29 September 2009

IMA LI PILOTA U AVIONU? (DEO DRUGI)

Isti tim, druge serije




BORED TO DEATH (HBO)

autor

MMG: Jonathan Ames (početnik)

žanr

wickEd: writer’s block exploatation

MMG: Dramedy (kao Weeds, Hung, Californication...)

o čemu

w: na dan kada ga ostavi devojka, (fikcionalni) Jonathan Ames, pisac iz Bruklina koji se muči da napiše „prokleti“ drugi roman, slučajno pronalazi roman Raymonda Chandlera koji ga inspiriše da ga na Craiglisti ostavi oglas u kojem nudi detektivske usluge „po razumnoj ceni“.

MMG: Nakon što ga ostavi riba, pisac Jonathan Ames (Jason Schwartzman, nikad gejastiji) odlučuje da postane privatni detektiv, baš kao u noar fikciji Raymonda Chandlera.

valja li?

w: svaki pojedinačni aspekt priče ovde je po mom ukusu – pisac sposoban za vrhunsku samo-kritičnost uz neurotične naslage ironičnog samosažaljenja, meta-narativni elementi (život neuspešno imitira umetnost), nastojanje da se sopstveni život dramatizuje i da mu se doda neki ’višak’, pokušaj da se vudialenovsko viđenje Njujorka prebaci na televiziju… pa ipak, u ukupnosti nešto škripi, što ja za sada pripisujem činjenici da se tim koji seriju pravi nije dovoljno uigrao niti razigrao.

MMG: Onako. Napisano malo deluje „lazy“ i neinspirisano. Ne znam zašto HBO insistira na formatu od pola sata za nešto što bi bilo bolje da traje 40 minuta. Deluje kao da je Wes (Darjeeling Limited) Anderson potajni uzor.

šanse za preživljavanje

w: volela bih da dugo traje.

MMG: HBO uvek plati celu sezonu



LUNCH MONKEYS (BBC)

autor

MMG: David Isaac (unknown)

žanr

MMG: polusatni sitkom

o čemu

MMG: Nisam uspeo da provalim o kakvoj firmi se radi, ali mi pratimo gomilu luzera smeštenih u nešto nalik podrumskim prostorijama koji se bave kurirskim poslom po firmi, fotokopiranjem, faksom, javljaju se na telefon ili uživaju u mašinskom seckanju hartije.

valja li?

MMG: Liči na Office (setingom), ali je humor osetno nesofisticiraniji. Osećaju nelagodnosti dodatno doprinosi i ultraarhaična britanska TV režija.

šanse za preživljavanje

MMG: Ima ih.



MERCY (NBC)

autor

w: nebitno.

žanr

w: medical drama

o čemu

w: Pošto se vratila sa turneje po Iraku, Veronika odlučuje da se razvede od muža koji ju je varao dok se ona borila za domovinu, živi sa kevom koja joj kupuje gaćice za debele devojke uz neprestano zvocanje, prebacivanje i beskorisne savete, i u bolnici Mercy radi kao medicinska sestra, pri čemu je naravno, ona brilijantna dok su doktori nadobudni, osorni ili nesposobni.

valja li?

w: ove godine dobili smo čak dve medicinske drame čiji je ugao gledanja prebačen sa doktora na medicinske sestre (Nurse Jackie je druga), što je zanimljivo iz perspektive problematizovanja doktorskog autoriteta i „I am god“ sindroma. Međutim, kao okosnica drame u samoj strukturi priče, ovo postaje ozbiljno repetativno – da da, znamo da će uvek ona biti u pravu. Sa druge strane, na planu ličnog života, ništa distinktivno ne postoji u Veronikinom ponašanju što ne bi moglo da se pripiše i bilo kojem muškom vojniku. Mislim da će spas ove serije biti u predstavljanju vrlo retko prikazivane ženske perspektive „vraćanja iz rata“, koja bi idealno još trebalo da bude i potpuno svojstvena Veroniki kao liku, bez oslanjanja na klišee.

šanse za preživljavanje

w: dobra tema za NBC, ali serija ovakva kakva je posle pilota, još uvek nije nezaobilazna



TRINITY (ITV2)

autor

MMG: Robin French i Kieron Quirke (oboje pisali Roomates)

žanr

MMG: misterija, tinejdžerska soup-opera

o čemu

MMG: Trinity je privilegovani koledž na koji su do sada mogli da idu samo sinovi i kćeri aristokrata i filti riča. Dolaskom nove uprave i novih vremena, koledž počinje da radi i za probranu sirotinju. Međutim, zakulisane mistične radnje i dalje traju. U fokusu priče je Charlotte Arc, dobra hrišćanka, čiji otac je nekad davno radio na Trinity-ju, a onda je odatle pobegao...uuuuu...

valja li?

MMG: Ako nemate ništa protiv duhovitog i prilično nonšalantnog odnosa prema činjenici da su dvoje mladih akteri incestouznog seksa, ako volite uštogljenu šmiru glumca Charlesa Dancea, ako volite vrlo smele sprednje na račun katolika i drugih rasa...

šanse za preživljavanje

MMG: Veće nego što ih ima engleska aristokratija.





6 comments:

  1. 'lunch monkeys' je na bbc3 kanalu (satelitski, za mlade) cini mi se da su 'smoking room' (isto bbc3) i 'the IT crowd' (e4-home of skins) bolje, ali jos nisam odgledala sve tri do sada emitovane epizode. Sanse za prezivljavanje: 'two pints of lager and a packet of crisps' je beskonacno dugo trajala na istom programu iako su je na kraju i sami glumci ismevali.

    ReplyDelete
  2. oće biti još delova pilota u avionu?

    ReplyDelete
  3. meni se nesto svidja ovaj bored to death, prava luzerska serija. ne znam koliko ce odusevljenje da me drzi.
    neko gledao glee?

    ReplyDelete
  4. bice, sestro luzerko, bice, brate hrthe.

    ReplyDelete
  5. ako sestra luzerka kaze da je rubrika kul, meni ostaje samo da se slozim.

    ReplyDelete