29 June 2017

WEINER

Weiner is a dick


Jebeš Anthony Weinera, američkog kongresmena koji je svoju karijeru sjebao upornim sekstovanjem sa ženama kojima se nisu dopali njegovi dick picks. Na svu sreću, a po ukus ovog filma, dokumentovani događaji ne obuhvataju i sekstovanje s petnaestogodišnjakinjom koje je izgleda zauvek zapečatilo karijeru vatrenog demokrate (pa ga se čak i prkosni liberal Maher odrekao, iako mu je dosta dugo čuvao leđa).

Prava zvezda ovog filma je Weinerova supruga, Huma Abedin. Da imamo još jedno dete, žensko, sigurno bi ponelo njeno ime.

Ova muslimanka, indijskog i pakistanskog porekla, pre nego što je srela Weinera bila je (i ostala) jedna od najbližih saradnica Hilary Clinton. Toliko nerazdvojna i poštovana od strane ove da je lično Bill venčao Anthony-ja i Humu.

Weiner je film koji prati povratnički pokušaj Weinera da se vrati politici, ovaj put kao gradonačelnik Njujorka (?!). Ali, zapravo je o ženi koja daje sve od sebe da stand by her man. I kako nas internet informiše ona je i ostala uz njega sve do ovog poslednjeg skandala, s maloletnicom, nakon čega je morala da posluša svoj IQ. A ne srce.

Weiner je svakako zanimljiv i harizmatičan političar, koji se ne boji da konfrontira svoja uverenja. I što se politike tiče, Weinerovo srce je uvek kucalo na pravoj strani. Ali Weiner, suprug i običan čovek, je sebičnjak, narcis, budala, onaj za koga bukvalno važi da "ne ume da ga drži u pantalonama". Nevidljivih suza i vidljivih podočnjaka, Huma je uvek tu.

Autori su imali "fly on the wall" pristup, koji Weiner u nekom trenutku isproziva kada se "muva" oglasi pitanjima, i bračni par ih je dobrano pustio u svoj život, kako privatni, tako i onaj javni. Weiner zna šta ima- njegovo poštovanje za Humu je sveprisutno, ali on ne ume da odustane od stvari koje mu donose štetu. I šteta je što samo to film ne pokušava da rasvetli, kako njemu, tako i nama. Ili, barem, Humi.

Čak i ako vas američka politika i "njihovi" političar ne zanimaju, Weiner je skoro apsurdno parodičan portret jednog mašinerijskog procesa. Skoro čehovljevski dirljiv na momente.

SELEKTAH: 8/ 10

No comments:

Post a Comment