08 February 2012

NOVE SERIJE

Smash, Unsupervised, Napoleon Dynamite







Nakon enormnog uspeha svih dokumentarnih i igranih serija u kojima ljudi pevaju (i/ili igraju) NBC je došao na genijalnu ideju da pravi dramski program o Brodveju, tačnije o nastanku mjuzikla o Marilyn Monroe. Ako ostavimo Anjelicu Houston po strani (jer to je polu-žena, polu-božanstvo i ne, ne znam odakle mi fascinacija), sve ostalo u pilotu mi je bilo superodvratno i izazivalo mi je gorušicu i stiskalo čir na želucu i pravilo gnojavi prišt na čmaru (hej, pa moram da testiram različite stilove pisanja!).

Smash nije najgora stvar na svetu, ali, hebitega, ja više ne mogu da podnesem da je mjuzikl postao sinonim za "priču o uspehu" i to naročito za "priču o uspehu dođoša ili dođošice u veliki grad koji pored koferčeta imaju samo velike snove". Zašto ti silni autori ne mogu da počnu od sredine? Zašto reditelj mjuzikla mora da bude megadrkadžija-genije, a ne neka druga glavna uloga? Ako već treba da poverujemo da je Debra Messing (i to vrlo, vrlo pristojna Debra Messing) spisateljica mjuzikla, zašto njen partner i kompozitor mora da bude suvonjavi i nesigurni pijanista, a ne neka bucmasta crnkinja koja je, eto, talentovana za "imitiranje" Andrewa Lloyd Webbera?

Dve cure koje se otimaju za ulogu Merlinke, obe vlasnice snova o uspehu i strahova od neuspeha, Debra koja je u toku usvajanje deteta što ozbiljno remeti njene planove da se non-stop bavi svojim poslom, Anjelica koja se razvodi od svog partnera i ko-producenta... Uobičajeni set ljubavne melodrame koja će se kiseliti tokom cele sezone, pretpostavljam. Ništa što bi mene zanimalo. Čak nema ni Sue Sylvester.

Unsupervised je animirana serija o dva tinejdžera/ srednješkolca koja su abnormalno dosadni. Nismo uspeli da prebacimo ni pola dvadesetominutne epizode prilikom gledanja. A.b.n.o.r.m.a.l.n.o., rekoh.


Pretpostavljam da ima dosta vas koji su mrzeli film Napoleon Dynamite. U svoje vreme (2004.) to je bio popriličan indi hit i činjenica da je neko osam godina kasnije došao na ideju da na bazi tog filma napravi animiranu seriju govori o besmrtnoj armadi njegovih fanova. Ono što je bilo iznenađenja za sve jeste da je ND animirana serija super zabavna i mnogo, mnogo bolja od filma!

Jon Heder ponovo pozajmljuje glas večito nadurenom imbecilu Dynamiteu, a između njega, njegovog brata, bake sa kojom žive i najboljeg prijatelja uspostavljena je sjajna hemija. Humor kombinuje tekovine Family Guy, King Of The Hill i Beavisa & Butthead i brutalno se sprda sa briljantno idiotskim idejama i stavovima svih aktera. Ću gledati više nego druge crtaće. Naročito sada kad su mi ubili Allena Gregory-ja.

No comments:

Post a Comment