13 August 2009

NAJBOLJI ALBUMI PRVE POLOVINE 2009.

A šta ste očekivali?

Sa osetnim zakašnjenjem u odnosu na izbor najboljih singlova stiže i lista 20 najboljih albuma objavljenih u prvoj polovini 2009. godine. Trebalo mi je vremena da ponovo ili po prvi put ispreslušavam neka izdanja, a u nekim sam se nauživao ne znajući da formalno ne zadovoljavaju propozicije pa sam tako pojeo vreme za neke druge albume… Cenim da će bolji među vama dočekati ovaj izbor kao priliku da u komentarima obaramo ruke i razmenjujemo psovke, dok svi ostali eventualno mogu da visoku poziciju nekih albuma, ili sam izbor, prihvate kao preporuku da se njima pozabave. Kako god, moj blog, moj ukus, moj izbor.



20 PRINCE lotusflow3r/mplsound (PRINCEOV WEBSITE)

Trostruki album sa koga odmah odbacite parče (Elixer) na kome Prince promoviše svoju novu štićenicu Briu Valente. Prince zvuči kao da je slušao White Stripes, poslednje albume Bob Dylana, zvuči bolje nego ikada (ili barem od Diamonds And Pearls) i ovaj album ima najveće šanse da se na kraju godine nađe na višoj poziciji nego što je sada.



19 pj harvey & john PARISH a man a woman walked by (ISLAND)


Zahteva više slušanja, možda i da ste fan pre nego što pritisnete ‘play’. Ali ako volite PMS-bluz i prizvuk Kurt Weillovih songova, ovo je album za vas.



18 paper CHASE someday all this could be yours (SOUTHERN)


Post-nojz bend iz Dalasa napravio je zaokret ka vašem srcu i sad zvuči energično i melodično kao Conor Oberst na najboljim albumima Bright Eyes. Ako imate manje od osamnaest godina zaštite vene prilikom slušanja.


17 MORRISSEY years of refusal (ATTACK)

Ovaj momak zna šta radi.



16 a mountain of ONE institute of joy (MOUNTAIN)

Sećate li se Billy-ja Mackenzie-ja i The Associates? Sad zamislite da Bryan Ferry zajedno sa nekim talentovanim post-rok bendom obrađuje njihove pesme. Muzika uz koju je stvarnost irelevantna.


15 findlay BROWN love will find you (THIS IS MUSIC)

Walker Brother za novi milenijum. Richard Hawley sa kondicijom. Muška Dusty Springfield. Šta JOŠ želite da čujete od mene da biste ovim konačno protkali leto koje lagano odlazi?


14 rock plaza CENTRAL at the moment of our most needing (PAPER BAG)

Zamislite da John Ford režira rok operu u kojoj je Bonnie Prince Billy glavni revolveraš.


13 joker's DAUGHTER the last laugh (DOMINO)

Folk album nekoga ko se pored slavne (engleske) tradicije naslušao i Portishead i Beta Band i Scott Walkera. Jednoga dana će nerotkinje uspavljivati svoje Pixar bebe uz ovu muziku.



12 the GOSSIP music for men (COLUMBIA)

Frontmenka Beth Ditto ima 200 kila od čega 50 otpada na sise, 100 na muda, a 50 na glasne žice. Music For Men je disko muzika za disko klubove u kojima se prvo puca u disko kuglu.



11 yeah yeah YEAHS it's blitz (UNIVERSAL)

Ovo je album kakav su U2 želeli da snime sa onim poslednjim otpatkom. Kažem to, a znam da ćete me shvatiti pogrešno. Naročito vi koji volite YYY.


10 sunset RUBDOWN dragonslayer (JAGJAGUWAR)

Kakvi, bre, Arcade fire?! Kakvi, BRE, Arcade Fire?!!!!!



09 k-OS yes (CROWN LOYALIST)

Još od zlatne faze Outkast nije bilo ovako princeovski nastrojenih genija. Činjenica da K-Os dolazi iz Kanade pokazuje da je mešanje kukovima moguće i u montari.


08 peter bjorn & JOHN living things (WICHITA)

Sofisticirana bela pop muzika. Kad god imate osećaj da slušate tako nešto, a osmeh vam ne silazi sa lica znajte da je ista “made in Sweden”. Jebiga- standard!...



