17 May 2017

MA LOUTE (SLACK BAY)

Meni ovo genijalno (iako ne razumem)


Ili volite Dumonta. Ili ne.
Ili ga volite ili ne kažete "volim Dumonta, ali ovo...".
Nije da se branim.
Ja sam svestan koliko je ovo na sto načina loš film. Ali i debelo zadovoljan što je na onaj jedini dobar, odličan, genijalan.

U odnosu na odmenemegahvaljeni P'tit Quinquin, Ma Loute možete da tretirate kao "istorijski", kostimirani film koji mu prethodi. Zona Zamfirova za Ubicu moga oca.

Ma Loute je ime, uslovno rečeno, glavnog junaka ovog filma. U pitanju je momak u svojim ranim dvadesetim koji živi u nekom od zaliva severne francuske obale (i dalje jedina teritorija koja Dumonta zanima). On tu sa ocem, majkom, sestrom i troje mlađe braće živi od ribarenja i pomaganja turistima da se s jedne strane obale prevezu ili (bukvalno!) prenesu na drugu. A povremeno...
STIŽU SPOJLERI!!!
Povremeno vole da nekog od njih mlatnu i utuku veslom, iskasape i skuvaju u kazanu. I pojedu.

Malo dalje od njih, živi slična i podjednako degenerična porodica, naslednici francuskog kapitalizma plave krvi. Otac, majka, njihove dve ćerke, a u goste im dolaze majčin brat i očeva sestra. Sa kojom je možda brat, a možda otac spavao i napravio joj dete. Billieja. Koji izgleda kao devojčica koja se oblači kao dečak. A svi je zovu sinom. Ili bratom.
STIŽU SPOJLERI!!!
Najvažnije od svega je da se u nju/ njega zaljubi Ma Loute.
Inače, Billieja igra glumac/ glumica koja sebe zove Raph. Samo Raph.

Između ove dve porodice ugnezdio se jedan debeli policajac i njegov pomoćnik. Koji istražuju slučaj nestalih ljudi.

Ma Loute je o tome kako se Ma Loute zaljubio u Billie(ja) i kako se njihova ljubav raspala. I o tome kako policajac raspetljava slučaj.
Sve ostalo su scene koje prikazuju degenerisanost ovih likova. Ne toliko moralnu, koliko "urođenu". Bukvalno svi su demolirani još na genetskom nivou.

Njihov život i interakcije, a Dumont nas provodi kroz sličan set društvenih aktivnosti kao u Quinquinu, mahom su lakrdija. Prilika da se glumci krevelje, a likovi resetuju na neke primalne oblike komunikacije. Ponekad je to i zaljubljeni pogled. Samo. Da ne bude pregrub.

Dumont očigledno uživa u ovom pokušaju slepstika, nemog filma sa tonom, razigravanja nekakve "Degenerijade" unutar koje se začinje malo ljubavi, malo ljudskosti, koja se pri tome, raspadne pod pritiskom društvenih predrasuda i konvencija. U tolikom haosu svih mogućih oblika degenrisanja, od incesta do religioznog zanosa.

U nekom paralelnom svetu, Ma Loute izgleda kao "dumonovski" miks Poletarca i Monty-ja Pythona. Očigledno nesavršen. Lako moguće besmislen i bez-smislen.

Smejao sam se i uživao.

SELEKTAH: Nikad vam neću reći!/ 10

2 comments:

  1. Pogledao pola. Odličan. Nema do Dumonta.

    ReplyDelete
  2. Dosta toga si propustio da primetis ili namerno nisi hteo da pomenes no nebitno. Jedan od boljih filmova evropskih koje sam pogledao u poslednje vreme, recimo dve godine.

    ReplyDelete