20 February 2012

KLOVN. THE MOVIE

Klovn nad klovnovima. Not!


Kerovođa i ja ponekad volimo iste filmove, ali kako volimo da plivamo u istim vodama njegova lista najboljih filmova za 2011. mi je otvorila put ka par naslova koje nisam (još) gledao ili nisam ni znao da treba da ih gledam. Recimo da je baš žešći maler što sam se prvo uhvatio za dansku (hit?) komediju Klovn. The Movie koju je realizovala Lars Von Trierova produkcijska kuća Zentropa.

Klovn. The Movie istekao je iz (očigledno hit) TV serije (koju neću gledati), a koja se (verovatno. neću proveravati) bavi avanturama imbecila Franka i njegovog druga Caspera. U filmu, Frank saznaje da je njegova devojka trudna i da se dvoumi da li da zadrži dete- najviše zbog toga što nema baš naročitog poverenja u Frankov očinski potencijal. Da bi je ubedio u suprotno, on na kajakaški izlet sa Casperom vodi i njihovog nećaka Boa, desetogodišnjeg dečaka. Na putu se dešava baš svašta i to "svašta" u okvirma Fon Trierovskog "svašta".

Međutim, Mikkel Norgaard nije Lars i taman koliko je Šef nad šefovima (da ne kucam sad danski naziv) bio urnebesno smešan, toliko je Mikkelov film, baš kao neki neo-slepstik radovi Petera Bogdanovicha, nesmešan film sa jasno postavljenim i dobro napisanim smešnim scenama. Ali, kad neko nema tu neophodnu nijansicu blesavosti da baci magiju na odličnu postavku. U Klovnu zaista ima nepregledan broj scena u kojima vam je jasno šta bi sve moglo da bude ultra smešno, ali ja se nisam nasmejao nijednom. Zapravo, samo jednom- kada Frank pokušava da primeni Casperov metod flertovanja sa muškarcem u onoj fabrici. To je bilo smešno i Frank Hvam je tu uspeo da bude smešan, ali to je bilo i jedini put da mu je pošlo za rukom.

Voleo bih da vidim američku verziju.

SELEKTAH: 2/ 10

No comments:

Post a Comment