03 July 2017

NAŠI I NJIHOVI: NA MLEČNOM PUTU

Kusta testira granice sopstvene tvrdoglavosti


Siguran sam da će onaj dežurni para-Srebreničanin da se oglasi povodom pisanja (pa još povoljnog?) o našem najpoznatijem posrbici (prema poturica).

Šta god vi mislili, najbitnije je šta ja mislim.
Naročito ovde.
A ja mislim da šta god vi mislili postoji jedna stvar koja razlikuje Emira Kusturicu, kao srpskog reditelja, od svih ostalih srpskih reditelja koji trenutno (ovih godina) snimaju filmove, sa eventualnim izuzetkom Uroša Stojanovića, a to je- neverovatna kurcoboljna fantastična hedonistička ludačka energija kojom se film pravi. Kusturica, za razliku od svih naših srpskih reditelja, ne mari mnogo šta ćete vi misliti o njegovom filmu, a još manje šta njegov film tačno treba da vam kaže. Pa čak i ako se on ne slaže sa tim (nemam informacija o tome), to je tako. Gledanje Kustinog filma je prepuštanje, ili ne, autentičnom doživljaju filma i toga šta film treba da bude, koje apsolutno ne mari za pravila, koncepte, a naročito ne za patrone i fondacije.
Možda malkice za Ameriku. I malkice više za Rusiju.

O čemu se u filmu Na mlečnom putu (koji je dosta traljavo preveden u On The Milky Road, umesto On The Milky Way, čime je izgubljena željena igra reči) radi, teško je reći. A ja verujem da ni Kusta nema pojma.
Ali evo moje teorije.

Bila jednom jedna zemlja. Nije bitno koja. U njoj je vreme išlo u svim smerovima. Najbitnije je da nije stajalo. U njoj su živela tri naroda koja su preko dana drugarski ratovala, a uveče još drugarskije slavila. Najviše uz pesmu o "Velikom bratu" i o tome da neće biti mira dok god je njega. A onda je završio rat u Avganistanu, naši "plavci" su došli kući. A oni koji su ratovali tamo, obezličeni u vojnike smrti, došli su u tu zemlju i započeli jedan drugi rat. Stvarno zverski. Sa obešenim leševima koji gore. Za koje sam morao da Eli lažem da su lutke koje se tope.
Verujem da se onaj para-Srebreničanin neće složiti sa ovakvim tumačenjem događaja. Neću ni ja. Ali to je film.

U tim i takvim okolnostima jedan Kosta (koga igra Kusta) zaljubljuje se u jednu Italijanku (Bellucci Monica, a mogla je da bude i Suva krpa s dna mora), koja je namenski kupljena (oteta? ne pitajte!) za drugog čoveka. Kad taj zverski rat dođe, njih dvoje moraju da beže. I to bekstvo malo liči na onaj sjajan strip Tri sjeni, ne samo zato što su im za petama tri vojnika smrti. To bekstvo je erupcija Kustinog megamagičnog realizma i okupira drugi deo filma.
Oni kojima su ovce omiljene životinje ne bi trebalo da gledaju drugi deo filma.

Na kraju, Kosta stiže u Rusiju, zapravo film finišira u pravoslavnom naručju, a naš junak, koji je ostao sam, na zemlji mukotrpno gradi "milky road" kao neku vrstu spomenika onom kosmičkom bez koga je ostao.

Očekivano, Na mlečnom putu je overdouz svih Kustinih prepoznatljivih momenata. Ali svih! Nažalost, efekat nije uvek na našu radost. Ispod zaista furiozne energije koja prožima skoro sve delove ovog filma krije se previše fejlova. A tu ne mislim samo na zaista trećerazredni CGI koji je napravio "zmiju", za koji krivim Kustu- jer je pribegao CGI-u, nakon što je čuda napravio sa živim sokolom i nakon što mu je jebeni pravi medved jeo pomorandže iz usta!!!

Ako zanemarimo da nema priče, to da nema ni likova ne smemo. A to je, čini mi se, najviše ubilo film. Naša nemogućnost da se vežemo za likove i vinemo se i padnemo sa njima. Ako je Kosta još i najrazrađeniji, Kusta definitivno nije trebalo da ga igra. Jer Kusta nije glumac. Naročito ne furiozan. A u nekim scenama pri kraju nije jasno ni na kom jeziku glumi. Meni je Sloboda Mićalović bila prilično dobra, i deluje mi da srpski glumci mogu više kad im se pruži prilika. Za razliku od nje Monica Bellucci je bila i ostala neiskorištena. Naročito njena raskoš. I za to krivim Kustu. O vrlo čudnoj pojavi Mikija Manojlovića, koji me najvećma podsetio na "White Walkere" iz Game Of Thrones da i ne pričam- svratio, proveselio se, nestao.

