18 June 2009

Premijere: LUDA NOĆ U MUZEJU 2

Iako smo svi očekivali da ovaj film bude šlanje, plilično je neočekivano da nismo naločito besni zbog toga





LUDA NOĆ U MUZEJU 2/ Night at the Museum 2: Battle Of The Smithsonian



r. Shawn Levy


selektah: 5minus / 10



Jedina razlika između prve i druge Lude noći u muzeju jeste što je prva neočekivano postala pola milijarde težak hit, a za drugu se svi iz sve snage nadaju da će se što više približiti toj cifri. Ta vrsta skoka u „nadanju“ obično je glavna prepreka „nastavcima“ da budu bolji od svojih prethodnika, jer jedni misle da ništa ne treba menjati (kad već radi posao), drugi misle da treba menjati (jer staro neće dvaput da upali), dok treći nisu sigurni koliko treba menjati (jer se nijanse mere stotinama miliona (ne)zarađenih dolara). Ono što Ben Stiller, kao kreativni lider ovog projekta, i Shawan Levy, kao podizvođač, ozbiljnije nisu smetnuli s uma jeste da je ovo, ipak, samo dečiji film.

Ako (želite da ) se sećate, prva Luda noć dešavala se u Nacionalnom muzeju Njujorka i zahvaljujući retkoj egipatskoj tabli eksponati su počeli da preko noći oživljavaju i divljaju po muzeju na horor tek zaposlenog čuvara Larry-ja. Čitav karambul poslužio je Larry-ju da povrati samopouzdanje i da svom sinu dokaže da nije luzer koga je njegova mama s razlogom šutnula.

U drugom delu, Larry je postao uspešan biznismen koji pare mlati na praktičnim izumima poput baterije koja svetli u mraku (kako bi je lakše našli u mraku, duh!) i sada samo povremeno, preko noći, obilazi svoje drugare. Međutim, jednog dana saznaje da se njegovi omiljeni (živi) eksponati sele u Vašington u čuveni Smitsonijan muzej, jer u Njujorku nema para za njih. Ono što eksponati ne znaju jeste da magična egipatska tabla ostaje u Njujorku što praktično znači da selidbom oni okončavaju svoje živote. Zabava počinje kad Larry otkrije da je majmun (a ko bi drugi?) poneo tablu u Smitsonijan, gde će pored njegove ekipe u drugom nastavku oživeti i svi ostali eksponati, a među njima i zli faraon kome je tabla potrebna da bi otvorio još magičniju kapiju kroz koju će s onog sveta doći njegova vojska s kojom će on zavladati svetom. Izdetaljisao sam zbog deteta u vama. Zlog faraona igra Hank Azaria.






S obzirom da se ne možemo dvaput iznenaditi oživljavanjem eksponata (pa čak i ako smo deca), autori su krenuli da akaju drugu logičnu premisu- daj da oživimo što više sumanutih eksponata! Tako u kolu ovaj put imamo džinovske meduze, statuu Abrahama Lincolna koja krasi njegov memorijalni centar u Vašingtonu, slike Roya Lichtensteina, psa od balona Jeffa Koonsa, fotografije sa Tajm Skvera Alfreda Eisensteadta, dok od loših momaka tu su Ivan Grozni, Napoleon i Al Capone. Na Larryjevoj strani, pored stare ekipe, imamo i Ameliu Earhart, prvu ženu koja je avionom preletela Atlantik (koju igra Amy Adams koja izgleda i ponaša se kao klon Nicole Kidman!), tako da u nekom trenutku imamo i brdo aviona (iz svih epoha) koji lete Smitsonijanom.



Mlađi od 7 godina će uživati u kostimiranom cirkusu, jurnjavama sasvim nalikim onim iz Looney Tunes fabrike, oni između 7 i 14 godina će se praviti da razumeju humor Bena Stillera i prevrtaće oči na sve ostalo, oni između 14 i 35 godina će več posle druge fore „provaliti“ patern po kome Stiller i ekipa (jedva primećeni Jonah Hill i Ricky Gervais) prave (dube) fore i to će im u nastavku filma biti jedino zanimljivo. Ili će početi da hrču.

Na kraju, moram da primetim, ima nečeg lepog u ideji da neko čak iovako superkomercijalnim proizvodom budi ili ohrabruje ideju odlaska u muzej. Naročito kod naših, belom kugom neodnesenih, najmlađih.





1 comment:

  1. pa da, poseta američkim muzejima u periodu kada je prvi deo izašao, prirodnjačkom muzeju npr, skočila je gotovo za petinu. to je totalno sjajno. kako bi ludo bilo da se tako nešto desi i ovde!
    jess da je sve u parama, ali nisu sve pare iste.
    ili se tako čini.

    ReplyDelete