02 November 2009

L’OREAL CINEMANIA: COUPLES RETREAT

Od filma koji su ko-producirali i napisali Jon Favreau i Vince Vaughn i u kome, pored njih dvojice igra i Jason Bateman, čovek bi očekivao komediju godine…













Jedan par (Bateman-Kristen Bell) ima bračnih problema i odlučuje da pre donošenja konačne odluke (još mučenja ili razvod) primora svoje prijatelje da zajedno sa njima krenu u havajsko odmorište West Eden, u kome će svi zajedno da uživaju, a usput i prođu kratku bračnu terapiju. Prijatelje čine još tri para (Vaughn i Favreau sa suprugama i neki debeli crnac sa svojom duplo mlađom curom). Na ostrvu ih dočekuje Jean Reno (koji je i pre padao na niske grane, pa ne čudi otkud ovde) kao bračni guru Marcel. Sledi red dilema, red imbecilnih njuejdž/sajko terapija, red svađe, red ljubavi, red ljubomore, red romantike, red pomirenja, a zatim i kraj. Naših i njihovih muka.

Vaughn i Favreau su dokazani komičari kojima R-rated materijal nije stran i koji su uspeli da sa takvim komedijama naprave vrlo gledane filmove. Zato čudi, da ne kažem užasava, što je Couples Retreat preumivena, blago lascivna, chick komedijica čije čednosti bi se i Katherine fakin Heigl postidela.



(vidite da nisam ja izmislio da debeli crnac nije bitan…)


Početak filma daje lažnu nadu. Imamo smele šale na račun Batemena koji zajedno sa Bellovom pravi power-point prezentacije o svom raku testisa (koji je preživeo) i bračnom brodolomu (koji tek treba da preživi). Debeli crnac ima ribu koja ga zove “daddy”, jer tako zove sve svoje momke, a Favreau ima ćerku koja izgleda profuknjačkije od lasvegaske kurve. Ženski likovi su manje-više prateći.

A onda se stigne na ostrvo. I odjednom kreću zavaravanja gledaoca da sreće i ljubavi ima i van braka. U to ime čak je osmišljen i East Eden (gettit?!) u kome se siroti samci bave jedinim što im preostaje- bahanalijama. Međutim, naši bračni drugovi se ne daju razdvojiti. Što kao poruka i tapšanje po ramenu bračne Amerike u kojoj svaki drugi brak krahira posle tri do pet godina i ne bi tako teško palo da su fore bolje.



(… kao ni njegova cura)


Ali, V-F su poražavajuće dosadni. Lascivnosti su na nivou American Pie, komične epizode se uglavnom ređaju od gore ka goroj (skidanje na plaži, pa kupanje među ajkulama, pa čas joge…), a jedini zanimljivi segmenti su terapije sa psihijatrom, u kojima predvidljivo još jednom trijumfuje fenomenalni Ken Jeong (The Hangover, Community).

To što prevod ovog filma kod nas- A kad brak nije lak, malo podseća na komedije poput Brak na određeno vreme ili Nije lako s muškarcima, nije slučajno. Neko očigledno misli da zaslužujemo isto što i naši roditelji.

selektah: 3 / 10




No comments:

Post a Comment