02 April 2009

CAKE EATERS

Topla ljudska priča... NOT!!!











Priče o malim ljudima. O malim gradovima. Jedva primetna dešavanjca u moru nedešavanja. Ružni glumci ili poružnjena A-klasa Holivuda. Ozbiljne teme. Još egzotičnije bolesti. Duga od sivih tonova.


Sem u vrlovrlovrlo(ali vrlo!) retkim slučajevima ne mogu da zamislim ništa odvratnije pod firmom „nezavisnog američkog filma“. Ubi me statičnost, otkud znam!

U Cake Eaters imamo jednu mrtvu mater, jednu egocentričnu (sa možda previše ladnjikavog majčinskog instikta) i jednu koja je primer neveselo završenih veselih sedamdesetih. Imamo jednog oca koji je imao dve žene u isto vreme. On ima i dva sina. Jedan je propali muzičar, drugi poslužuje hranu u lokalnoj školi. Na kraju imamo jednu prelepu devojku (meni potaman seksi Kristen Twilight Stewart) koja ima bolest mišića koja se na engleskom zove Friedrich’s Ataxia. Film počinje povratkom bludnog rokenrol sina.


Tokom dva-tri dana njihove sudbine se ničim izazvano sitno prepliću. Tu i tamo nama procuri po neka mogućnost za kratkotrajno zamišljanje ili ceđenje jednejedine suze, ali čitav film je pokretna traka neizbežnih budućnosti i ćorsokak sudbinica likova čijim dušama Bog tapetira zidove raja. Jer mora nečim. Neka fuckin fala! Nismo zainteresovani! Dajte dramu. Mrvicu, pliz! Humor! Zakoljite makar fuckin hallmark momenat!!!

Eto. Ovo izbegavajte. Ili gledajte sa bakom i posle sebi lupite recku za odrađen charity.

selektah: 0.5/ 10 (mada, Kristen vredi i ceo kec...)





1 comment:

  1. Pa mozda se u filmsku umetnost i razumete, ali, siguran sam, u ljudske duse - nimalo. Kao i u Pravoslavlje!!! Verujte, kada bi imali nekoga, nedaj Boze, u porodici sa ovom dijagnozom, znali biste o cemu se ovde prica... Slazem se, vise sam ocekivao od ovog filma, ali ja dobro znam koliki je akcenat stavljen, i zasto, na lik glavne glumice (pa i na "jednog tatu sa dve zene"), znam koliko je verodostojno iznela i psiholoski momenat devojke, a o onim neuroloskim problemima da i ne govorim... Zato, moj iskren savet Vam je da ne dajete tako olako ocene o nekim stvarima ako ih nepoznajete, jos manje - na ovakav nacin. Mozda nekoga, kome je tesko, dodatno otezate zivot...
    Lepo gore pise:
    "MISLITE SVOJOM GLAVOM"
    Pozdrav

    ReplyDelete