16 May 2017

(FAF22) AFTER THE STORM

Ozu. Iz još jednog ugla.


Kad gledam filmografiju Hirokazu Koreede vidim da nisam odgledao mnogo više filmova nego što sam mislio, kao i da mi je drago što reditelj nije nastavio da istražuje nešto arthausičnije polje "emocionalnosti u Japanu" (da tako kažem), kao u Air Doll, nego se vratio dobrom starom ozuovskom melodramskom realizmu.

U After The Storm praktično se bavimo događajima tokom jedne oluje i sa tek toliko vremena pre i posle nje da do kraja možemo da razumemo njenu dramsku simboliku. Junak naše priče je "sitni" detektiv koji se bavi špijuniranjem nevernih bračnih drugova, koji za svoju dušu piše romane. On je razveden od žene sa kojom ima dete i iz raznoraznih razloga ne ispunjava sve obaveze prema njoj i sinu. Par nedelja nakon što mu umre otac, jedna oluja okupiće njega, njegovu majku i pomenutu ženu i dete u stanu njegove majke.

Sve je dakle u glumcima i detaljima. I tu je Koreeda majstor koji poznaje dušu svojih junaka i introvertnost svog naroda. Detektiv Ryota nam nikada do kraja nije simpatičan i sve do kraja, čak i kada da sve od sebe i obeća da će se promeniti, Koreeda nas ostavlja sa dozom sumnje da je ovaj čovek sebičan, baš kao što je i njegov otac bio. I da možda baš iz toga razloga ovaj film "posle oluje" ne donosi onaj sunčani dan kome smo se nadali.

After The Storm je film sjajno dočaranih likova. Od Ryotine sestre koja se pojavljuje u prvom delu filma, preko majke koja je i dalje kičma njihove porodice, do Ryotine bivše žene i sina, svako od njih nam je ponudio priliku da se zavučemo u njega i oslušnemo šta ga muči, a šta mu prija. Sve sitne stvari.
Nema gorčine kod Koreede, ali život nemilosrdno ide. Ryota uprkos nekim "novim dokazima" ne može da učini ništa sa novopronađenim razumevanjem za svog oca, koji baš i nije bio idealna očinska figura. Jedino može da proba da podstaknut time on bude bolji otac. Njegova majka ne može ponovo da spoji snaju koju obožava sa sinom koji ima mane, ali toplina njene namere može da odobrovolji Ryotinu ženu da ima malo više razumevanja za njega, ako ne i da mu da drugu šansu.

Po filmu su razasuti razni drugi detalji, od kojih neki mame osmeh, neki suze, neke bi valjalo rastumačiti i stoga After The Storm možda traži ponovna gledanja.
Ali to je nešto što ja u ovom trenutku ne mogu da mu pružim.

SELEKTAH: 7/ 10

No comments:

Post a Comment