Na mlečnom putu kombinuje slepstik sa metafizikom jednog Bruna Dumonta, a vi dodajte i neke znamenite ruske filmske zamešatelje. I Fellinija. Kusta je nemilosrdan u dočaravanju rata, ali ostatku njegovog sveta nedostaje novih momenata, novih ideja. Muzika i dalje odrađuje muški deo posla, ali radi se o ozbiljnom variranju sopstvenog "greatest hitsa".
Ne mogu da se ne osvrnem na to da je verovatno i sam Kusta svestan toga i kurcoboljan spram toga i da u sprezi ta dva (nepotrebno?) tražim neku vrstu ljutine. Kusta je ljut na nas. Možda i na filmski svet. Možda i na svoju karijeru. I u ovom filmu zapalio je dosta stvari koje je etablirao kao deo svoje estetike. Možda je to dobro i možda mu je to potrebno.
Ja mislim da mu je potreban, kao i većini srpskih filmova i reditelja, samo dobar scenarista tj scenario koji je utegnutiji i jasniji, konkretniji i dramskiji, a kome će on potom da isteže i čupa uši i divlja. U ovom filmu, čini mi se, već se krenulo od jednog takvog iskidanog scenarija i stiglo do kakofonije.

Na mlečnom putu definitivno nije film za one koji ne vole Kustu, ali jeste za one koji ga vole. Jer autor nikad više nije bio izvan sebe. Iz raznih razloga.

SELEKTAH: 7minusminus/ 10

24 comments:

  1. "Onaj para-Srebreničanin" me nazva osam dana pred obilježavanje genocida. Lepo, bar ti se vrtim po glavi. I to je nešto - trunka savesti. I sad prestao ti pisati komentare po blogu, ostat ću tu. Ta-da!;))) Kako samo onomad nikom ponikooste svi kad sam za Jasenovac napisao da je sto puta gori od Srebrenice, nijednog kvazi-intelektualca - Slobina jarana da kaže - jest u Srebrenici je bio genocid. Za 1. maj sam bio u Beogradu, od vesti po medijima do ulice samo i jedino se bavite svojom istorijom. Nevjerojatno! I, da, muški samo i jedino pričaju o ženskinjama, a žemskinje o muškinjama. Najniže strasti, najveće povesne pobjede. Ona no Kosovu i u Srebrenici. Koji jadovi i ublehaši!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čil, čovek više neće da piše (ovde): :* https://youtu.be/pWxJEIz7sSA
      Sledećeg 1. 5. dođi u Jagodinu, mi ne negiramo i pretežno ćutimo.

      Delete
    2. Bar netko. Ali uretko je to kod vas. I, nažalost, s obzirom na to vrlo lepo se može generalizacija primeniti. Koliko vas je glasalo za Čedu koji će doći čista obraza 11.07. u Srebrenicu. 0,00002 promila. To je pravo lice Srbije i njene kvaziintelektualnosti i uloge kakanja po glavi uvek i svima. Mjesto da se za vas ne čuje jedno sto godina zbog genocida u Srebrenici.

      Delete
    3. Ja glasam za Čedu, a ove godine se možda i učlanim u LDP (stvarno), no, nadam se da ću ipak ostati vanstranački; i, uvek sam za pre svega samokritiku, što i drugima savetujem.
      Frido, mislim da se rečima jeste poigralo u prevodu naslova, a i ovako je guglabilnije, plus se dolilo mleko Keruaku...

      Delete
    4. Eto ga, Čeda i Vi jedini u stranci. Mada je Niče, od nas dvojice milijun puta pametniji fino kazo ne bavi se politikom, pa i vVama isto toplo preporučam. Kad tad se može desiti da sjednete s najrazličitijim pakašima i zarad njihovih i svojih interesa podupirete jedni drugima u potpunosti opozitne.

      Delete
    5. Mensaši smo, možda ipak nije baš milion puta pametniji! ;-) Verovatno ću vas poslušati, ali nema potrebe za persiranjem, moguće da sam mlađi; imao sam 10 godina u vreme Srebrenice, taman sam bio završio 4. razred /ranije krenuo u školu/, ali istinski saosećam s porodicama žrtava i žalim zbog njih.

      Delete
    6. U politiku nikad i tačka. Tako mlad, a pod kanonadom škole, crkve, dnevne politike, medija... nije zatrovan. Dete, s tobom nešto nije u redu!

      Delete
    7. O brate mili... Nemam pojma, nisam još gledao film, da li ovo o Srebrenici ima ikakve veze sa tim, al suludo bi bilo ostaviti ovo za pokoljenja, da ovako stoji neka priča o "genocidu u Srebrenici" naspram Jasenovca, a ne spomenuti da je 70% ustaša na teritoriji BiH bilo muslimanske vjeroispovjesti i klali su bogami/alahami i po Srebrenici i po Bosni, nisu samo slali za Jasenovac, na stotine hiljada ljudi, uključujući i četiri člana moje familije, na čelu s prađedom (zaklao ga Ibrahim, znam mu i prezime, nije vala katolik!).

