09 May 2017

THE GIRL WITH ALL THE GIFTS

Uprkos brojnim manama, The Girl With All The Gifts daje zanimljiv i inovativan tretman sve mrtvije teme zombija


Pre svega, nevešto je i dosta brutalno "nacrtan" metaforični potencijal ovog filma- onaj koji sve što se dešava objašnjava kombinujući logički problem poznat kao "Šrodingerova mačka" i mit o Pandorinoj kutiji.
Zatim, likovi naučnika, i dobri i loši, nisu dobili baš mnogo prilike da se pokažu u tom, ali i u nekom drugom svetlu, kako bi barem malčice zaživeli kao junaci ovog filma, a ne samo nacrtani statisti u njegovoj strip strukturi.
Treće, deca su mogla malo bolje da budu kastovana i instruirana kako da se ponašaju.
Ali, to sve i nije bitno, na kraju.

Mnogo je bitnije da su prelepi zombiji zapravo više zaraženi, a ne toliko "mrtvi" ljudi. Da su denibojlovskog profila, dakle brži, agresivniji i mahnitiji nego kad su bili živi. I zovu ih "hungries". I fan zombija ne zna da li su zanimljiviji kad se stušte na nešto ili nekoga ili kada su u nekoj vrsti komatoznog sna i poput biljaka trepere na vetru.

Naravno, najbolja od svega je premisa ovog filma.
KO NIJE GLEDAO, sad mu je prilika za fuck off, jer slede spojlerosi.

The Girl With All The Gifts je film koji zombije tretira s poštovanjem i čak je, s izuzetkom TV serije In The Flesh, spreman da im ponudi novi život. Novi, novi život, izvinite.

Naime, naučnici su pronašli par zombi beba koje su pokazale sposobnost da misle, i potom ih vaspitali, naučili da govore, uče i promišljaju. I ta deca obitavaju u nekoj vrsti škole-laboratorije. I tu saznajemo za pomenute logičke probleme i mit o Pandori. Ovaj prvi pred nas postavi pitanje- da li su "deca" živa ili mrtva, kao i od koga to zavisi. A potom odgovor na to pitanje predstave kao otvaranje Pandorine kutije.

Glavna junakinja je devojčica Melanie, koja je najnaprednija od sve dece i koja je jedina razvila emocionalni odnos, sa naučnicom Justineaum (dosta mutava Gemma Arterton, ali taj minusčić sam već lupio gore).

Sam Girl With All The Gifts rešen je kao survival bekstvo koje i za ljude, ali i za Melanie rezultira prosvetljujućim saznanjima. Koja piju vodu. Naročito u trenutku kada se zombiji prikažu u svetlu otpornije vrste, one koja je uspešnije odgovorila na izazove opstanka.
Nakon čega film uđe u neku vrstu hepienda.
Ako mene pitate.

Pored svega rečenog apsolutno moram da pohvalim scenografiju filma i neverovatne lokacije na kojima se film odvija u drugom delu filma, kao i fantastičan saundtrak Cristobala Tapia De Veera, koji je svojim radom već razvalio na TV seriji Utopia. Čovek ima neverovatan talenat da "prisustvuje" sceni.

SELEKTAH: 9minus/ 10

3 comments:

  1. znao sam da ce da dobaci bar do 9-ke,zato sam ti i rekao da ga pogledas.
    poz.

    ReplyDelete
  2. Dobra recenzija ne-tako-dobrog filma ;)

    ReplyDelete
  3. pa ja ovo moram da gledam

    ReplyDelete