14 June 2017

VALLEY OF LOVE

Vrlo bizaran film. Ili sranje. Zavisi šta gledate.


Valley Of Love je film francuskog reditelja Guillaumea Niclouxa čije ostvarenje L'enlevement de Michel Houellebecq ubrajam u moderna remek-dela. Šta god vi mislili o tome. Ili o filmu. Valley Of Love je na sasvim drugi način podjednako bizaran film.

Gerarde Depardieu igra Gerardea, deluje samog sebe, ako ne, onda "poznatog francuskog glumca". Isabelle Huppert igra Isabelle, deluje samu sebe, i iako to nije posebno naglašeno, možda je i ona "poznata francuska glumica". Njih dvoje se sreću u Dolini smrti, čuvenoj američkoj nigdini u kojoj su zabeležene neke od najvećih temperatura na Zemlji.
Oni su tu jer je to tražio od njih njihov sin, Michael, koji se ubio pre šest meseci. I ostavio svakome od njih po pismo u kome traži da tu dođu, provedu sedam dana i sretnu se sa njim na jednoj od pobrojanih lokacija u navedeno vreme.

Gerarde i Isabelle, koji već godinama nisu u braku i svako ima svoje nove porodice, ili je već ostao ili ostaje i bez njih, uopšte ne deluju kao dvoje ljudi koji su ostali bez deteta. Isabelle čak nije bila ni na sahrani! I to je ono što nas čudi, ali ne i njih.
Njima dvoma smeta vrućina, pričaju kao da su se slučajno sreli, ili namerno, ali nekim drugim povodom.
A onda informacije o Michaelu, koji je bio gej i fotograf u San Francisku, počinju lagano da stižu pred nas.
Deluje da mama Isabelle i tata Gerard misle da nisu bili neki roditelji. A da sada i postaju svesni toga.
Usput ih presreću američki turisti koji ih pamte po "onom filmu" i ovi dvoje pristaju da se glupiraju za njih, svojim poznanstvom sa Al Pacinom. Dok Gerard kaže da je odbio ulogu u Godfatheru. U sva tri dela.
Obilaze kamenje i pustinje, sede ispod sunobrana. Lagano se zbližavaju, tope. Otkrivaju nam stvari o sebi, od kojih su neke indikativne za prirodu njihovog viđanja.
Povremeno imaju "susrete" sa vrlo bizarnim stvarima, od kojih neke možda na nekom jeziku i nose određene poruke.
A onda Isabelle "napadne" neko u sobi. Iako je bila zaključana. I od tog napada ostaju joj tragovi na nogama koji postepeno postaju skoro opekline.
Ona misli da je to bio Michael.

Valley Of Love nije toliko egzistencijalni triler kakve smo gledali od Lyncha ili Hanekea, možda je više egzistencijalna melodrama.
Možda je metafora za gubitak deteta (mora biti! a?!), ali je daleko zanimljiviji kao skoro vanzemaljsko iskustvo susreta sa onostranim. Sa nešto malo ludila. Sa, zapravo, vrlo realističkim pokušajem da se razume nečije, ničim izazvano (tako deluje, ubeđuju nas oni) samoubistvo.

Guillaume ostaje nejasan u pogledu okolnosti samoubistva, pa čak i toga da li je sahrane bilo ili ne. Da li je sin zaista mrtav? Sve se nekako svodi na ono što Gerard kaže. I da li je Gerard zbog sopstvenih dešavanja u životu odlučio da se sretne sa Isabelle i sve što se dešava je mračni plod njegovih htenja i strahova? Ništa ne deluje verovatno i sve zvuči preterano kao verovatnoća.

Isabelle pasuje ovoj vrsti filma kao Prada papinoj nozi. A i Asterix je odličan.

Nisam mnogo razumeo, ali sam mnogo uživao.

SELEKTAH: 9minus/ 10

2 comments:

  1. Je l' ovo kao Bizarre Sunrise, u stvari radije Sunset ili Midnight? Što volem.

    Zar nije Obelix? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. u pravu si, ali onda bi to bio tvoj tekst. ovako je moj.
      nikako da shvatiš.

      Delete