04 May 2009

TYSON

Portret boksera u starosti





Ja i Tyson imamo nešto zajedničko, verovali ili ne! Obojica ne umemo pravilno da izgovorimo slovo “S”. Najsshsss.

Dokumentarac o liku i dela Mike-a Tyson-a zainteresovao me je zbog toga što je fimski urednik Rolling Stone-a, Peter Travers, napisao da je to možda najbolji film koji ćemo moći da pogledamo ove godine.

Evo šta on između ostalog kaže ovde:
„A word about the movie's structure. Despite his use of split screens and tricky editing, Toback is basically talking to one man, and taking his word for it. Since Tyson serves as one of the film's producers, you may be smelling a setup. Just wait till you see the movie. Tyson opens up like a man injected with truth serum. And hardly to his benefit.“

I Travers ne laže. Ali sve (to) zavisi od toga koliko vam je Tyson kao čovek i legenda, kao bokser i fenomen blizak i zanimljiv.

Meni umereno, ali ja sam radoznao. Možda sam vam zbog toga i pouzdan(iji od Travers-a).

Tyson je praktično jedan-na-jedan ispovest (bilo bi zanimljivije da je meč) između Tysona i reditelja Jamesa Tobacka isprekidana dokumentarnim snimcima mečeva, Tysonovih intervjua, novinskih reportaža, porodičnih video snimaka...




Ovo prvo samo je umereno zanimljivo. Tyson prvo šokira svojom elekovencijom ili ako hoćete iskreno- sposobnošću da uopšte sastavi rečenicu. Njegova priča o sopstvenom životu na momente deluje kao uputstvo za mlade ljude koji traže budućnost u estradi. Krimi detinjstvo je elaborirano tako da ćete imati razumevanja za sve gafove koje je T. godinama kasnije pravio, a kada izgubi glas pričajući o svom treneru i duhovnom ocu, Cus-u D’Amato-u, učiniće vam se da bi Mike sa svojih dva-sa-dva mogao da vam stane u džep koliko je mio i drag. Vrlo naporna spotovska split-screen montaža pre služi tome da sakrije skromne produkcijske mogućnosti nego što podržava sadržaj i kada Mike na kraju izađe na terasu (svoje kuće?) „home-video“ utisak dosta se neprijatno poklapa sa Mike-ovim životnim skorom- proćerdao šta je mogao, da bi shvatio da je srećan sa onim što ima.

Arhivski materijal je obrnuto proporcionalno interesantnan vašoj prethodnoj informisanosti. Montaža istog nije učinila mnogo da mu re-kontekstualizacijom da neka nova značenja ili simboliku, ali za nas koji nismo videli veći deo toga, snimci poput Mike-ovog zajedničkog gostovanja sa prvom ženom kod Barbare Walters delovaće napeto kao prvoklasni triler- dok ga ona blati i blati i blati, sedeći u njegovom zagrljaju, on je taaako ljubavno gleda da imate utisak da je milisekund deli od toga da popije nokaut. Ali, ništa se ne desi.

Tyson kao materijal biće vam zabavan. Tyson kao film neće učiniti mnogo da tu zabavu podigne na viši nivo od onog koji biste dobli od slične emisije na History ili Explorer kanalu.

selektah: 1... 2... 3...4... 5 /10





No comments:

Post a Comment