14 June 2009

COMING SOON

Solidna anti-piratska propaganda










Azijski horor svoj uspeh duguje, pre svega, hrabrom sparivanju starog i novog. S jedne strane imamo tradiciju legendi, sujeverja i bapskih priča, a sa druge sve ono po čemu je ovaj region najpoznatiji- tehnologiju. Kletva (tzv. gradž) je najčešći okidač svih zapleta, odnosno nastojanje nekog „neumirenog“ duha koji je sa ovog sveta otišao nasilnim putem da krvavom osvetom nađe svoj smiraj. Ponekad kletva putuje preko video-kaseta, ponekad putem poziva mobilnim, ponekad živi u kući koja čeka novog stanara ili je zabeležena na fotografiji, a ponekad je zarobljena u filmu. Kao što je ovde slučaj.

Sopon Sukdapisit, scenarista omanjih horor hitova (sa sličnim gradži sadržajem) Shutter i Alone, ovde se pojavljuje i kao reditelj. Nažalost.

U nekom tajlandskom sinepleksu očekuje se premijera horor filma Evil Spirits, baziranog na istinitoj priči o Šabi, ženi koja je nakon što su njena deca izgorela u požaru otela nekoliko dece svojih suseda, oslepela ih i naterala da žive sa njom. Susedi su je našli i... recimo da Šaba ima razloga da bude ljuta. Piratska mafija pokušava da preko kino-operatera ispiratiše film pre nego što ovaj uđe u bioskopski život. Međutim, taj pokušaj nailazi na osetne probleme, pošto se ispostavlja da je film „uklet“, kao i da Šaba ima načina da sa filma siđe međ’ publiku i podeli bol svoje nasilne smrti sa okupljenima. Pred sam kraj ima i tvist u priči koji dodatno doprinosi utisku da je neko pokušao da razdrma tipični dramaturški kliše ovakvih horora: duh ubija, potom se otkriva način/ mehanizam na koji on to radi, a zatim ciklus pokušava da se zaustavi time što protagonisti (misle da) ispravljaju nepravdu nanesenu duhu.

Coming Soon izgleda pristojno, ali slab budžet i nevešta režija nisu uspeli da se izbore sa „televizijskim ugođajem“ i utiskom da je većina potencijalno strašnih scena ostvarila tek dve trećine svojih potencijala. Sindrom „Kovačević Dušana“ očigledno nije urodio plodom.

Očekujte američki rimejk koji, čak, ima solidne šanse da bude i bolji od originala.

selektah: 6 / 10




No comments:

Post a Comment