12 March 2018

HKE - Charming Devil (Dream Catalogue)



Nikada mi nije teško da preslušavam novu muziku.
Ali, ponekad, to traje satima.
I dok vi zamišljate kako u par sati lepo puštam jedan za drugim album u celini pijuckajući viski ili bozu, mom doživljaju je bliža slika nekog "Šindlera" kome je pružena prilika da spasi 10-ak Jevreja od 2000. A jedini način je da sa svakim prozbori par minuta i poveruje da baš taj čovek zaslužuje budućnost.
Kad je već ne zaslužuju svi.
I za tu akciju ima par sati.

U tim i takvim okolnostima, ponekad, zaboravim koliko malo vremena imam na raspolaganju, pa neki album ostane da svira, i posle treće-četvrte pesme grčevito mi zarije prste u kožu i kaže "Ne dozvoli da me odvedu! Ne daj me!".
A ne shvata da ja sa njim već uveliko bežim koliko me noge nose. I da je on spasen.

Takvi albumi zaslužuju recenziju.
Kupovinu na vinilu.
Večnu slavu.
Da i vi čujete za njih.
Takvi albumi me poznaju bolje od prijatelja koje bih spasao u svakom trenutku i bez razmišljanja.
Takve albume sluša nešto drugo u meni, a ne moje uši, ili mozak.
Takvi albumi ponekad su toliko crni da mi je neprijatno što imamo nešto zajedničko.

O autorima takvih albuma ponekad možete da pročitate da kubure sa depresijom, da su voljni da batale ono čime se bave, da prave sranja na Fejsbljugu (pretpostavljam da to lako možete naći na istom stubu srama zajedno sa web-linčom Rackovića), da ih ima, pa ih nema u javnosti, da su u stanju da obrade pesme (kvazi-grandžera) Puddle Of Mudd (Blurry, na prošlogodišnjem No Man Is God)... Jedan takav autor zove se David Russo. I za njega i za njegovu izdavačku kuću, Dream Catalogue, čuo sam zahvaljujući ovom izdanju prvi put (čak i ako sam nekada, možda, u MV vrteo nešto).

Radni podnaslov ovog teksta bio mi je "tamna strana Loreal Madrida". Ko zna ko je LM i/ili je čuo neke od njegovih pesama, već zna da ovaj nije veseljak, ni on ni njegova akustična gitara. HKE deluje kao da je takvom jednom izrazu probao da nađe elektronsko naličje. Da se sa njim baci u crno blato močvare i onda se oglasi odatle.

Charming Devil će prijati nama kojima aktuelno reizdanje Christopha De Babalona, If You're Into It, I'm Out Of It, zvuči skoro pop, nakon svih ovih godina. Jer život je strašniji. Život u kome je svaki sekund prilika, a potom gubitak.

Glas umirećeg u nečemu što bi akademski kritičar Politike/Pitchforka/web publikacija za mlade u Srbiji nazvao "dron folkom" otvara ovaj album, u William The Conqueror, preludirajući preko klavira koji isto tako umire. Kao Perfume Genius zarobljen u telefonskoj govornici (guglujte šta je to) bez vazduha. Jeza je tu, ali taj klavir dirka naša srca.

Međutim, razneživanje je prekinuto već narednom, Mantra, u kojoj Russo ponavlja i ponavlja i ponavlja I'm the devil I'm the devil I'm the devil. Sve deluje kao svirepa satira na dabstep, onaj "Skrillexov". Ima humora, ima nade.

Pesmice traju i po sedam sekundi i po četiri i po minuta. Ali sve je ovo jedna pesma, jedan ropac. Ponašanje u kući umrlog. Dve stvari (Silk Demon 0 i Dragon - Hard Rap) dodate nakon januarske premijere albuma (prednosti Bandcampa i Kanye West-ovskog prisutpa radu) malčice su više u hip hop fazonu i možda, slušane izdvojeno, zrače neočekivanijim optimizmom.

Charming Devil će prijati fanovima Caretakera (i svih pogrebnih varijanti istog). Ali nema ovde koncepta, samo izvrnuta utroba. I zvuk je siroviji i rekao bih da se mnogo manje brine o njemu nego u Kirby-jevom slučaju. Saundtrakičnost postoji, ali ona ovde deluje kao da je saundtrak načinjen od saundtraka. Paričići različitih ili sličnih filmova koji dele istu atmosferu.

Pomenuo bih još Third Eye Foundation, Codeine, Giru solo, witchouse an ženeral i ponovo Christopha De Babalona (jer na nekim delovima ovog albuma izviruju i ritam i krici, kao u Wolf).

Ako se i vama ovaj album učini posebnim, možda se znamo.


   SELEKTAH: 8plus/ 10


9 comments:

  1. Ja ne znam zašto imaš stalno obnavljajuću potrebu da 'braniš' sve racqviće ovog sveta, tim pre što si uvek na strani Jevreja, zbog čega te možda i najviše poštujem; bespogovorno verujem svakoj žrtvi, SVAKOJ, posebno žrtvi osobe koja bi trebalo da bude na stubu srama zbog načina na koji postoji! Dalje sam čitao pun gorčine, Gorčine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dopusti mi da i sebi i tebi razjasnim neke stvari, kristal met blejmone.

      ako ti misliš da sam ja čovek koji ne bi stao na stranu seksualno uznemiravane ili zlostavljane devojke, onda je to čovek sa kojim si se družio prethodnih godina.
      ako ti misliš da sam ja čovek koji bi u ovoj situaciji stao na rackovićevu stranu, onda je to čovek sa kojim si se družio prethodnih godina.
      ako ti misliš da sam ja čovek koji bi u ovoj situaciji bez ozbiljnog uvida u istu birao strane, onda je to čovek sa kojim si se družio prethodnih godina.

