23 June 2009

FRIDAY THE 13TH (2009)

Ђевојка је чарне очи клела: „Чарне очи да би не гледале! Свашта гледасте, овако нешто не виђесте, ђе прођоше Амери Лијевљани, проведоше из горе тинејџере и старца Џејсона, мртве мајке сина...“










Pokušaću da ispišem ovu recenziju bez ispoljavanja besa, govora mržnje, radikalskih kletvi i poziva na vršenje medicinskih eksperimenata na bilo kom od članova ekipe ovog filma. A naročito na njenom reditelju, Marcusu Nispelu, koji je pre tačno 6 godina „čarnim očima“ priredio nešto slično svojim rimejkom jednog drugog horor klasika, Texas Chainsaw Massacre.


Sitan, ali nezanemarljiv, uspeh recentnih rimejkova slešer/ horor hitova (The Hills Have Eyes, My Bloody Valentine, Halloween) podsetio je holivudske producente da jedan od najvećih (i najpopularnijih, ako je suditi po 11 nastavaka franšize) među njima, Petak Trinaesti čuči neprepakovan za nove generacije. Kao što to obično biva, razmišljanje o tome kako oživeti Jasona za „generaciju 2009“ i pisanje samog scenarija niје uzelо više od jednog popodneva. Casting je obavljen u lokalnom porno šopu, a timu „prvoputaša na filmu“ dodato je par akutnih luzera koji svoj holivudski život provode kao epizodisti u nekoj od aktuelnih ili ugašenih TV serija (pa tako imamo Dilana iz Gilmore Girls, starijeg brata Casablancasa iz Veronice Mars i bivšeg Susanninog muža iz Desperate Housewives).


Umesto da povoljnu klimu za horor film i povampirenje jednog od najboljih horora svih vremena iskoriste za neku vrstu manifestnog podvlačenja linije, koja traži nov način pričanja priče o momku koji iz osvete tamani dekadentnu američku mladež, autori se čak nisu potrudili da u Petak 2009-te unesu neki od elemenata najuspešnijih horora poslednjih godina. Tako, dok gledate ovaj film sve deluje kao da se Ringu, Saw, Final Destination, Hostel, Haute Tension, Rec nikada nigde nisu desili.




Film počinje scenom u kojoj Jasonova mama ostaje kraća za glavu tokom svog osvetničkog pohoda daleke 1980. Sve to vidi mali Jason koji se za to vreme krije u šumi. Fastforward u „današnji dan“, prepoznatljiva ekipa mešanog mesa (zgodni mladići i sisate cice u majicama na bretele) dolazi do Kristalnog jezera u potrazi za rasadom vutre koja tu niče. Dok Jason kolje šta stigne, mi uživamo u American Pie karanjcu nakon čega je potpuno jasno da F13.09 nije namenjen starijima od 12 godina. Nakon toga sledi još jedno premotavanje u budućnost (6 nedelja kasnije), kada u grad stiže brat jedne od cura iz prve ekipe i nova (ovaj put politički korektno multikulturalna) ekipa. Jasno je šta ih čeka. Jasno je i kako ih čeka. I superjasno je da kraj ne može da se dočeka.



Jason prvu polovinu filma izgleda kao mlađi brat nekog metalca koji impresioniran imidžom Slipknot stavlja na glavu krpu kojom mama briše pod u klonji. Sva sreća pa na tavanu pronađe hokejašku masku. Zašto mu se ona više dopala, nije jasno.




Jedini trenutak kada ovaj Petak trinaesti zatrperi nekom nadom jeste kada, inače, standardno neuništivi i superbrzi Jason okači neku curu zajedno sa šatorom da se prži iznad vatrice, dok njen dečko uhvaćen u lovačku zamku to gleda sa par metara „nemoćne“ udaljenosti. Tu mi se učinilo da će Jason bataliti mačetu i usvojiti fetišizam Saw ili maštovitost Final Destination, ali već par minuta kasnije jasno je da je to bila samo uspela improvizacija na samom setu. I ništa više.

selektah: d.n.o. d.n.a./ 10


No comments:

Post a Comment