12 October 2009

wickEd TV

Nove sezone starih serija.

Upozorenje: ja pretpostavljam da ovo čitaju ljudi koju su redovno odgledali sve epizode do poslednje koje se emitovala. Ako niste, čitajte na sopstveni rizik. Spoiler tag će dobiti samo rečenice koje se odnose na budućnost. Ovo se odnosi na sve serije o kojima ću pisati.






HOUSE MD. Season 6 (FOX)

ŠTA JE NOVO? Pa trebalo bi da je nov House sam. Posle kraha i samo-voljnog odlaska u ludaru (znači potpuno neoprostivi je skandal da ni ove godine Laurie nije dobio Emmy, makar za epizodu 5.24), House odlučuje da okrene poslovični novi list, na moju pakosnu primedbu „baš me zanima koliko li će to da traje“. Ipak, činjenica je da posle višegodišnjeg gutanja vajkodina, Katnerovog samoubistva, Amberine smrti i inhibiranog osećanja krivice, koji su sve i doveli do halucinacija i potpunog mentalnog rastrojstva, sa Housovim likom se nije ni moglo dalje osim u smeru omekšavanja, odnosno neke vrste soft-reseta… u suprotnom bi samo (pre)ostalo da se čoveku da ime Gregory Bauer House.

ŠTA JE STARO? Ali, naravno, David Shore (creator) nije blesav da previše menja ono zbog čega seriju najviše i gledamo, pa je tako Houseova promena za sada prilično suptilna, i više se odnosi na njegovo mentalno zdravlje nego na njegov bedside manner. Ili peoples manner. Ili manners at all.

IMA LI SMISLA ŠTO JE NASTAVLJENO? Apsolutno. Još uvek uveliko preko granice genijalnosti (utoliko pre što je proizvod velikog studija i svih restrikcija koje takva produkcija podrazumeva), ova serija će pući samo ako Laurie pukne pod težinom ove uloge, odnosno, količinom minuta koje zauzima u svakoj epizodi (što u prevodu znači sate i sate provedene na snimanju). Verovatno je zato i uveden arc (od 6x04) u kojem naslućujem paralelnu radnju/priču koju će očigledno nositi Chase i Cameron. WARNING! SPOILER: Cameron je „ispisana“ iz serije, što je direktna posledica događaja u pomenutoj epizodi.

NAJBOLJI CITAT DO SADA: Nije citat u pravom smislu reči, ali Lauriejeva „pantomima“ dijagnoza u epizodi 6x04 je najbolji komičar-Laurie od princa-svinje u Black Adderu The Third.





90210, sezona 2 (CW)

ŠTA JE NOVO? Ama baš ništa – što je i očekivano kada je u pitanju re-kreacija arhetipske tinejdž drame.

ŠTA JE STARO? Formalna strategija razvoja radnje i likova u ovakvim serijama (od najboljih u svom žanru kao što je The O.C. do najgorih kao što je The Beautiful Life) se uvek degute graniči sa sapunskom operom (koja, sa druge strane, svoju „inspiraciju“ crpi iz avanturističkih romana 18. i 19.og veka), što podrazumeva potpuno proizvoljna sparivanja i raskidanja unutar cast-a serije, neverovatne količine zla koje je NN tinejdžer spreman da nanese drugom NN tinejdžeru, beskrajno dosadnu i predvidljivu praznoglavost roditelja koja se graniči sa slepilom i emotivnom retardiranošću, sukobe između likova koji vas svojim nebitnim povodima dovode do ludila.

IMA LI SMISLA ŠTO JE NASTAVLJENO? Morala bih prvo da (re)definišem reč „smisao“ u ovom kontekstu. I ova redizajnirana 90210, kao i original, ispunjava ulogu koju šefovi velikih televizijskih studija najviše vole, a to je da, sa jedne strane, budu brend „trendseteri“ i „opiniomakeri“ u populaciji gledalaca od 18 do 34. Ovo u prevodu znači da imaju siguricu kada u novembarskim i majskim sweeps prodaju reklamne blokove advertajzing agencijama. Premijera 90210 imala je 2.6 miliona gledalaca, što je činilo čitavih 8% udela u target populaciji u tom tajm-slotu. Sa druge strane, ove serije su zamišljene kao mini poučne priče iz kojih tinejdžeri treba da izvuku naravoučenije o (pravilnim) vrednostima i opasnostima koji ih čekaju na „putu odrastanja“ – ova perspektiva je i glavni razlog zbog čega vredi gledati ove serije, jer potpunije prikazuje svu paletu politically correct momenata nego bilo koji drugi medij.

NAJBOLJI CITAT DO SADA: „Highschool kids are so annoying“. Verovatno jedina „istina“ koju ćete ikada čuti u ovoj seriji.




3 comments:

  1. house je stvarno odličan i u novoj sezoni. naročito mi se dopada to što se zapravo, u suštini, nije ni malo promenio.
    a 90210, uf. odgledala sam prvih 9 epizoda prve sezone. nisam mogla vishe.
    da budem iskrena, razmišljam se i gossip girl da prestanem da gledam.
    a teen serije/filmovi su moj omiljeni žanr..

    ReplyDelete
  2. sistah says it right!

    ReplyDelete
  3. ima dojaja emisija o zivotu i prikljucenijama zaharija trnavcevica na b92 - 6 epizoda. cist esens. bolje od sveg sto nudi mrski usa neprijatelj.

    ReplyDelete