16 January 2019

FRIDUME, NE BUDI PIČKA: BEBE NA VOLE - Hate Is A Wonderful Thing (Samizdat 2018)


Naišao sam na jedan prikaz ovog albuma koji je naslovljen sa "Spavaš li mirno, Jack White?". Ako su granica srpskog ludila definsane sa "Kavlobag-Ogulin-Kavlovac-Vivovitica", onda su granice hrvatskog, makar ovog samo-kritičnog, definisane citiranim pitanjem. Drugim rečima, Jack White spava kao top uz Bebe Na Vole (zameniti e sa è na kraju prve i treće reči).

Iza projekta Bebe Na Vole stoji Adam Semijalac, Hrvat, retro-moderni bluzer, sa grandž pedigreom, kome je ovo drugo izdanje. Prvo, Time Of Great Depression (naslov bi valjda trebalo da bude duhovit u kontekstu narečenog zvuka), nažalost, nisam čuo, ali nakon preslušavanja Hate... sasvim sigurno i neću. Sumnjam da me tamo čeka Severina Nation Army.

Dakle, pretpostavimo da negde u Australiji vašu pažnju privuče izvesni Melly Gibby Son koji na skoro fluentnom hrvatskom izvodi dalamtinske klape. Iako nikada nije bio u Splitu, ali je preslušao dosta pisama Klape Iskon, Klape Bonaca, Klape Filip Dević itd tj svega što su mu komšije s rodbinom u Lijepoj Njihovoj uspeli dotegliti odatle. I sad vi to slušate, i to vam liči na klape koje ste već toliko puta čuli po Dalmaciji. Liči, skoro kao da je tamo napravljeno. Tek tu i tamo neki detalj možda vam malkice oneobiči poznato iskustvo. Ali, dok slušate, radije i više razmišljate kako bi tek ludilo bilo da je Melly Gibby prilagodio ritam i emociju klapa svom australijskom engleskom i svom suncu i oceanu. Da vas je pustio da osetite šta je i na koji način on od svog života uspeo da ubaci u nešto njemu tako daleko. Da vas je zbunio. Umesto što je imitirao, jer sa ovako vernom izvedbom kakvu čujemo kod Bebe Na Vole, imitacija je prikladnija reč od omaža.

Osjećam da vi već shvaćate što želim reć, a?

Sad ćete vi da kažete, pa, Fridume, pička mu materina srpsko-hrvatska, kako imitator Semijalac, a Stray Dogg genijalac, a i jedan i drugi na engleskom glume bluz?!

Mislim da neće trebati preteranog ubeđivanja da i sami čujete da Stray Dogg peva na engleskom, i unutar ponuđenog mu žanra (čak žanrova- bluza, folka, kantrija, Amerikane (kao samostalnog miksa pomenutih)) upornije i raznolikije traži svoj autorski izraz. Bebe Na Vole sedi ispred ogledala i u njemu vidi prašnjavog, dugokosog Amera sa kaubojkama koga od svog "dalekog pretka" razlikuje jedino to što je svoj primerak Blind Willie McTella nije kupio u radnji, već preko Discogsa.

Zabrinjava uzaludnošću.

SELEKTAH: 1/10




No comments:

Post a Comment