10 May 2009

THE UNUSUALS

Najbolja policajska serija još od The Wire








Sad bi od mene bilo pošteno da prvo zapenjenim vajerofilima kažem da su The Unusuals sve suprotno od The Wire. Realnost je neozbiljna, režija je sve samo ne dokumentaristička, likovi nisu duboki (ali nisu ni plitki), neprijatelji vrebaju sa svih strana, ali ne sede svi u državnim službama…

The Unusuals su MTV-ijevska TV Serija. Ne samo zbog toga što kolažne sekvence Njujorka nafilovane eksplozivnim hip hopom izgledaju kao spotovi Beastie Boys, već zato što odnos prema realnosti uzima u obzir da je njen legitimni deo i Jackass ekipa, kao i svi fanovi ove serije (i ja sa njima). Ovde Jackass koristim kao primer da srećan i berićetan život nije samo ono što su nam mama i tata savetovali.

Drugim rečima, The Unusuals je zajebancija koja o životu govori (ako je to, recimo, neki imperativ umetnosti) baš koliko i Jackass- stvari bole, ali nema razloga da se ne smejete.



The Unusuals prati jednu policijsku stanicu u Njujorku u kojoj nekolicina detektiva ima neobične slučajeve- u rasponu od toga da je neko buržujsko čedo u alkoholisanom stanju udarilo čoveka i zbrisalo sa lica mesta preko slučaja koji sebavi prodavnicom koja svojim mušterijama prodaje oruđa kojima će ovi počiniti ubistvo do sasvim bizarnog slučaja muškarca sa tumorom na mozgu koji je pobegao iz bolnice nakon što je proglašen mrtvim i sad kao zombi jurca ulicama grada…

Naravno, ovakve slučajeve rešavaju i “neuobičajeni” detektivi: detektivka Casey je dete bogatih roditelja koje je uprkos njihovoj volji odlučilo da bude pajkan, Jason Walsh je alfa-mejl ekipe koji živi i radi u malom dajneru, Leo Banks (Michael iz Lost-a) tripuje da će mu se život okončati u 42-oj i zato stalno nosi pancir, detektivu Eric-u Delahoy-u je dijagnoziran tumor na mozgu, ali on ne radi ništa tim povodom, detektiv Eddie Alvarez je štreber čiji rad po pravilima baš i ne budi simpatije. Tu su još i detektiv Henry Cole konenobrajanovskog lica čija je prošlost mračnija nego što se to u policiji voli… I to vam je, uz narednika Harvey-a tim “neuobičajenih”.


The Unusuals je serija za mlade. Tinejdžerska duhom. I dopašće se onima koji su voleli Veronicu Mars ili vole The Gossip Girl ili bilo koju od doku-fiktivnih serija na MTV-iju. Realnost proviruje između šmirantske glume i kretenskih karaktera, između blesavih slučajeva koje treba rešiti, ona čuči u njihovim uglovima, u jedva primetnim detaljima. Realnost… upadne vam u oko kao trunčica.

Ipak, ono što je najbitnije- The Unusuals je refleks vremena u kojima živimo. Pojavio se svinjski grip u Meksiku, iz SZO-a najavljuju pandemiju katastrofalnih razmera… Hej, hajde da napravimo neku foru o tome i okačimo je na YouTube! Baš tako.

Ako ćemo već svi umreti jednog dana, zar ne bi bilo kul da nas na onaj svet pošalje Darth Vader svojim svetlosnim mačem?!



No comments:

Post a Comment