      Čak neću ni o Dodikovoj priči da je poklano 3.000 Srba u regionu Srebrenice u periodu 1992-1995, i o tome da se nijedan zločin ne može relativizovati drugim i ostala moralisanja, poštovanje porodicama žrtava itd. Al majstore, ja nijedan zločin ne krijem, pogotovo najveći da bih istakao najmanji. Jer zločin Srebrenica 1995. je najmanji masovni zločin u Bosni u dvadesetom vijeku. Najveći je ustaško-muslimanski zločin u Drugom svjetskom ratu.

      Ovo samo napominjem jer decenijama lažete da su bosanske Srbe u WWII klali Hrvati. Pa došao neki Kusta i neće da folira da ovce klanjaju a vukovi se krste s tri prsta. Kad ono međutim.

      Hajde malo momci da uvedete red u vašem dvorištvu, da pitate đedove đe su bili, šta su radili, koje uniforme su nosili u Drugom svjetskom ratu, jel Ante iz Meke ili Medine i ti fazoni, a onda možemo o čemu god hoćete, pomirenju i saradnji u regionu itd.

      P.S. Sram vas bilo što tako besramno prostituišete sopstvene žrtve, bukvalno tjerate druge da vam vraćaju istom mjerom i podjednako se brukaju. Eo, mene si iznervirao toliko da sam maltene prostituisao i svog prađeda. Pa jebote.

      A dal je trebalo da prećutim, da se pojavi neki Čeda Gedža da me uči šta ću i kako ću. Isuviše lekcija ovdje treba da se dijeli. Ja da ćutim dok me neko kara, pa ne bi to ni moj prađed dozvolio. Ne, nakon svega.

      Delete
    8. I, evo ga, još jedan šupender s pričom, ali kolike ste vi poklali. U Jasenovcu se desio genocid. Tako je teško preko usnica prebaciti: "U Srebrenici se desio genocid." I zašutjeti. Ne ići s "ali", kao što ja nisam išao s ali iza Jasenovca.

      Delete
    9. "P.S. Sram vas bilo što tako besramno prostituišete sopstvene žrtve, bukvalno tjerate druge da vam vraćaju istom mjerom i podjednako se brukaju." Haman istu rečenicu je izrekao ustašoid Raspudić ili ustašinka Selakova, više se ne sjećam, u emisiji Peti dan na HRT-u kad je tema bila obilježavanja Dan pobjede nad fašizmom. Njih su "provocirali" Jevreji i holokaust. Tak' da ovoga, zaključak se sam nameće.:ppp

      Delete
    10. Alo, glupsone, moj pradjed i svi moji rođaci su zaklani 300 kilometara od Jasenovca. Vidjeli Hrvatsku nisu u životu. Klale su ih ustaše muslimanske vjeroispovjesti usred Bosne! Utuvi to u vugla. Ko tvrdi da su stotine hiljada prevožene u tamo neki Jasenovac mora da je kratak s pameću. Vozdra.

      Delete
    11. To, ne mijenja činjenicu, majmune, da ti ne želiš priznati činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid. Ja sam gore, a i u raspri prije napisao da je u Jasenovcu načinjen sto puta gori genocid od onog u Seebrenici. Medju ubijenima su, nažalost, bili i članovi tvoje porodice. To je razlika izmedju tebe i mene, ja sam realist, a ti si šupender i šupljator. Kontaš sad?

      Delete
    12. Majstore, na planeti Zemlji ne postoji genocid koji se desio za nekoliko dana i odnio nekoliko hiljada života. Ako misliš da ima daj primjer. Genocid je sistematsko višegodišnje istrebljivanje stanovništva, masovno i na velikim teritorijama. Jevreji poput Noama Čomskog apsolutno ne prihvataju da se zločini sa 7 hiljada žrtava izjednačavaju sa zločinom nad 6 miliona žrtava, i podjednako nazivaju genocidom.

      Dakle, utuvi razliku: 1. veličina teritorije: genocid ne može biti lokalan; 2. brojnost: genocid ne može biti zločin sa nekoliko hiljada žrtava, i to još samo muških punoljetnih žrtava kad su srpska i jevrejska djeca i žene stradali u Drugom svjetskom ratu; 3. genocid ne može biti nešto što nema sistematsku organizaciju, logor, prevoz do logora, ljude isključivo zaposlene da industrijski proizvode smrt itd; 4. Genocid traje godinama... Ništa od toga se nije desilo u Srebrenici.

