10 June 2009

NURSE JACKIE

Zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu- da njegov slučaj ne posluži kao primer u nekoj od serija poput ove









Odgledao sam, dakle, pilot za novu seriju u kojoj glavnu ulogu igra Carmela Soprano (nekima poznata i kao Edie Falco).

Show Time, produkcijska kuća koja stoji i iza ove serije, dobrano je već utvrdila svoj identitet na težnji da preejdžbiouuje HBO i da svoje serije kreira po sledećem principu- ako je “4REAL” normalna veličina, onda njeni najuspešniji proizvodi (Dexter, L Word, Huff, Sleeper Cell, United States of Tara…) nose “44REAL”, a neki (Weeds, Californication) i veličinu “666REAL”. Međutim, atraktivnost Show Time-ovih serija ne iscrpljuje se samo u ukusu okrenutom provokativnim temama, već u elaboriranoj, maštovitoj, često brutalnoj obradi tih tema. Zbog toga one svoj uspeh, pre svega, duguju tome što su njihova estetika i etika sinhronizovane sa nečim što bi mogli nazvati “duhom vremena”.

I tu je Nurse Jackie samo “još jedna od”, nažalost ili na sreću, prerano je predviđati.

Ono što mi se dopada jeste “in yr face” (a)moralnost, izražena kroz povremeno izveštačene komentare ili ponašanja, pre svega, epizodnih aktera. Stoprocentno satiranje satirom odvija se bez trunke poštovanja prema bolesnima, mrtvima, ali i prema onima koji su odgovorni za njihovu smrt. Sama sestra Jackie osmišljena je kao House-ova “bolja polovina”- navučena na Vikodin zbog bolova u kičmi (“Kako se zove sestra sa bolovima u kičmi? Nezaposlena.”), koja svoj posao obavlja sa zavidnom profesionalnošću, surovošću i cinizmom. Plus, vara muža sa doktorom sa kojim radi. Ubacite jedno “spojler” na početak ovog pasusa…




Kao kontrapunkt narečenoj “bolničkoj” hladnokrvnosti (plakao sam od smeha na scenu gušenja hranom u hotelu) po mom mišljenju dosta “odbrambeno”, “izvinjavajuće”, “ublažavajuće” ubačena su dobra dela koja sestru Jackie čine Svetom Jackie. Ali, pretpostavljam da komplikovanje ove matrice tek predstoji. Zapravo, nadam se.

Epizodni likovi su na visini- doktor-hebač (Ryan 24 Chappelle, nekima poznat i kao Paul Schulze), doktor-nesposobni, brbljiva studentkinja-internista, doktorka-koju-na-žalost-ne-igra-Anjelica Houston, i muška gej sestra Mohammed… tako da mi se čini da nam predstoji pristojna zabava.

Ali, za pravi, užitak od 8. juna počela je nova sezona najbolje Show Time-ove serije IKADA!- Weeds.


2 comments:

  1. Kako sad to? A gde sam ja bila kad se sve to desavalo?

    ReplyDelete
  2. lutko, zbog tebe cemo reprizirati. nisam znao da te zanima.

    ReplyDelete