16 February 2012

NOVE SERIJE

The River


Nakon Falling Skies i Terra Nova, The River je treća TV produkcija u poslednjih godinu dana u kojoj se Steven Spielberg pojavljuje kao izvršni producent. Što se mene tiče, a sudeći po emitovane prve dve epizode, ova bi mogla i da bude najzanimljivija, što opet samo po sebi ne znači da se radi o nečemu naročito dobrom. Međutim, mislim da će u serviranju informacija koje bi vas eventualno više i bolje zainteresovale za gledanje ove serije biti daleko bitnije što se kao njeni autori pojavljuju Oren Peli, tvorac mega uspešne franšize Paranormal Activity, i Michael R. Perry, čovek koji ima poduži staž u sličnom TV sci-fi/horor žanru.

Naravno, gde je Oren Peli tu je i koncept "nađenog materijala" odnosno simulacija lažnog dokumentarca. A tu negde i počinju sve mane ove serije.

Dr. Emmet Cole više od dvadeset godina vodio je vrlo gledanu seriju tipa Opstanak u kojoj je putovao širom sveta, sa svojom suprugom i sinom. Zatim je bez traga nestao negde duž toka Amazona u džungli Brazila. Njegova producentska kuća voljna je da finansira potragu za njim ako u istu krenu njegova supruga i njegov sin (koji se u međuvremenu posvađao sa ocem) i ako dobiju "all access" pristup. Tim koji kreće u potragu, dakle, čine dvoje Coleovih, reditelj, dva kamermana, telohranitelj, mehaničar na brodu i njegova ćerka (koja govori samo španski!), a pridružuje im se i ćerka kamermana koji je nestao zajedno sa Coleom. Već nakon par dana potrage oni nailaze na Emmetov brod, na kome će se odvijati radnja većeg dela obe epizode. To što se ostatak radnje dešava na otvorenom, u džungli ne smanjuje sumanutost same premise- a to je da su, nekim čudom, kamere svuda postavljene i sve snimaju.

Na Emmetovom brodu ima više CCTV kamera nego u Beloj kući, a sa istom lakoćom tim od samo dvoje ljudi montira po nekoliko kamera gde god se ekipa zadesi. O tome da kamere rade i u najdramatičnijim trenucima kada bi svako normalan češao pete od dupe bežeći glavom bez obzira da i ne govorim. Mislim, razumete šta hoću da kažem- stvar je toliko nepotrebno neverovatno postavljena da umesto da se bavite vuduom, duhovima, lako moguće i elijenima koje je Emmet ostavio za sobom, vi ste prosto prinuđeni da se sve vreme branite od pitanja i primedbi kako baš u svim okolnostima snimanje tog lažnog dokumentarca besprekorno funkcioniše. Čak i kada jedan od kamermana pogine!

Ipak, tema nije neinteresantna, seting je odličan, a ono što je do sada bačeno pred nas obećava seriju od najmanje dva Losta. Ću pogledati još par epizoda sigurno.

No comments:

Post a Comment