      david russo se valjda napio ili šta god (imao nervni slom, je kako ja to vidim) i potom se "ispolivao" po sebi, saradnicima, rusteru, lejbelu, sceni. i scena mu je uzvratila punom merom. tek ređi glasovi na redditu uzeli su u obzir da je čovek alkos i depresivan i da mu možda treba pomoć. scena mu je uzvratila na fejsbljugu. dakle, na istom mestu gde je uzvratila i rackoviću. otuda poređenje. i provokacija.

      dalje, ako sam dobro razumeo, ovo što je racković uradio (zovimo ga tako) i dalje ne potpada pod stvar koja se krivično može goniti. dakle, pred zakonom on se samo ružno ponašao. dakle, umesto da jurim rackovića, možda bi pametnije bilo da tražim i zahtevam da se zakon menja i prilagodi novim potrebama civilizacijskih tokova. ako sam dobro razumeo, rečeno je da bi zakonsko teranje rackovića iziskivalo mnogo para, dakle, umesto što jurim rackovića bolje bi bilo da sam otvorio žiro-račun za prikupljanje para da se on legalno goni. i kazni.

      mnogo sam filmova gledao, a i ne svojom voljom svakodnevno prisustvujem teorijama o tome šta se desilo onoj nesrećnoj pevačici (trenutno se za njenu smrt krive de-be elijeni), da znam da se ponekad i izvojevanoj pravdi ne može verovati. a ne rulji. s motkama, bakljama ili fejsbljug i drugim nalozima. i pre nego što odeš, jer ne možeš da veruješ da ću time da branim rackovića (iako ga ne branim), ja moram da ti kažem da između varijante da je ta riba od ranije ljuta na rackovića, jer nije hteo da joj pokloni pažnju, pa mu se ovako sveti i koje god varijante ti zagovaraš stoji: ništa što je dokazano, grmljavina rulje i rekla-kazala-neće-da-priča-za-javnost. dakle, predrasude (da jednim terminom obuhvatim sve ono što je više bazirano na našim pretpostavkama, nego na činjenicama).

      a tu je tegla.rs u pravu kada u svojoj emisiji kaže da na ovaj način "oni koje brane rackovića zapravo brane sebe tj sebe od sličnih optužbi koje će (neminovno- to se implicira) isplivati i u njihovim slučajevima". evo, uzmi moj slučaj- zamisli da za koju godinu (ili ranije) ne davimo beograd pobedi i da se ja slučajno zateknem na toj žurci i da čuješ, na fejsbljugu (gde drugde?) da je fridum nekoj devojci rekao "sisaj mi kurčinu, pičko milenijalska!". svi pričaju o tome, ona neće u javnosti. šta znamo o fridumu- on je od ranije mrzeo milenijalse, seksualno je i na druge načine uvredio maju miloš svojom recenzijom "klipa" i pri tome nikada nije priznao da je u srebrenici bilo genocida. dakle, kriv je mater mu jebem, seme mu se i ime zatrlo. dajte hakera da mu sruši blog! a tu bi neko možda i tebe citirao da sam ja svojevremeno na svom blogu branio rackovića...

      Delete
    2. (nastavak)

      ovo prethodno ti pišem između ostalog zato što i ti sam u svom komentaru kažeš "...posebno žrtvi osobe koja bi trebalo da bude na stubu srama zbog načina na koji postoji!" iz čega ja ne mogu da iščitam da ti misliš da je neko nevin dok se ne dokaže suprotno. već da te njegova nevinost čak ni ne zanima. već da je ovo idealna prilika da mu se najbemo keve što postoji. a to nije pravda. niti željeni civiliacijski tok. barem, ne za mene.

      ja mislim da ja, ti, tegla, racković, ta devojka, ne davimo beograd, srbija, a nabrajam ih samo u želji da ih izjednačim u ovom što ću reći- imamo puno razloga za bes, frustraciju i sekiraciju u svom životu. i tek poneki ventil kroz koji to možemo da izarazimo. i onda se kroz njega dernjamo više, duže i jače nego što bi inače, ili da imamo i drugih ventila. i to je realnost. a ne odbrana. to je kontekst. a ne odbrana. to je problem. a ne odbrana.

      mislim da sada više nego ikada moramo da insistiramo na svim decimalama, umesto da olako zaokružujemo. jer nam je pružena prilika da nešto možemo da uradimo u vezi sa skoro svim stvarima.

      i citiraću ponovo svoju profesorku- svi mi možemo da završimo u aušvicu. pitanje je samo s koje strane žice.

      a imamo i ovaj slučaj... https://pitchfork.com/news/french-musician-convicted-of-killing-girlfriend-cancels-all-festival-appearances/?mbid=homepage-more-latest-and-video

      Delete
  2. poslednji put da sam s milenijalsom započeo dijalog

    ReplyDelete
  3. Cuvaj se Dzoni Srbine14 March, 2018 11:24

    https://youtu.be/qoHYvxPMmUE
    Nego ne kontam, je li joj ga stavio ili nije? Ne vole Srpkinje srpsku cunu, hbg.

    ReplyDelete
  4. https://youtu.be/je8cEDHzvtE Ono, da je bio neki s parama, dala bi' mu.

    ReplyDelete
  5. Pa on valjda ima para kao tiražni pisac Lagune...

    ReplyDelete
  6. khaled hosseini14 March, 2018 17:07

    Ne moras nista da mi objasnjavas, uzivaj

    ReplyDelete
  7. https://youtu.be/4OZHt4_yp8A

    ReplyDelete