02 November 2009

L’OREAL CINEMANIA: COUPLES RETREAT

Od filma koji su ko-producirali i napisali Jon Favreau i Vince Vaughn i u kome, pored njih dvojice igra i Jason Bateman, čovek bi očekivao komediju godine…

Jedan par (Bateman-Kristen Bell) ima bračnih problema i odlučuje da pre donošenja konačne odluke (još mučenja ili razvod) primora svoje prijatelje da zajedno sa njima krenu u havajsko odmorište West Eden, u kome će svi zajedno da uživaju, a usput i prođu kratku bračnu terapiju. Prijatelje čine još tri para (Vaughn i Favreau sa suprugama i neki debeli crnac sa svojom duplo mlađom curom). Na ostrvu ih dočekuje Jean Reno (koji je i pre padao na niske grane, pa ne čudi otkud ovde) kao bračni guru Marcel. Sledi red dilema, red imbecilnih njuejdž/sajko terapija, red svađe, red ljubavi, red ljubomore, red romantike, red pomirenja, a zatim i kraj. Naših i njihovih muka.

Vaughn i Favreau su dokazani komičari kojima R-rated materijal nije stran i koji su uspeli da sa takvim komedijama naprave vrlo gledane filmove. Zato čudi, da ne kažem užasava, što je Couples Retreat preumivena, blago lascivna, chick komedijica čije čednosti bi se i Katherine fakin Heigl postidela.(vidite da nisam ja izmislio da debeli crnac nije bitan…)


Početak filma daje lažnu nadu. Imamo smele šale na račun Batemena koji zajedno sa Bellovom pravi power-point prezentacije o svom raku testisa (koji je preživeo) i bračnom brodolomu (koji tek treba da preživi). Debeli crnac ima ribu koja ga zove “daddy”, jer tako zove sve svoje momke, a Favreau ima ćerku koja izgleda profuknjačkije od lasvegaske kurve. Ženski likovi su manje-više prateći.

A onda se stigne na ostrvo. I odjednom kreću zavaravanja gledaoca da sreće i ljubavi ima i van braka. U to ime čak je osmišljen i East Eden (gettit?!) u kome se siroti samci bave jedinim što im preostaje- bahanalijama. Međutim, naši bračni drugovi se ne daju razdvojiti. Što kao poruka i tapšanje po ramenu bračne Amerike u kojoj svaki drugi brak krahira posle tri do pet godina i ne bi tako teško palo da su fore bolje.(… kao ni njegova cura)


Ali, V-F su poražavajuće dosadni. Lascivnosti su na nivou American Pie, komične epizode se uglavnom ređaju od gore ka goroj (skidanje na plaži, pa kupanje među ajkulama, pa čas joge…), a jedini zanimljivi segmenti su terapije sa psihijatrom, u kojima predvidljivo još jednom trijumfuje fenomenalni Ken Jeong (The Hangover, Community).

To što prevod ovog filma kod nas- A kad brak nije lak, malo podseća na komedije poput Brak na određeno vreme ili Nije lako s muškarcima, nije slučajno. Neko očigledno misli da zaslužujemo isto što i naši roditelji.

selektah: 3 / 10
No comments:

Post a Comment