20 December 2011

DREAM HOUSE

Rutinska Jim Sheridanova režija predstavlja najbolji momenat ovog filma


Kada nemate skoro ništa na raspologanju (pa ni prevelika očekivanja) dobijete beživotni, bezlični hororčić Don't Be Afraid Of The Dark. Sa scenarijom koji ima pola odličnog tvista, dve, za horor, atipične A-zvezde i jednu koja nije, i reditelja koji uprkos renomeu jeste voljan da se proda (Get Rich Or Die Tryin) možete da dobijete pristojan videoklupski film.

Prepričavati radnju značilo bi otkriti tvist, tako da ću se ustegnuti od toga (obožavam ovakve filmove), ali recimo da ovo nije podžanr "ukleta kuća" koliko vam naslov možda naslućuje. Dream House je jedan post-moderni triler (jer ima taj Usual Suspects tvist) koji je Sheridan tretirao na neki, skoro Straw Dogs, način trilera iz sedamdesetih. Počevši od snežne idile koja predbožićno krasi prvi deo filma i koja se potom, kako radnja odmiče, topi u blatnjavu i suvu zimu. Zatim, tu je topli dom na koji nasrće nepoznati uljez, melodrama koja uzima maha nakon tvista i tokom koje fokus pada na Daniela Craiga kao očajnika i osvetnika... Sve mi je to mirisalo na sedamdesete, na svedenu i jednostavnu priču, sa jednim, zakasnelim, herojem.

Ono od čega Dream House pati su uobičajene mane reditelja-u-godinama, a to je previše nezakrpljenih scenarističkih rupa koje su mlohavim rediteljskim hendlovanjem ostale kao trn u našem oku. Pre svega, pravi negativci su traljavo uvedeni u priču i čitav rasplet deluje malo kao deus ex machina, komšinica Naomi Watts je mogla da bude malo više od dobre komšinice Danielu Craigu, što bi onda delovalo kao još bolje potkovan okidač za... Možda je bilo previše situacija koje nakon tvista ne deluju baš toliko verovatno i tu je trebalo malo više štrihovanja... Konačno, Sheridan je morao da uloži malo više truda u rad sa glumcima (Rachel Weisz i Daniel Craig, pre svega) koji su nevični ovom žanru nastupili sa premalo želje da ponude nešto autentično.

Zbog svega toga, Dream House, uprkos star postavi, ostaje samo TV zanimacija za subotnje veče.

SELEKTAH: 5/ 10

No comments:

Post a Comment