07 TIGA ciao! (PIAS)

U izvesnom smislu eklektičnost koju je Tiga demonstrirao na ovom albumu na terenu plesne muzike podseća na zaraznu poletnost kojom je Beck protresao pop tepih na Odelay. Da još uvek ima onih kontejnera ispred SKC-a, ovo bi bio najprodavaniji pirat.


06 MICACHU jewellery (ACCIDENTAL)

Ako je na bluz terenu PJ Harvey sa Dry izgledala kao Jane Austen, sedamnaest godina kasnije naoružana sličnom opremom Micachu deluje kao Pipi Duga Čarapa. A šta bi deda Beefheart mogao poželeti više?



05 blank DOGS under and under (IN THE RED)

Joy Division za generaciju odraslu na Big Black.



04 YOUSEF a collection of scars and situations (CIRCUS)

Nastavljajući svetle ideje Ricarda Villalobosa da se tehno može praviti i od sunca i pustinjskog peska, ako to situacija traži, Yousef pravi album koji je “tehnološki world music” modernog doba. Plus, singl Legacy sa Derrickom Carterom je singl godine.



03 fever RAY self titled (RABID)

Karen iz The Knife je Wagner elektro scene. Njen solo debi je mračan, masivan, ceremonijalan, poput crne rupe guta sve pred sobom. 2012. ovo će biti najslušaniji album na kugli zemaljskoj.



02 camera OBSCURA my maudlin career (4AD)

Sećate se, kad smo bili mali, bile su popularne one mega-zidne tapete sa prizorom dvoje zaljubljenih (u prirodnoj veličini) kako sede na nekoj klupi u parku tokom nekog od prvih dana jeseni. E, na to me podseća ovaj album. Nema ljubavi bez melanholije.



01 lily ALLEN it's not me, it's you (EMI)

Oh, FUCK OF!!! U vremenu u kome pop muzika zavisi od mentalnog stanja Britney Spears imati pop zvezdu koja je efektno zapišala svoju teritoriju, koja sama piše i ko-producira svoje pesme, čija se aranžmanska i stilska maštovitost može porediti samo sa duhovitošću kojom pristupa nekim temama i koja na sve to ima superseksi glas i superseksi stas je JEBENO ČUDO!!! A vi sad idite i slušajte Animal Collective, hebala vas muzika za jednosobne stanove u niskom prizemlju!



8 comments:

  1. hahaha, što je ogorčen na hajp oko AC (i AF).

    3 preklopa za sad:
    camera obscura
    sunset rubdown
    lily allen

    ReplyDelete
  2. mog'o blank dogs i malo vise da se popne. videcu te kad dodje zimska depresija i mrak u 3 popodne ;)

    ReplyDelete
  3. @naopako
    jel to 4-to preklapanje onda?

    @danilo
    ja se sve nesto nadam novom albumu angelic process. nekako mi zima bez njih... pfff...

    ReplyDelete
  4. moguće. vrlo. videćemo za nedelju-dve.

    ReplyDelete
  5. izvini, da prostis, i ovo ti govorim anonimno sa namerom, ali tvoja litija o lily allen deluje tako jebeno ac-ovski stereotipno - nesto kao kada bi se fanovi animal collective u nameri da imaju svoj guilty pleasure rojili oko lika i dela slavice cukteras, recimo. slican nivo neslaganja sa tobom u mene izaziva i trece mesto, jer se radi o albumu koji je bez frke mogao izaci i pod ''etiketom'' the knife. od solo produkta sam ocekiivao neko odstupanje od kenjkavog prenemaganja i malo mracne iskrenosti umesto mracne fikcije.

    slaganja: 20, 9.

    ReplyDelete
  6. nije ni poenta da se slazemo. vec da cujemo/saslusamo jedni druge. zato- hvala ti, dzemo.

    neslaganja: lily allen = slavica cukteras

    ReplyDelete
  7. nista, ja samo da ukazem kolekcionarima na lily u avgustovskom izdanju magazina ID. odabir 'odece' - kate moss :D

    sledite --->
    http://iconology.therndm.com/archive/id-magazine-lilly-allen/398

    ReplyDelete