18 November 2011

A SEPARATION

Iranski filmovi, zahvaljujući Panahiju, možda izgledaju kao rijaliti šouovi u zemaljama četvrtog sveta, poput Srbije, ali u njima kuca zdravo, rumunsko srce




A Separation je jedan sasvim običan film. Žena odlučuje da ostavi muža koji neće da zajedno sa njom emigrira iz Irana, jer ne može da ostavi oca obolelog od Alchajmera. To pokreće lanac nemilih događaja koji supružnike vraća na početak puta. Ne braka, nego razvoda. Eto, sad sam vam malo izspojlerisao stvar.

Sve je režirano u prepoznatljivom gerila realizmu bliskoistočne kinematografije (a kada kažem bliskoistočne mislim rumunske), reditelj je poput trajpoda neprimetno gurno svoju kameru u, inačen, regularan tok stvari i tek pomalo montažom oblikuje stvari. Mislim, tako sve izgleda. Ali, nije. Meni (još neko vreme) nepoznati iranski autor Asghar Farhadi (koga ću zauvek pamtiti po tome što nam je pomogao da 90% izaberemo ime za dete- TOP SECRET za sada!) đavolski umešno je sproveo svoje glumce od tačke A do tačke B orkestrirajući sve psihološke detalje kako bi ova, skoro trilerozna, drama do samog kraja uzbuđeno disala.

Sab-rašomonski igrajući se sa nama samima, Farhadi nas pušta da sami prisustvujemo događajima, a onda nas kroz iscrpljujuće sukobe likova oko toga šta se stvarno desilo tera da i sumnjamo u ono što smo videli svojim očima. Jer ništa nije kao što jeste. U pozadini priče o dva zavađena para proviruju osiromašena prava žena, kao i socijalni jaz između onih koji se ne osećaju bogatim i onih koji se osećaju siromašnim. Iran tu nije mnogo drugačiji od drugih zemalja.

Međutim, više od svega, A Separation je priča o individualnom osećanju krivice, odgovornosti, morala i sebičnosti. I u toj kombinaciji jedne skoro crnohumorne žanr priče i suptilnog psihološkog profilisanja leži sličnost sa recentnom rumunskom kinematografijom. Ta osa devijacije, usled siromaštva korigovana nepopustljivim državnim sistemom, bez sumnje se proteže i preko naše zemlje, iako nema filmova na tu temu. A još manje ovakvih filmova.

A Separation će se prikazivati na ovogodišnjem Autorskom festivalu. Ne propustite.

SELEKTAH: 9minus /10

3 comments:

  1. sad moraš da mi doneseš film. vrlo si me zainteresovao

    ReplyDelete
  2. Čoveče, čekaš bebu; ČESTITAM! Posumnjao sam na tviteru, ali sad su sumnje raspršene... ,-) I, da, zainteresovao si me za film, kao i obično.

    ReplyDelete