19 October 2009

wickEd TV

Samo za vašu TV ljubav wickEd nastavlja sa traženjem nove dlake u starom jajetu.








DESPERATE HOUSEWIVES. Season 6 (ABC)

ŠTA JE NOVO? New neighbours with a secret. Mada, diskutabilno je koliko je ovo zaista novo: istu strategiju Marc Cherry (creator) upotrebljava od druge sezone, svaki put sa sve manje uspeha. A diskutabilno je i da li *bilo koji* novi neighbours zaplet uopšte uspe da „nadmaši“ glupost, bezbojnost i dosadu onog iz pete sezone. Ili da, makar, učini da ga zaboravimo… Osim recikliranih podstrekača radnje, u domen ovog jeftinog „ekološkog“ načina TV produkcije spadaju i najnoviji zapleti u vezi sa glavnim likovima: Susan se udala za Mikea – ponovo. Lynette i onaj Čarli Braun od njenog muža očekuju blizance – ponovo. Julie je u nekakvoj opasnosti – ponovo. Y’see where I’m going with this, right?

ŠTA JE STARO? Susan Mayers bi morala da bude brutalno (ali bizarno) ubijena. Odmah. U sledećoj epizodi. Sa ovoliko strasti nisam navijala ni da onaj nesrećni leopard pojede Kim Bauer. Svaki aspekt njenog lika je toliko isforsiran, isfoliran i generalno ljigav, da se sa njega prosto spira svaki pokušaj ironije koji se tako dobro lepi na Bree, i na uvek besprekoran voice-over Mary Alice. Ako je u prvoj sezoni lik Mayersove i imao ponešto dopadljivo od šarmantne bezazlenosti, trapave seksualnosti i konstantnog bivanja na ivici luzerstva, fast-forward u šestu sezonu, i sve ovo, pogotovo u kontekstu iracionalnosti i reaktivnosti koji određuju njen lik, čini Susan potpuno pogrešnim fokusom „normalnosti“ koji ona očigledno (makar u teoriji) nosi. Shvatanje da će Susan biti apsolutno u fokusu čitave sezone (Susan i Kat će da se biju oko Mikea. Susan i Bree će imati dramu oko Karla. Susan će da histeriše oko Julie. I tako) učinilo je da ozbiljno razmotrim da ostatak ove sezone ostavim za neko vreme očaja, kada, na primer, prestanu da se snimaju serije.

IMA LI SMISLA ŠTO JE NASTAVLJENO? Ovoj seriji nema spasa. Čak ni očigledan pokušaj da se ogrebe o Sopranos-chic kupovinom Dree de Matteo, koja je castovana da zameni ogromnu prazninu koju je ostavio odlazak Nicollette Sheridan iz serije (tough grrl), prosto ne može da ispuni rupu koju mehaničko ponavljanje zapleta ostavlja kao teret.

NAJBOLJI CITAT DO SADA:

„This is insane… How could someone strangle Julie?“

„I know, and on our property! It could have been me.“




UGLY BETTY. Season 4 (ABC)

ŠTA JE NOVO? Posle konceptualnih posrtanja u trećoj sezoni (Wilhelmina in love? Dead wife appears? Betty u još jednom ljubavnom trouglu? Geddauttahere!), season opener obećava sve tipične zaplete tevenovela u hajper-dizajniranom stajlingu američke produkcije… odnosno ono što ja sebi apologetski nazivam „guilty pleasures“. (A to je ono što UB jeste: kao kada odete kod frizera i čitate „pisma čitateljki“ u ženskim časopisima. Pa još i razmišljate šta biste im sami odgovorili. Kontekst vam nekako dozvoli tu transgresiju.) U svom questu da postane istinska „savremena radna žena“ Betty se suočava sa kliše pitanjem „kako postati uspešna, a ne izgubiti sve ono autentično (dobro) u nama?“, mada će najveća novina svakako biti obećano skidanje proteza. I da, nema više Christine, što je dobro, postala je toliko annoying, pogotovo u svom plotu sa „otetom bebom“.

ŠTA JE STARO? Wilhelmina. Oduvek najzanimljiviji lik u seriji i uvek potpuno šokantno fenomenalno obučena, mada mi zaplet sa ćerkom miriše na narativnu katastrofu. Mark&Amanda koji bi pod hitno morali da dobiju svoj (pravi) spin-off. Daniel je ponovo u nekom rastrojstvu, mada su izgleda producenti odlučili da mu konačno dodele neku dozu zrelosti.

IMA LI SMISLA ŠTO JE NASTAVLJENO? Potencijal glavnog lika još uvek nije potpuno iscrpljen, tako da guiltlessly mogu da nastavim da upražnjavam svoj guilty pleasure. UB je redak primer entertainmenta bez pretenzija, čak i kada pretenzije postoje (tipičan primer je Justin). Gledate, nasmejete se, zaboravite. Šta više očekivati?

NAJBOLJI CITAT DO SADA:

„OMG, Mandy, you’re brilliant!“

„You take that back!... I’m beautiful“




No comments:

Post a Comment