06 October 2009

Premijere: GOLA ISTINA

Možda ja samo mrzim Katherine Heigl dvaput više nego što je normalno











GOLA ISTINA/ The Ugly Truth

r. Robert Luketic

selektah: 0 / 10

Sećate se Zgodne žene?! Milioner ima one night stand sa kurvom i zaljubi se u nju. Jedna noć potom prerasta u neku vrstu plaćenog bračnolikog aranžmana tokom koga on brine o njoj, a ona brine o njegovom... užeglom srcu. Na kraju se malo sporečkaju, ali on ubrzo shvati da je jedini način da se vrati u njen život da zajaše belu limuzinu i parkira je ispod njenog prozora. Ta-da! Eto vam romantične komedije koja ne mož’ biti provokativnija, a ni jednog jebenog trenutka niko ne koristi sintagme „mi, muškarci“ ili „mi, žene“. Zgodna žena zaseca u samu srž idilične/idealne predstave o ljubavnoj vezi time što je zasniva na plaćenom aranžmanu (bljak!) između milionera i kurve (dablbljak!), a potom je kroz seriju spontano razvijenih interakcija podiže na ultimativni romantični vrhunac svake žene- jebote, eno mi ga beli princ na konju!



Moderna romantična komedija poslednje decenije priliku za samopreporod pronašla je u zapletima koji obezbeđuju dovoljno situacija u kojima će, kako žene, tako i muškarci, naveliko brbljati o svojim osećanjima, očekivanim i neočekivanim „ulogama“ koje im je društvo namenilo, zavaravajući nas, poštene gledaoce, da je na pomolu nekakva prekretnica u odnosima između muškaraca i žena (tj barem na filmu). A grafit lepo kaže da je i Carrie Bradshaw skapirala- Gde si da me spasiš, mister Biže?!

Žene žele da budu spasene.

I nemojte da mislite da sam seksista.

I muškarci žele da budu spaseni.

Tome (i) služe romantične komedije, a ne ljubavne veze.

Ugly Truth je ime televizijskog šoua u kome Mike (neobrijani Gerard Butler) brutalnom retorikom edukuje žene o tome „šta muškarci žele“. Kada ovaj šou pređe na drugu televiziju pod producentsku palicu spečene Abby (uredno izdepilirana Katherine Heigl) Mike postaje neka vrsta njenog ljubavnog mentora tokom čega dve različita pogleda na ljubav nalaze više zajedničkog nego što su očekivali... Luketic koji je nakon sjajnog debija Legally Blonde odlučio da se više ne meša u snimanje svojih filmova (Monster-In-Law, 21) pokušao je da od Ugly Truth napravi screwball(astu) komediju u kojoj je Heigelovu i Butlera tretirao kao Spencera Tracyja i Katharine Hepburn. Što i ne bi bila tako loša ideja da ova prva nije motka, a ovaj drugi panj.



Za razliku od nekih drugih komedija, Ugly Truth (očigledno računajući sa time da se Heigelova otvorila u slobodoumnoj Knocked Up) arči svaku moguću priliku za lascivnost i vulgarnost (oba izraza mogu i pod navodnike), pa će tako „naše drage koleginice sa posla“ biti prijatno iznenađene time da se pored izraza „fuck“ i „masturbation“ ovde pojavljuje i orgazam izazvan vibrirajućim gaćicama, kao i da će Abby u jednom trenutku obema rukama sugerisati „drkanje“. Naravno, ništa od toga ne pomaže nam (a ni njima!) da se ne osećamo kao da nam jedno pričaju, drugo rade, a treće očekuju od nas.




4 comments:

  1. show bizzznessss06 October, 2009 19:08

    ivan bosiljcic rasprodao dom sindikata.

    ReplyDelete
  2. Љубав је само реч07 October, 2009 00:20

    Ја ћу ићи на наступ Ивана Босиљчића. Свиђа ми се његова разголићеност и огољеност пред искреним емоцијама и љубављу као таквом. Надам се да ће и друго вече напунити Дом Синдиката и драго ми је да коначно имамо уметника који је у стању да дирне наше душе песмама уз које смо одрастали и заљубљивали се без икакве претенциозности.

    ReplyDelete
  3. I ja idem na Ivana Bosiljčića, kupio dečko karte, ali mi nije jasno kakve to veze ima sa ovim tekstom. :zbun:

    ReplyDelete
  4. meni stvarno nije jasno kako nekome nije jasno kakve veze ima ivan bosiljčić sa ovim tekstom.

    ReplyDelete