28 March 2012

O'HORTEN

Kaurismakijevski film kakav Kaurismaki ne ume da napravi i koji ne nervira kao originalni Kaurismaki. Kaurismaki Kaurismaki


Ostareli vozač voza koji je četrdeset godina proveo vozeći gore-dole na jednoj liniji (uzmimo da je tako) odlazi u penziju. Penzija je smrt. Znaju oni koji su probali.

U penziji, Odd Horten, kako mu je ime, ubrzo otkriva da mu je život pust. I nevredan daljeg življenja. Zato odlučuje da se liši nekih stvari koje je voleo. Poput svog broda. Put prodaje istog odvodi ga na aerodrom, gde se izgubi, a mi dobijemo kompletnu sliku njegove apusurdne neprilagodljivosti čudima modernog doba. On je, ipak, od onih koji puše lulu i kupuju duvan u istoj prodavnici celog života. Bytheway, i vlasnik te prodavnice je umro. U međuvremenu.

Odd Horten ide i na bazen. Upoznaje vrlo zanimljivu pijanicu na ulici... i tu negde dobija i ideju i podstrek da uradi neke stvari koje do sada nije.

U svoju sveščicu sa filmovima upisao sam za ovaj film da je "feelgood movie about how life is not what you lived" (baš tako, na engleskom, može mi se).

Pogledajte ovo kad vam suze budu bile na vr' očiju.

SELEKTAH: 7/ 10

No comments:

Post a Comment