      Genocid mora da ispuni bar neke od ovih kriterijuma, a Srebrenica ne ispunjava nijedan.

      Reći da su Srbi sposobni za taj nivo organizacije je maltene kompliment, da uspiju da se tako organizuju da naprave logore i čitav sistem kao jedni Njemci. Pa ustaško-muslimansko klanje po Bosni čak ni na tome ne može biti okarakterisano kao genocid, jer je, kao i u slučaju Srba, riječ o narodima nesposobnim za ozbiljnu organizaciju. To je genocid zbog veličine teritorije, zbog višegodišnjeg trajanja i neskrivene namjere prema dokumentima NDH. Sve ono, dakle, čega nije bilo u Srebrenici.

      Uostalom, oko čega se ti uopšte raspravljaš, dal ćemo nešto zvati ovako ili onako? I šta ako počnemo da nazivamo Srebrenicu genocidom, oćete li tada da pustite nezavisnost Republike Srpske, pošto ste u Drugom svjetskom ratu počinili sto puta gori genocid?

      Objasni šta time dobijaš i zašto npr Srbi i Bošnjaci treba da žive zajedno kad se genocidišu međusobno čim stignu?

      Delete
    13. Eto neka ti je onda to kompliment. I da, nisu sistemski odvajani muški od ženskih, nije sistematski izvršen pokolj u cijeloj Istočnoj Bosni. Super si. HAHAHAHA!!! Dobro me nasmija za nezavisnost Smrdske dok Sarajevo uplati triput više poreza od nje. Odvojili bismo se, ali da mogu kako novci da nam liježu. Jebali bismo se, a da nam ne udje. Nemate, bolan, za buhtle, a za pola godine nećete imati za kifle. I ono bi se odvajalo, Dokurac Mile svako malo referendum za ovo, za ono, samo vas loži, debose, dok glodjete štokove. Mogli biste u onih sedamnaest neradnih dana prvih u svakoj novoj godini uglaviti i praznik dan referenduma.:ppp

      Delete
    14. Ponavljanje je majka znanja: Bošnjaci su počinili genocid nad Srbima (muškarcima, ženama i djecom) u Drugom svjetskom ratu. A po tvojim kriterijumima, počinili su ga i na teritoriji Srebrenice u posljednjem ratu. Sve u svemu, broj porez.

      Delete
    15. Eto ti ga morončine. Vidite kako možete da pobijete i ljude koji će doći pokapati svoje mrtve 11.07. I tako još minimum 20 godjna koliko će im se skupljati kosti, KONJINO, kojoj je to kompliment! Bijedniče bijedni! Drago mi je jedino što će ono Čedino nejačad sad doznati kakvi su nas govnari klali.

      Delete
    16. Ko uopšte tvrdi da nisu govnari klali? Hajde, tupane, nauči da čitaš, da ne moram čovjeku da zatrpavam blog jer si tele. Gdje sam ja rekao da zločin u Srebrenici nisu počinili govnari pa me ti sad učiš?

      Dakle, bez ikakvih problema ću da napišem: srebreničke ubice su govnari.

      Hajd sad ti napiši: Bošnjaci su poklali stotine hiljada Srba u Drugom svjetskom ratu.

      Eto, napiši samo tu prostu rečenicu. Ne vrdaj, moralna gromado. Ne tražim ti čak ni da koristiš riječ genocid. Ali moraš da napišeš da su Bošnjaci klali. Vrlo jednostavno, moralno i istinito.

      Do tada, pozdrav.

      Delete
    17. ovo sve piše jedna te ista osoba

      Delete
    18. Daklem, Zoon: "Ja ću napisati za četnike da su cvetići, a ti napiši da su Bošnjaci pobili sve ljude koji su stradalima u ratovima od velikog praska naovamo." Koja degenčina! Kojih dvesto iljada ljudi i to ih Bošnjaci ubili. Vaši profesori historije/povesti su očito odvajkada bili na kristal metu, a u novije vreme na krokodilu.qqq:

      Delete
    19. :( https://youtu.be/AN5NDd6QyUE

      Delete
    20. 81–82–83–8413 July, 2017 13:39

      https://www.youtube.com/watch?v=GWAC4UeWGd0

      Delete
    21. https://www.youtube.com/watch?v=5gMmshnuiVs
      https://www.youtube.com/watch?v=zzeNAUOp17c

      Delete
  2. a jel na kraju igra sergej trifunovic? mislim necu gledati sigurno ali me taj trac vise zanimao od samog filma......
    a sto se tice scenarija, kaze kristofer plamer o terensu maliku "he needs a writer, desperately..." pa mislim sta reci onda za gomilu nasih nazovi autora i umetnika...

    ReplyDelete
  3. Ništa bez Sidrana

    ReplyDelete