01 February 2012

NOVA SERIJA

Touch (o ovoj sam morao zasebno)


Konstatujmo prvo najbolniju istinu: ovo nije rimejk filma Mercury Rising (sa Bruce Willisom) u kome tajni agent FBI-ja štiti autistično dete koje je provalilo tajni vladin kod. A zamislite da jeste- Jack Bauer na novom, eksfajličnom zadatku!... Eh.

Konstatujmo zatim manje bolnu istinu: Jack Bauer posredno opet spasava ljude. Ali ne toliko impresivno kao u onoj seriji.

Konstatujmo istinu: Ovo je nova serija Tima Kringa, autora Heroes.

Dakle, u novoj Fox-ovoj seriji Kiefer Sutherland igra oca čija je supruga poginula u jednoj od Bliznakinja. Nakon toga on je prinuđen da se stara o svom autističnom sinu koji je opsednut brojevima. Baš kao što je i u Heroes bio opsednut širenje priče i "integracijom sveta" u jedinstvenu misiju, Kring ovde koristi Fibonačijev niz kao model po kome je sve u svetu predodređeno i "izračunato", a svi mi povezani nevidljivim koncem sa ljudima sa kojima ćemo uspostaviti kontakt (touch) u toku života.

Nebuloza ima koliko hoćete. Ništa ne objašnjava, barem za sada, zašto je dečkić tek u svojoj 11-oj počeo sa realizacijom "tripova". Kieferova gluma na stranu, baš kao i jošjedno uključivanje 9/11 u priču, ali priča koja nam je ispričana u pilotu zaista nema nikakvog smisla, i ostaje samo nada da je ovo zagrevanje za veći "misterij".

Mobilni telefon koji putuje svetom i koji postaje metafora za našu povezanost... Fotke devojčice koje izgledaju kao da ih je radila Annie Leibovitz koje se pravo niotkuda pojavljuju na megaekranima u Tokiju... I (verovatno najnebulozniji od svih) trenutak kada operaterka kolcentra odgovara iračkog dečaka-bombaša od samodizanja u vazduh... Scenaristički pakao.

Nisam očekivao mnogo. Ali ovo je previše.

1 comment:

  1. Čedina keva iz "PC" :)))
    Joj kako mozes da gledas tolike serije, celicni zivci, svaka cast! Ja odgledam jedan film mesecno. Klinci me totalno istrosise...

    ReplyDelete