05 August 2009

KLANSMAN

25 godina kasnije











Klansman počinje drugarskim saobraćajnim upozorenjem da pazite koliko jurite s obzirom da se nalazite u oblasti Wallace Country-ja (negde u Alabami, saznajemo kasnije). Dok Staples Sisters pevaju Good Christian People mi pratimo šerifa kako kolima prolazi kroz grad, izlazi iz njega i stiže do proplanka gde gud kriščan pipl stoje okupljeni oko mentalno zaostalog crnca kome su dali dolar da pred njima siluje sveže uhvaćenu crnkinju. Šerif prijateljski rasteruje okupljene, naređuje crnkinji da pali, a retardiranom daje dolar koji je zaradio.

U nastavku programa, ovo simpatično mesto vrlo poučno i vrlo mučno otkriće nam sve mane suživota sa hristijanoljubivim belcima čiji dreskod obavezuje na belo odelo sa kapuljačom, a čija ideja koegzistencije sa crncima uključuje to da ovi žive tek malo bolje od pasa, kao i da ih u božije ime povremeno treba podučiti manirima. Naravno, strah od novog (a u gradić baš dolazi cirkus mešanih liberala koji protestima pokušavaju da overcome muke svoje braće) debelo je opravdan jednostavnom ekonomijom- ako crnci zapale na sever nošeni idejom boljeg života, ko će ostati da radi kao crnac za iste pare.




Scenario (koji potpisuje i Sam Fuller) uglavnom se zadovoljava elementarnim uspostavljanjem odnosa među likovima, zbog čega drama veći deo vremena ostaje na ulici i praktično služi kao povod za odigravanje nekoliko rasnih nepravdi. U jezgru priče su Breck (Richard Burton), potomak starih Južnjaka, koji je svoje imanje pretvorio u neku vrstu egzila za lokalne crnce i šerif Track (Lee Marvin), čiji je osećaj pravde podeljen između očiglednih zločina koji se čine nad crncima i činjenice da su ga gradski klanovci izabrali na mesto na kome je. Belo, pa crno silovanje pokrenuće seriju rasnih trenja koja će na kraju filma kulminirati u pravi mali obračun kod OK korala. Neke će obradovati da pobunjenog brata, koji je shvatio da sa reči treba preći na oružana dela, igra niko drugi do O.J. Simpson.


Stvarnost Klansman-a izgleda toliko nestvarno da film povremeno izgleda kao neprijatno cinična satira poput Dr Strangelove-a i naše zalihe crnog humora obilato će biti trošene na to da neke scene uopšte prihvatimo kao moguće. Jedna od takvih je kad lokalni pop objašnjava delu muške pastve kako silovanje crnkinje (koje upravo treba da se desi) predstavlja dobru stvar i za jedne i za druge, jer održava stvari onako kako ih je bog zamislio. A sličnih scena ima dosta.




Zbog svega toga Klansman će poslužiti cilju zbog koga je i napravljen. Večnoj popularnosti Marilyna Mansona.

No comments:

Post a Comment