15 October 2009

Premijere: DO NEBA

Sve je tu, samo nešto faliDO NEBA/ Up

r. Pete Docter

selektah: 7 / 10

Još od trejlera za ovaj film predosećao sam da mi se neće dopasti koliko neki drugi Pixarovi (briljanti: Finding Nemo, Wall-E). Jednostavno, sve mi je delovalo kao preveliki zicer. „Deda“ i „unuk“ u neobičnoj avanturi koja, tada sam to još pretpostavljao, staro gunđalo treba da smekša, a blesavom derištu pomogne da stekne samopouzdanje ili pronađe roditeljski oslonac. I tako i bi.


Up je priča o Carlu (dekica) koji je ceo život proveo sa svojom Ellie, a da nikada zajedno nisu ostvarili san koji ih je spojio- da se nastane, ili makar posete, Rajske vodopade u Južnoj Americi. Uvodna montažna sekvenca koja na dirljiv način prepričava čitav njihov životni vek na momente povređuje UNICEF-ovu povelju o tome koliko je neizbežnih i tragičnih „life’s a bitch“ situacija dozvoljeno prikazati detetu. Ono što je sigurno jeste da će roditelji ridati.


Kao i u većini Pixar-ovih filmova nakon postavljanja emotivne baze za čitav film kreće neočekivana, urnebesna, maštovita avantura koja kroz seriju dovitljivih i vrlo duhovitih štoseva tera naše junake ne samo da se iskobeljaju iz „opasnih“ situacija, već i da pomere dupe, pardon, guzu iz osećanja ili uloge na koju su nevoljno pristali i da pronađu novu radost u životu.


Pretpostavljam da niko ne može da ostane imun na pomisao večne ljubavi, na mogućnost ispunjavanja neodsanjanih snova, na prijateljstvo i bliskost koja se uspostavlja između junaka... I, budite bez brige, sve je to (i) ovde vrlo ukusno i dovoljno podgrejano prikazano. Ali, posle serije toliko visokocenjenih filmova, za koje, manje-više, možete da ponovite bilo šta od rečenog, mislim da je vreme da Pixar nastupi malo rizičnije (kao u slučaju Wall-E-ja, recimo) i pokuša da ne „štiklira“ baš svih deset imperativa savršenog života. Dok ovo pišem, jasno mi je koliko je to nemoguće. Ipak je to industrija, koliko god kvalitetna bila, i to za decu.


Ali, Up, u velikoj meri predstavlja prezasićenu mešavinu svih Pixarovskih elemenata i više deluje kao njihova inteligentna rutina, nego kao iskreno nadahnuta celina.A ko zna, možda sam ja samo privremeno ostao bez nečega što mi je bilo potrebno da im se bezrezervno prepustim.
2 comments:

  1. Da li je moguće da niko sem mene nije primetio da je deda Dobrica Ćosić?

    ReplyDelete
  2. cher d,
    pa to je well known fact. mozda ce cak otac nacije da pokrene i copyright tuzbu :)

    ReplyDelete