13 October 2011

NOVE SERIJE

Last Man Standing








Novi sitkom Tima Allena je klasična "puna kuća porodice" komedija vrste Cosby Show. Ali, zapravo i nije. A što je najbolje- samo tako bi i mogao da ne bude! (Ja se nadam da vi držite korak sa mojom sintaksom) I čini mi se da upravo ta nenametnuta subverzivnost (nasuprot Modern Family, recimo) jeste ono što je od šoua kome su kritičari pružili lopatu i pre nego što je Allen stao pred kamere učinilo da on postane najgledaniji novi sitkom poslednjih godina. Da, da. Baš kao i meni i Amerikancima su se poprilično dopale dve uvodne epizode. (Sad me intrigira zbog čega je to tako).

Dakle, Allen ima ženu i tri ćerke, radi u firmi koja prodaje alatke za tzv rekreacioni entertejnment tj pecanje, lov i druge sve zabranjenije muške trenutke. Sa četiri žene u kući njegov život bi i bez aditiva bio pakao, jel da? Ovo je premisa stara koliko i Aaron Sorkin.

Sva sreća, po Tim Allena, pa Amerika proživljava sličnu nostalgiju kao i Srbija za ex-YU. Njegov Mike (a kako bi se drugačije zvao "pravi Amerikanac"?) Baxter predstavlja zbirku svega onoga što jedan muškarac/Amerikanac više ne može da bude, iz razloga političke korektnosti ili drugih posrednih (ekonomskih) razloga. On je zlatni tradicionalista koji od svoje tri ćerke očekuje da se ponašaju kao tri sina, on je brđanin kome je Internet stran, on je skoro muzejizovana relikvija. Prava je šteta što autor Jack Burditt (radio na 30 Rock i New Adventures Of Old Christina) nije još smelije nagazio to što Mike potiskuje.

A kakve su žene? Njegovu suprugu nismo videli bez čaše sa vinom, kafu pije sa rumom, a očajava kada je kabinet sa pićem nedostupan. Najstarija ćerka ima dete, ali nema muža, srednja je prototip Reaganove tinejdžerke koja u duhovnom vidi samo šarenu lažu, a najmlađa igra fudbal, pardon, soker. Ovo svakako nije društveni kolorit na koji nas je Bill Cosby navikao.

Ako se Burditt ne uplaši i ne odustane od ovih smelih postavki i zaigra ih kao komentar na "ono što se dešava iza kulisa američke uber-porodice", Last Man Standing bi mogao da postane/ bude parčence starog dobrog sitkoma. Sa novim mudima. Navijam za to i- ću gledati.

No comments:

Post a Comment