22 September 2009

I CORRUPT ALL COPS

Edukativni kineski krimić












Nakon gledanja ovog filma vaše misli mogu odlutati jednim od dva putića.

PUTIĆ 1: Ima nade! Srpski (žanrovski) film ima velike šanse da za tri-četiri godine (daćebog!) izgleda kao osrednji kineski film danas.

PUTIĆ 2: Sve je izgubljeno! Prosečan kineski krimić već izgleda bolje od većine srpskih filmova koji su aspirirali ka ovom žanru u poslednjih dvadeset godina.

Iz recenzije će valjda biti očiglednjo kojem se carstvu moje misli priklanjaju.

Odmah na početku moram da kažem da, nažalost, nisam gledao ni jedan od 19 filmova koje je reditelj Jim Wong snimio. Samo u poslednjoj dekadi. Ono što letimičan uvid u naslove njegovih filmova (My Wife Is Gambling Maestro, Kung Fu Sweetheart, Slim Till Dead, Infernal Unfairs, My Schoolmate The Barbarian.. ) naslućuje jeste da se radi o reditelju koji svoju ljubav prema filmu radije meri brojem, nego kvalitetom snimljenih filmova. U tom smislu, I Corrupt All Cops verovatno predstavlja jedan od Wongovih boljih radova.



Priča se istorijsko-edukativno-žanrovski bavi osnivanjem prve anti-korupcijske jedinice u Hong Kongu i njenog obračuna sa korupcijom među policijom koja je na kraju šezdesetih godina prošlog veka imala devetocifren dolarski obrt. Istorijska građa služi kao kontekst i daje priči da na težini koju sama radnja ne nudi. Sam pristup naratora zvuči vrlo pedagoški, jer se oseća da mu je za vratom duvalo nekoliko cenzora čiji je jedini interes bio da se filmom poruči svim smutljivcima da će kineska vlada na kraju, ipak, dobiti svaki rat. Ovaj aspekt povremeno nespretno izbija u prvi plan, ali ga autor mnogo češće zloupotrebljava kao opravdanje za čiste eksploitejšn momente (brutalni obračuni unutar mafije, još brutalniji obračuni sa mafijom).

Iako se radi o stilskoj kupusari koja od scene do scene različito pristupa materiji, jasno je da je hongkonžanin Wong želeo da napravi... hm... koinzistentnu?, poetičnu?, dinamičnu?, dramski mesnatu?... krimi priču. Narator je korumpirani, ali „dobri“ detektiv Gale, međutim priča je samo uslovno o njemu. A i ako jeste, jedanaest žena kojima je okružen (od kojih je sa deset oženjen!?) razvodnjavaju građenje njegovog lika u, barem, tri traljavo vezana pravca (fatalna mafijašica, verna ljuba, „kilavi šeik“). Pored Gale-a za loše momke igraju i Lak (šef, pasionirani fudbaler), Gold (njegova desna ruka) i Unicorn (niko ga ne voli). Oni su korumpirani policajci koji drže Hong Kong u svojim šakama.



Na početku filma, međutim, ne deluje da će priča biti o Gale-u. Jer prisustvujemo brutalnom prebijanju mladića kome je namešteno da je hteo da ukrade bicikl, a koji se potom tabanjem tera da prizna i druge brojne zločine koje je „počinio“, a što bi pozitivno uticalo na negativan trend nerešenih slučajeva. Nakon što ga oslobode na Goldovu intervenciju, momak obećava da će se vratiti i osvetiti. Što i uradi, delujući unutar anti-korupcionih organa reda. Ali, gde je bio i šta je radio ceo film- niko ne zna.

Međutim, na kraju se stiče utisak da bi sa malo koncentracije i veštine od ovog materijala mogao da se napravi film koji bi Scorsese rado rimejkovao za Oskara za koju godinu. Vi sami prosudite da li je to kompliment.

I, o, da, glumci su uglavnom očajni. Naročito britanski.

selektah: 5 / 10




No comments:

Post a Comment