25 June 2009

EASY VIRTUE

Ovaj film priča priču. I zabole ga za sve ostalo.









Mislio sam da je Easy Virtue klasična komedija o američkom uljezu u konzervativnoj britanskoj sredini, koja nakon prečešljavanja mana jednih i drugih nalazi dovoljno zajedničkih vrlina da prevaziđe razlike kroz jedan optimistični, ljubavni hepiend.
Ono što nisam znao, a definitivno ne bih imao ovakva očekivanja da jesam, jeste da je Easy Virtue napisan prema istoimenoj drami Noela Cowarda, kao i da je film režirao Stephen Elliott, reditelj iz-mnogo-nebitnih-razloga-antologijskog-filma The Adventures of Priscilla, Queen Of The Desert.


Easy Virtue, pre svega, nije komedija, iako povremeni cinizam i crni humor deluju kao provereni aduti Ealing komedija, ali jeste priča o američkom uljezu, ali ne u toliko konzervativnoj koliko dekadentnoj i propadajućoj britanskoj sredini bivših plemića i zemljoposednika. Mane jednih (hedonizam dvadesetovekovne Amerike) i drugih (krah imperije i njene tradicije) jesu detaljno pročešljane, a optimistični, ljubavni hepiend na kraju filma možda će nekima delovati, uprkos pripremama, previše neuverljivo, ali svakako neće biti sladunjavo. Jer vidite, Coward i Elliott, smatraju da se sličan sličnom i treba da se raduje.




Larita Whittaker (u izvanredno atraktivnoj interpretaciji Jessice Biel) je reli vozačica koja je upravo pobedila na trci u Monte Karlu. Nakon trke spanđa se i uda za John-a, naslednika stare loze Whittakerovih, koja lagano odumire na svom posedu. Larita i John iznenađuju porodicu kako svojom posetom, tako i svojim brakom. Narednih desetak dana posete Larita je prinuđena da se nosi sa Johnovom majkom (odlična Kristin Scott Thomas), koja se bori da sačuva i imanje i čast, sa Johnovim ocem (još bolji Colin Firth), koji se, kao samoproklamovani predstavnik “Izgubljene generacije” još uvek nije oporavio od rana I svetskog rata, zatim sa Johnove dve sestre, Marion i Hildom, koje čehovljevski čeznu za muškarcima u svom životu, ali i sa Johnovom “predestiniranom” ljubavlju, Sarahom, koja je ćerka porodičnih prijatelja, ali i finansijskih spasitelja. Vrlo brzo postaje jasno da Elliott nema nameru da pravi simpatičnu grantovsko/tompsonovsku komediju u kojoj bajkolika podeljenost na dobre i loše biva ispolirana srećnim završetkom. Larita je prototip moderne žene, koja nakon ozbiljnih životnih žrtvi (iz najveće ljubavi priredila svom prvom, bolesnom mužu eutanaziju) želi da živi život punim plućima. Elliott kao kontrast njoj daje majku i dve kćeri koje jedva da su izašle sa svog imanja i Johna koji je u procepu između “starih” i “novih” načela. Jedini sa kojim Larita uspostavlja odnos jeste Johnov otac, čiji je prezir prema okovima društva kome pripada pre svega utemeljen na osećanju da mu to društvo nije ponudilo nikakav “post-traumatični tretman” nakon Rata u koji ga je poslalo.




Ono što (treba da vas) raduje jeste da Elliott priča priču kontinuirano izmičući našim očekivanjima. Taman kada pomislimo da ćemo se smejati komičnom sukobu uljeza i domaćina, on pusti malo melodrame, taman kada se uplašimo da će sve biti ozbiljnije nego što smo mislili, Larita sedne na kućnog ljubimca i zgnječi ga. Taman kad pomislimo da će snaja i svekrva naći zajednički jezik nakon uzajamne spoznaje kvaliteta vrednih poštovanja, Elliott u dva poteza učini da jedna drugoj želi da iskopa oči. Konačno, taman kad pomislimo da su Larita i John nosioci novih snaga, nade da ljubav sve pobeđuje, John učini nešto što ga učini manje vrednim te ideje… i tako do samog kraja.

… Kada shvatite da je Easy Virtue daleko ozbiljniji film od onog koji ste uporno želeli da gledate. Ovo je film koji se ruga našoj naivnoj potrebi za instantnom harmonizacijom svih stvari, koji se ruga klišeima, koji nas otvoreno pita- da li, BRATE, ZAISTA, ovakva priča zaslužuje hepiend kome se nadate?!!

Dodajte na sve ovo odličnu glumu, adekvatnu scenografiju, kostime, fotografiju i režiju koja u nekoliko navrata fascinira svojim neo-Jeunet-ovskim vizuelnim rešenjima i detaljima i ja ću biti superneprijatno iznenađen ako ovaj film ne budete voleli skoro kao… kao… kao… Four Weddings And A Funeral!

selektah: 9 / 10


4 comments:

  1. meni je ovo bio gotivan film . bane

    ReplyDelete
  2. meni ce ovo biti gotivan film. tijana

    ReplyDelete
  3. skroz sam zaboravila da ti preporucim ovaj film, ovde se davao zimus, a vidim da je sad bila premijera u americi. potpuno uzivanje
    dunja

    ReplyDelete
  4. voli li nju micheal jackson?

    ReplyDelete