01 March 2016

OSKAR/ FEST/ WHATEVER: NACHTELLE

Solidna ideja za arthaus triler. Nerealizovana


U nekom istočnonemačkom, seoskom kraju koji lagano guta nadiruća industrija i koje po srpskom modelu ostaje bez mlađih naraštaja nalazi se četvoro ljudi.
Anna dolazi da obiđe kuću koju je nasledila od majke, a kao advokat koji to administrira stiže njen bivši momak Bernd.
Anna dolazi sa svojim znatno mlađim momkom Stefanom, a Bernd sa svojim višegodišnjim momkom Marcom.

Četvoro ljudi provodi par dana u seoskoj kući, malo u selu u kome skoro da više nema žive duše, malo na obali jezera, najviše u pokušajima da se samo-animiraju po kući.
Marc je voljan da flertuje sa Stefanom, s obzirom da ima otvorenu vezu sa Berndom, a ni Stefan nije baš imun na sticanje novih iskustava. A nekakav žar postoji i dalje između Anne i Bernda.

Najzabavniji momenat od svega je podvojenost do koje dođe u Anninom liku. Naime, od nekog trenutka filma ona počinje da ima utisak da je osoba koja je posmatra, koja joj se priviđa po kući i oko nje, zapravo ona sama. Ovo psihičko raslojavanje inicirano je uspomenama, osvežavanjem sećanja na bivšeg, ali i na tragični događaj iz Istočno Nemačke prošlosti, kada je Anna navodono potkazala jednog Berndovog "simpatizera", ljubomorna na njega. Siroti momak se nakon toga ubio, a "selo" joj nikada to nije oprostilo.

Najveći deo ovog filma protiče u već zastarelim psihološkim i seksualnim igricama svih učesnika, jednih s drugima, koje su možda šezdesetih godina na filmu igrale krupnu ulogu. Ovde ostavljaju utisak kao da su, zajedno sa junacima, zatočeni u jednom davno prevaziđenom i neatraktivnom dobu.

Ono što je zanimljivo jeste dramaturška igra sa dva lika Anne koji od nekog trenutka imaju svoje zasebne doživljaje koji potom počinju da se prepliću. Međuitim, reditelj Florian Gottschick nije iskoristio ogroman trilerozni potencijal tog podvajanja, kao i zabavnu činjenicu da preostali junaci uredno imaju susrete i sa jednom i sa drugom junakinjom. Priča o nabreklom ludilu koje je pred pucanjem mogla je da bude centralno mesto ovog filma, uz obilje atraktivne napetosti.
Ali, to se nije desilo.

SELEKTAH: 3/ 10

1 comment:

  1. prezupčena gerusija01 March, 2016 15:38

    hoćeš da kažeš da nema redaljke? smor.

    ReplyDelete