07 June 2017

20TH CENTURY WOMEN

Od toliko feminizma ne osta mnogo filma


20th Century Women, novi film Mikea Millsa, koji nam je podario nepodnošljivi Beginners i (kako u recenziji za isti konstatujem) solidni Thumbsucker, mnogo propagira, ali malo i slabo drami. Čitajte dalje, ako želite da me razumete.

Radnja je smeštana potkraj sedamdesetih, u Kaliforniju, u koju sa "istoka" lagano počinju da stižu pank i Talking Heads. Jedna samohrana majka, Dorothea (vazda OK Annette Benning) podiže sina tinejdžera, Jamiea, u društvu sa još dve ženske osobe- podstanarkom Abbie (Greta Gerwig) i Jamiejevom prijateljicom Julie (Elle Fanning), koja skoro svake noći prespava kod Jamieja (ne i "sa" njim). Tri, na različto načina plasirana samostalna ženska puta okružuju dečaka koji od svake od njih kupi po nešto i pokušava da se ukopi u sve moguće svetove, svoj, njihov, onaj tamo napolju.

Film nema neki naročiti početak, a ni kraj. A ni radnju. Pratimo dane u njihovim životima, obeležene nekim ličnim spoznajama koje se potom reflektuju na ostale stanare. Mills je odsustvo radnje obilato kompenzovao postmodernim intervencijama u vidu brojnih telopa koji nam predstavljaju junake filme, ali i druge (literarne, recimo) osobe koje se u filmu pominju ili citiraju. Pored toga, audio flešforvardi informišu nas o tome šta će se junacima desiti u budućnosti, pa tako ceo film deluje kao jedan zajednički flešbek na "poslednje zajedničko leto".

Međutim, prostora za neku naročito nostalgiju nema. Junaci su vrlo često posvećeni iznošenju svojih stavova ili nekakvom "igranom" obliku esejisanja o životu i prilikama oko sebe, pa zbog toga čitav film pre deluje kao zbirka analiza, nego slike proživljenog.

Baš kao što i naslov naslućuje, ono što ga potencijalno čini zanimljivim jeste snažna ženska vizura, gde svaka od tri osobe predstavlja neki od prototipova "ženskih junakinja" kakve ćemo sretati u nastavku veka ili novom milenijumu. Film u tom smislu obilato sebe i njih tapše po ramenu. Čemu i vi možete da se pridružite ako ste zbog toga seli da gledate film.
Ja nisam.

SELEKTAH: 5minusminus/ 10

No comments:

Post a Comment