26 September 2011

NOVE SERIJE

Person Of Interest, The Fades, A Gifted Man, Up All Night







Person Of Interest je osmislio Jonathan Nolan, brat Christopherov i preporoditelj Batmanov. Na mestu izvršnog producenta pojavljuje se J.J. Abrams. Obe ove činjenice čine odgledani pilot samo još jadnijim nego što jeste. Očekivano, kada je barem jedan od ove dvojice u pitanju, opet smo upleteni u zaveru koja je veća nego što smo vi ili ja. Finch ("Ben iz Lost-a") igra bivšeg državnog zaposlenika koji je za potrebe post-najnfakinilevena Amerike kreirao neku megamašinu koja analizira ljude (hej, da niste vi možda bolje skapirali od mene o čemu se radi?!!) i na osnovu raspoloživih podataka projektuje koliko su oni potencijalna opasnost za državnu bezbednost. U toj analizi pojavljuju se tzv "škart" podaci o ljudima koji nemaju veze sa državom, ali imaju veze sa samim tim ljudima- možda će oni sami biti nečije žrtve, a možda će oni nekome nauditi. Finch, kao "filantrop sa trnom u srcu" pronalazi Johna Reesa (nepodnošljivo-patetični-Clive-Owen-je-malo-dete-za-mene James Caviezel), bivšeg "operativca sa trnom u srcu" i njih dvojica, kao mozak i pesnica, počinju da spasavaju što se spasiti može. Bez maski na licu i drugih superoružja. Tu negde muva se i Taraji P Henson, kao policajka, koja tek treba da nađe sebi mesto u svemu tome. Sve što sami možete da zamislite od rečenog, od susreta Fincha i Reesa na pustom mestu pored reke, preko velikobratovskih/toniskotovskih CCTV snimaka Njujorka koji testerišu dramu, sve je tu. Ću ne gledati. Barem dok se ne pojave The Others.



Iako nam je engleska televizija ponudila toooliko genijalnih serija i dalje svakoj njihovoj novoj prilazim kao govnavim pelenama. The Fades je natprirodna (teen) drama o dušama koje ne uspevaju da nađu put "za dalje" i ostaju zarobljene na zemlji. Kako je smrt nefer koliko i život (vrlo zanimljiva i originalna premisa) oni postaju sve besniji i besniji tom situacijom i traže načina da se materijalizuju i svete onima koji su... živi. Među glavnim akterima su tinejdžer koji piški u krevet, njegov drug, cica koja je igrala Anne Boleyn u The Tudors i jednooki bradonja. Pilot teče lagano ("prati priču", a ne nameće je kao kod "Amera"), još uvek nije jasno ko je glavni bad guy, kao ni koliko će "proceduralna" biti ova serija (Buffy style). Ću gledati.


Od svih odgledanih četrdesetominutnih američkih pilota, A Gifted Man je "zabeležio najveći skor" na uzorku prvih pet minuta. Patrick Wilson, kao superhirurg Michael Holt, zaličio je na drkadžiju simpatičnih razmera, a potom je uplitanje natprirodnih momenata naslutilo dodatni potencijal ("haunted House", gettit?). Međutim! DŽIZUSEFINKRAJST!!! Ono što posle sledi jeste pilot o koji su se verovatno otimali Lifetime i Oprahin kanal, a verovatno potiče od autora (nekad solidne) Drop Dead Dive. Holtu se u životu pojavljuje bivša riba koju nije video deset godina (!!!) za koju se nešto docnije ispostavlja da je duh! I sad umesto da mu ona život pretvara u pakao dodajući mu pogrešne alatke tokom komplikovanih operacija, ona ga iz raja privatne bolnice (u kojoj se, kako pilot kaže, leče samo razmaženi buržuji koji ne cene zdravlje) odvlači međ' živalj bez meda, mleka i Healthcarea. Kako ovo neće postati još groznije od Grey's Anatomy nije mi jasno. Ću ne gledati.





Do sada smo imali prilike da vidimo dve epizode novog NBC-ijevog sitkoma Up All Night i moram da priznam da i dalje ne znam o čemu je ovaj sitkom. S jedne strane imamo (ousokjuuut!) bebu, kao neposredan povod za nastanak ove serije koja u epizodama ne dobija dovoljno mesta, a da ne kažem da ni sama beba nema nikakve specifične karakteristike koje bi onom "up all night" davale neku posebnu i atraktivnu boju. S druge strane, Maya Rudolph kao mamina razmažena šefica Ava jeste prava "beba" ove serije koja (ne)zasluženo okupira prostor epizode. Međutim, potencijalne komedije koja bi dolazila od osećaja rivalstva između njih dve bebe još uvek nema. Tata Will Arnett i dalje istim Arrested Development sredstvima drži našu pažnju, ali mislim da Christina Applegate ima prirodniji komičarski osećaj. Ću im dati šansu još par epizoda.

2 comments: