05 April 2009

SEMUM

Katolička mustra na muslimanskom terenu

Ovaj turski horor daje neke odgovore i na to zašto je u Srbiji (za sada) nemoguće snimiti dobar horor.


1) glumci su očajni
2) tehnologija se muze kao krava i uvek više svedoči o kapacitetima produkcije nego o estetskoj zamisli autora
3) autentičan, pa ako hoćete i nacionalni (etno), doprinos korpusu horor tema i motiva daleko je stidljiviji na uštrb kopiranja ili trapavog prilagođavanja već viđenih sablazni iz sveta
4) ambicije spram toga da se matrica horora iskoristi kao alegorija za „nešto više“ što bi se moglo reći su preslabe ili nepostojeće

Semum je demonoliki monstrum koji je živeo na planeti pre nastanka čoveka. U verziji Hasan-a Karacadag-a on izgleda kao čupavo plejstejšn izdanje Goluma . Iz 1995. Međutim, potpuno idiotska animacija Semuma nije ono što remeti jezu.

Priča, prosto, ima previše. Semum na početku varira između horora o ukletoj kući i trilera sa sumnjivim susedom, da bi se pravo niotkuda otrgnuo u muslimansku varijantu Exorcist-a sve sa za tu priliku specijalno dopremljenim ekspirijansd muftijom iz Pakistana. Rasplet, najupornijim gledaocima, donosi zanimljiv, lokalni momenat koji je u detaljnijoj obradi mogao da Semum učini solidnim turskim brendom na pijaci horora.

Ovako, od svih štrecanja najviše će vas plašiti keženja glumice Ayca-e Inci kao i sramotno zastareli način „progovaranja“ đavola- bas-vokoderizacijom osnovnog glasa.

Šteta.

selektah: četir’/10





9 comments:

  1. Kako glupo napisano -.-''

    Film je predobro osmišljen i urađen,i u njemu su opisane mnoge stvari koje se i u stvarnom životu jednog čovjeka mogu dogoditi.Druga stvar je što se Vi (koji Ste pisali ovaj članak) nacionalista,a vjerujem da su svi gledaoci ovog filma jako zadovoljni . Inće ,film spada u top 10 najboljih filmova ,s moje strane gledališta.Hvala.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A GDJE JE OVAJ KOMENTAR "istina boli"

      Delete
    2. pa er lepo piše da ga je sam autor izbrisao

      Delete
  3. Film je predobar! I ako niste znali urađen je po istinitom događaju

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. TI STO SI NACIONALISTA I STO NE VOLIS OVAJ FILM MRS U PICKU MATERINU AKO TI SE NE SVIDJA I NISU GLUMCI OCAJNI UOPSTE NEGO SI TI OCAJAN A TURAKA CE BITI JOS IMA SAMO NJIH DA GLEDATE I NIKOG VISE.

    ReplyDelete
  7. Film je jako dobro odradjen. Ja sam ljubitelj horora o egzorcizmu i slicno. Sjajno odradjeno. Kao holivud

    ReplyDelete