02 October 2009

IMA LI PILOTA U AVIONU? (DEO PETI)

Ovim delom završavamo naše predstavljanje novih serija. Nadam se da ste imali prijatan let.




HANK (ABC)

autor

wickEd: Tucker Cawley

MMG: James Burrows (Will & Grace, Back To You, Gary Unmarried)

žanr

w: rich-to-poor sitcom

MMG: najklasičniji mogući sitkom (Burrows ima 69 godina)

o čemu

w: Zbog posledica ekonomske krize, Hank Pryor (Kelsey Grammer) izgubio je sve (što je ikada voleo): svoju kompaniju i liderski posao, pare, stan na Park aveniji… i svoj ogroman bračni krevet. Za uzvrat, dobio je njemu do tada gotovo sasvim nepoznate osobe (ženu i dvoje dece), život bez služavke u oronuloj kući u Virdžiniji i dane bez biznis sastanaka.

MMG: Aktuelna tema. Hank (Kelsey Fraiser Grammer) je CEO neke korporacije koji dobija otkaz. Zbog toga mora da se sa svojom porodicom (mlađa žena i dvoje dece) odseli u rodnu Virdžiniju u rodni grad, gde i dalje živi njegov brat. Pasti sa vrha na dno nije lako.

valja li?

w: Meh. Želela sam da mi se ovo sviđa, ali za sada izgleda prilično bedno: sve situacije su bile potpuno predvidljive, i sve vreme mi se činilo da sam epizodu već gledala. Vrhunac cringe-momenat: Hank peva svom sinu, a deca počinju da mu se smeju… među silnom decom-glumcima u Eleju, oni nisu uspeli da nađu dvoje koji umeju da zvuče prirodno kada se smeju? Grammer i dalje glumi istog lika koji je sedeo za šankom u Cheers. Samo po sebi ovo nije loše, i Grammer je u tome fenomenalan, ali bi ipak neko trebalo da mu kaže da je taj lik svoj vrhunac doživeo u Frasieru i da je vreme to move on.

MMG: Ako vam je Grammer simpatičan imate veće šanse da vam se ovo dopadne. Meni nije. S obzirom da se serija bavi nečim vrlo aktuelnim (stradanje kapitalističkih lidera nakon globalnog kraha), izvedba je toliko bolno već viđena i skoro neukusno blagonaklona prema Hanku kao simbolu ljudi koji su sahranili pola Amerike. Ili vi ne mešate levičarenje sa komedijom?

šanse za preživljavanje

w: Mislim da će i sama serija uskoro da „move on“ - off the schedules.

MMG: Nadam se manje nego Grammerovo poslednje čedo, Back At You.



THE MIDDLE (ABC)

autor

MMG: anfakinknoun

žanr

w: Roseanne rip off

MMG: Weeds bez weeds

o čemu

w: Pogledaj žanr, trebalo bi da sve bude jasno.

MMG: Vidite i sami da se šou promoviše sloganom „Average rules!“. Patricia Heaton (iz Everybody Loves Raymond) igra prodavačicu automobila, suprugu i majku troje dece u nekom pizdilovu u državi Indijana. Rastrzana između porodičnih i poslovnih obaveza majka uspeva da na kraju ispadne (posrnuli) superheroj. Najmlađe dete, Brick, je najfakinuvrnutija stvar koju ćete videti ove godine!

valja li?

w: Ako ste ikada gledali Roseanne, ovo će vam u svojoj premisi izgledati kao bleda kopija prikazivanja prilično disfunkcionalne porodice koja jedva sastavlja kraj sa krajem. Ipak, čak i kao takva bledunjava no-edge Roseanne, The Middle trenutno jeste distinktivna u odnosu na ostatak ponude, mada bih jako volela da u sledećim epizodama izgubi taj nametljivi self-awareness koji kao da vas u svakoj sekundi podseća „vidi me, ja sam anti-glamur!“. Glumci su jako dobri, čak i unutar zadatih klišea (Rastrzana keva? Check. Slacker dad with a good heart? Check. Stariji sin cinični tinejdžer? Check. Netalentovana ćerka sa vidljivom protezom? Check. Mlađi sin freak? Check), ali klinja (freak) potpuno ’krade’ sve scene u kojima se pojavi.

MMG: Teško je reći. Ono što je jasno jeste da sve što valja od sitkoma u američkom prajtajmu duguje ili Arrested Development ili Weeds, pa tako i ova. Iako je napisano sa malo manjim mudima i bez želje da gura prst u oko P.C.-ija, The Middle bi verovatno bio živopisniji na nekom kablovskom kanalu.

šanse za preživljavanje

w: Solidne.

MMG: The Middle, Cougar Town, Modern Family, pa i Community donekle ove godine treba da pokažu da li prajtajm sitkom može da krene put kablovski patentiranog dramedy-ja. Ja ne bih sve pare stavljao baš na Middle, bez obzira na potencijal Heatonove.





4 comments:

  1. Mozemo dugo da raspravljamo da li su CEOs oni koji su "sahranili pola Amerike", s obzirom da je kongres pre nekih petneastak ili vise godina doneo set zakona koji su fakticki primorali privatne kompanije da daju lose kredite kako bi mase mogle da kupuju kuce. Osim toga, dve najvece kompanije koje su doprinele krahu (Fannie Mae i Freddie Mac) su bile pod direktnim nadzorom i kontrolom drzave. Znao si da ces me isprovocirati tom levicarskom zastavicom :p

    wickEd

    ReplyDelete
  2. dokle više? serije su generalno bljak! :P
    daj neki novi horor poput Children ili novu temu!

    lepi brenko

    ReplyDelete
  3. video sam u zemunu grafit 'lepa brena lepo gori'. jel to staro?
    sutra okrecemo novi list, brenko, ne brini.

    ReplyDelete