11 October 2009

T0P T3N

Stabilizacija i neobičan uticaj MTV-ija




10 FORMER GHOSTS fleurs (Upset The Rhythm)

Uprkos “preporuci prijatelja”, uprkos činjenici da su upoređeni sa The Knife vajbom, uprkos činjenici da dolazi sa moje omiljene etikete (MOLIM?! KAKO NISTE ČULI/ SLUŠALI JOHNA MOUSA?!!!), nisam odlepio. Što ne znači da mi nije prijalo jednog prepodneva dok sam se pitao šta će popodne doneti…

09 DANIEL JOHNSTON is and always was (Feraltone)

Nikad pitkiji Daniel. Mada i dalje mislim da je sve to samo za fanove.

08 SHAFIQ HUSSAIN shafiq en a free ka (Plug Research)

World music po meri jednog japija. Šta ja tu tražim, nemam pojma, ali je veselo. Naročito posle dva noću.



07 PERE UBU WITH SARA JANE MORRIS long live pere ubu (Cooking Vinyl)

Mislim da je fascinatno da posle toliko godina rada ovaj čovek i dalje pravi muziku koja pleni svojom vanzemaljnošću.

06 RICHARD HAWLEY truelove’s gutter (Mute)

Bilo bi previše kliše da kažem da mi teme i atmosfera sa ove ploče neviđeno prijaju, jel da?



05 SIN FANG BOUS clangour (Morr)

Ovaj prošlogodišnji album, meni sasvim nepoznatih Islanđana (check?) budi osećaj da je i dalje 1990. i da Miško Bilbija vodi Nezavisnu listu.

04 SOAP & SKIN lovetune for vacuum (PIAS)

Bjork, Camille, Imogen Heap, Portishead, integralne suze, digitalna patnja, glič-očaj…

03 LJUBAVNICI veče vibrira (demo)

Što zbog koncerta, što zbog toga što je ovo najbolja stvar na srpskom jeziku koju sam ove godine čuo. I biće, dok ne stigne Sindikat.



02 ILYA belissimo (Virgin)

Još uvek neoktrivena Shirley Bassey naših dana. Ova stvar (inače singl sa njenog fenomenalnog albuma They Died For Beauty iz 2004.) je aranžmansko i stilsko savršenstvo ravno zaljubljenosti.



01 SIGUR ROS bilo šta bilo kad bilo gde

Jedne noći par sati nego što sam uspeo da zaspim MTV je u rubrici “3 od jednog” pustio Sigur Ros. Sva tri spota bila su potpuno nova za mene, bila su potpuno genijalna i skrenula su mi pažnju da SR neobično insistiraju na deci (i dečijem) u njima. Kako god, te tri pesme pokrenule su lavinu Sigur Ros u mom domu u narednim danima. San počinje u tridesetoj.




12 comments:

  1. isfrustrirani eldepeovac11 October, 2009 19:27

    ''dok ne stigne Sindikat'' - bilo je lepo čitati te. zbogom.

    uz muzičku ilustraciju:

    http://www.youtube.com/watch?v=YjyWpbt1CKA

    ReplyDelete
  2. slazem se da im ovaj youtube snimak ne sluzi na cast.

    ali, (vecito) pitanje i dalje ostaje- da li (i isfrustrirani) eldepeovci citaju knuta hamsuna?

    ili da li slusaju public enemy? (ili samo u periodu dok je prof. griff bio van benda?)

    itd itd...

    a onda imao i ovo http://www.politika.rs/pogledi/Fedja-Dimovic/SHESTI-OKTOBAR.sr.html gde potpisujem svaku rec...

    ReplyDelete
  3. isfrustrirani eldepeovac11 October, 2009 20:17

    upravo beogradski sindikat svojom pojavom oslikava zašto nikada nije bilo zrelosti za šesti oktobar.

    jer, šesti oktobar nije mogao biti selektivan i morao je ići uz odgovarajući mind-set. mind-set u kome za homofobično stihovlje i pravdu za uroša ne bi fasovali cenzuru, ali svakako bi tihi prezir recimo b92-ojke - umesto držanja njihovih hitova po metar dana na prvim mestima relevantnih čartova.

