26 October 2009

wickEd TV

Nova ispovest teveholičarke




TWO AND A HALF MEN – season 7 (CBS)

ŠTA JE NOVO? Ovogodišnji Emmy koji je dobio Jon Scryer – iako sam se ja lično nadala da ce pobediti Neil Patrick Harris; ipak, nagraditi već nekoliko godina zaredom najgledaniji sitcom je takođe bilo veoma opravdano… Mada je izraz lica Kevina Dillona kada je objavljen pobednik bio potpuno fenomenalan! U samoj seriji, nova je svojevrsna reinkarnacija „malog“ Jakea, koji je gotovo čitavu šestu sezonu proveo samo kao butt-of-the-jokes. Izgleda da je tim writersa uspeo da mu (ponovo) pronađe mesto integracije unutar okvirne priče.

ŠTA JE STARO? Iako Two and a Half Men ne prati fanovska opsednutost kakvu imaju, na primer How I Met Your Mother ili Big Bang Theory, CBS-ovski Monday comedy line up mnogo najboljeg dobija upravo od 2and1/2Men: osim činjenice da, nasuprot svim trendovima, u fokusu ima samo muškarce i muški pogled na svet, ova serija je trenutno jedini (ne-kablovski) sitkom u kojem je sasvim moguće da niz međusobnih najgorih uvreda bude tako dobro napisan da tu epizodu (5x05) odgledate tri puta zaredom i da vam i dalje bude smešna kao prvi put. Vulgarniji i bazičniji humor koji je emblem ove serije nije po svačijem ukusu, ali je, i dalje, faking fenomenalan.

IMA LI SMISLA ŠTO JE NASTAVLJENO? Ima, i imaće još najmanje 3 sezone (na koliko je produžen ugovor između CBSa i kreatora Chuck Lorreja/Lee Aronshona). Ovo je serija bez „padova“: kakva je bila na početku, biće i na kraju. Imuna na razočaranje.

NAJBOLJI CITAT DO SADA

Charlie: […] Now, go to your room and masturbate.

Alan: [pauza] Already did… still can’t sleep. [pauza] My point is, we have to work out our differences for the sake of the child.

Charlie: Are you out of your mind?

Alan: If it weren’t for Jake, we could just shake hands and walk away.

Charlie: After what you’ve been doing, there’ll be no shaking hands.




LIE TO ME – SEASON 2 (FOX)

ŠTA JE NOVO? U odnosu na prvu sezonu, vrlo malo. Na osnovu gotovo pola sezone koja je već emitovana (L2M je polu-sezonska serija koja se sastoji od 13 epizoda) rekla bih da je dobra gledanost učinila da se kreatori i producenti dodatno svedu na ponavljanje već oprobanog. Razlike u fokusu na sporedne likove, koji se sa Elija potpuno prebacio na Riu, su meni lično bile negativne, s obzirom da je Eli zanimljiviji lik sa više potencijala nego safety opcija „noobie becomes pro“ koju su producenti očigledno videli kao angažovaniju za stariju publiku (24-49) koja je i glavni gledalac ove serije.

ŠTA JE STARO? U formalnom smislu, procedural za one koji inače ne vole procedurale (pogotovo ne one policijske) zadržao je u potpunosti vrlo tipičnu formulu dva paralelna slučaja, i kao i u prethodnoj sezoni, kvalitet pomenutih drastično varira od ingenioznih i zanimljivih do predvidljivih i prozirnih. Očigledno zamišljen kao varijacija House-a, Lightman je i dalje ono što daje dodatni edge čitavoj seriji i Tim Roth retko drops the ball, osim ako vas ne nervira ono britansko „luv“ kojim se obraća, pa, gotovo svima.

IMA LI SMISLA ŠTO JE NASTAVLJENO? Kvalitet čitave serije je nesporan, ali, sto mu laži, nek nađu malo kreativnije writere: kao i u svakom proceduralu, slučajevi su ono što na kraju krajeva makes or breaks the whole thing. Upravo u ovome je ogromna razlika u odnosu na House-a, uz priznanje koliko Laurie nosi čitavu težinu serije, medicinski slučajevi vrlo retko razočaraju, ma koliko da su repetativni i opštoj populaciji potpuno nerazumljivi. Rekla bih da laži koje govorimo drugima i na kojima gradimo sopstveni svet sigurno mogu da budu zanimljivije od bilo koje bolesti – ali izgleda da „život ili smrt“ situacije na televiziji ipak imaju onaj dramatični edge koji običan život nema.




2 comments:

  1. nisam gledao nijednu od ovih serija. potrudiću se da ubacim 2 & 1/2. ali koristim priliku da izrazim oduševljenje tekstom o Domaćicama. tad me nešto mrzelo da pišem, a kao ex-fan serije potpisao bih svaku tvoju rečenicu. neverovatno dobro artikulisani argumenti, teveholičarko.

    respect!

    ReplyDelete
  2. taj najbolji citat je najgori. mada, ne znam koji bi bio bolji o_O . smesnije su reklame koje idu u pauzama na cbs-u.

    ReplyDelete