14 August 2020

MATT DAMON NAJJAČI: THE ADJUSTMENT BUREAU


Nekad ni Matt Damon ne može sve. Možda je najbolnije od svega što deluje da nije bio naročito zainteresovan ni da pokuša. Sumnjam da mu se Emily Blunt dopala kao romantična partnerka, a prilično sam siguran i da je želeo da Steven Soderbergh, makar, nešto izumetničari ovde, nego da se George Nolfi, debitujući kao reditelj, pravi da drži stvar pod kontrolom.

The Adjustment Bureau je u osnovi romantična drama uvijena u nešto što bi u isto vreme da bude i sci-fi triler i metafizičko palamuđenje na temu ljudske predestiniranosti vs slobodne volje. Sve po kratkoj priči Philipa K. Dicka. Jednog od brojnih autora koga nikada nisam čitao. Naučno-fantastična literatura, vidite, nikada mi nije bila posebno zanimljiva. Naročito od kada sam u osmom razredu otkrio "magični realizam".

U ovom filmu, perspektivni političar David Norris (Damon), nakon neplaniranog debakla u finalu karijere, upoznaje luckastu Elise (Blunt) u koju se instanto zaljubljuje. Samo da bi odmah zatim, slučajno otkrio da izvesni tim "podešivača" (adžastera), koji funkcionišu kao neka vrsta anđela, čuvara, božijih zaposlenika (šef ovde nosi ime The Chairman, aludirajući na neprirodnu i eksploatatorsku hijerarhiju svih religija), ne dozvoljava da se njegova romansa nastavi, jer to nije po "planu".

Norris je ucenjen da će mu sva sećanja biti obrisana, ako ikome otkrije postojanje "Biroa", dok se njegove namere da uspostavi kontakt sa Elise neprekidno sabotiraju. I o tome je mahom ceo ovaj film, koji se nikada nije opustio i osmelio da sve pretvori u urnebesnu i apsurdnu komediju o (ipak neuzaludnoj) borbi čoveka i Sistema, već je neuspešno želeo da bude i prestižni sci-fi materijal koji intrigira našu glavicu, ali ne uspeva da joj ponudi dovoljno zabavnih stvari za razmišljanje, na momente pretvarajući svoju radnju u seriju slepstik jurnjava, koje potom postaju skoro cela druga polovina filma.

Damon nije našao posebno utočište u Norrisu, a još manje romansu u Elise, pa je zapravo najuverljiviji kao Bourne-asti borac koji poput akcionog heroja pokušava da spase svoju curu i sebe od konspirativne opsade. Ako vam je to dovoljno da i ovaj film uvrstite u folder odgledanih Damonovih filmova, prionite.

SELEKETAH: 5minusminus/10

No comments:

Post a Comment