    šesti oktobar nije bio moguć bez temeljnijeg čišćenja vojnih struktura čije podvige ovim klipom bg sindikat slavi.

    iliti primer, ti se prepireš sa nenadom jevtićem da li će se za 2 god. izgraditi most zemun - borča. ti tvrdiš ne, nenad da. i onda tebi za 2 god. (pod pretpostavkom neizgrađenog mosta) dođe nenad i kaže ''jesam ti reko da neće?''.

    mantranje o šestom oktobru je ldp serendanje.
    kao i teorija srpskih hiphopera da matrica, dobar flou i muda (oćemo da se zezamo pa da kategorički tvrdimo da koriste samo sopstvena muda i da im ih niko, s' oproštenjem, ne pridržava?) amnestiraju od anticivilizacijskog somnabulažnjenja.

    ReplyDelete
  4. isfrustrirani eldepeovac11 October, 2009 20:24

    plus, na svom solo uratku - ispovjednu temu o srpskom političkom mulju punu čvrstih argumenata jedan od istaknutijih sindikalaca započinje rečima ''tri se pišu same ujutru kad kurir čitam''. imajući u vidu šta o dotičnom dnevniku mislimo obojica, malo je nedosledno braniti ovaj folklorni ansambl.

    ReplyDelete
  5. da ne sirimo u politiku, toga ima svuda.

    ali ja nekako imam utisak da ja govorim o simpatijama prema umetnickom delu, a ti o antipatijama prema umetniku. ne zameram, ali samo se pitam da li se razumemo.

    solo-radovi nisu uzeti u obzir recju 'sindikat'.

    ReplyDelete
  6. isfrustrirani eldepeovac11 October, 2009 20:42

    da, najgore je što se razumemo, ali baš tu nastaje problem - gde je linija koju sami (bez cenzorske intervancije) treba da povučemo? mislim, nije isti fil spektor koji je ubio osobu, a njegov subverzivni rad je najdalje dospeo do u šestu oblandu zavijene balade o blow-jobu i bg sindikat kome je poziv na nasilje (mind the povod za nasilje! mnogo bitno kada se poredi sa sličnim bunt umetnicima) sastavni deo umetničkog dela.

    ililiti - broj onih koji su rešili da roknu ženu po izboru zbog fila spektora i onih koji su poželeli da roknu šiptara, pedera i slični nerast i nesoj ljudski posle bg sindikata nikako nije isti.

    ReplyDelete
  7. kul. kapiram sta hoces da kazes. ja drzim da ljudima tj umetnicima mozemo da ukazemo cast moralne cenzure, ali njihova dela smeju da trpe samo onu estetsku. jer ljudi nikada nece biti savrseni, a neka umetnicka dela (to vec) jesu.

    drugim recima, ako ikada budem imao priliku da sretnem nekoga iz sindikata pitacu ih koji im je kurac trebalo to u moskvi (ako je bilo samo u moskvi),ali sve sto su do sada snimili ostaje na mojoj plejlisti.

    bice mi zao ako prestanes da mislis mojom glavom, ali to je cena koju placam sto ja mislim svojom glavom.

    ReplyDelete
  8. Moram da skinem ovaj novi Pere Ubu. Inache, Fridome, blog ti je odlican.

    ReplyDelete
  9. Ovaj prošlogodišnji album, meni sasvim nepoznatih Islanđana (check?)

    ovde imas dosta za "check" : http://kerovodja.blogspot.com/2009/09/gejzir-led-i-klizaljke.html

    ReplyDelete
  10. Gospodine Vujanović, veliko Vas poštujem, kao što znate i sami. Nemojte se naći uvređenim mojim pitanjem u vezi sa Vašom diskusijom - Da li smatrate da oni koji su umirali za slobodu govora treba da umru zbog nje (ako ste me razumeli...)?

    Pozdrav

    ReplyDelete
  11. djordje, hvala.

    nit, izgleda mi je promaklo. will 'check'!

    vatroslave, pa valjda je jasno da sam ja na stanovistu da niko nikada ni zbog cega ne treba da umre. ali, ako je bilo ko spreman da stavi znak jednakosti izmedju slusanja sindikata i tudje smrti odn ravnodusnosti spram iste, bojim se da cu ja sa takvim diskutantom izgubiti svaku bitku. sve najbolje.

    ReplyDelete
  12. moj utisak nedelje, a nije na listi:
    slušaj papillon od editorsa i izbriši u glavi sve osim vokala i crkvenog horskog tepiha i ostaće scott walker, otprilike s albuma IV. neverovatno, ali istinito. pa posle seru da zvuče samo kao joy division.
    a former ghosts... bože, koliko sam tugovao što ni na silu nisam mogao da ga volim celim srcem. the bull and the ram ostaje jedna od najlepših pesama godine, ali ostatak... refren u Dreams je doduše bolesno dobar.

    ReplyDelete