30 April 2012

БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ. Арена 28.04.2012.

Ово није рецензија концерта. Ово је како је мени било


Иако је тек крај априла усуђујем се да кажем да Београд и Србија неће имати битнији (страни или српски) концерт ове године. Не зато што су БС толико покидали, већ зато што ниједан други концерт неће имати тако густ и запаљив распоред елемената у културно-друштвено-политичком сазвежђу Србије.

Избори су за осам дана од концерта. БС је распродао Арену (ја сам тамо више људи видео само на Rammsteinu). Србија никада горе није пребацивала из прве у другу. И обрнуто. Сви чекају. Очекивано.

Концерт сам гледао са десне горње трибине и звук није био баш најбољи. Али, заболе ме. Музика пер се свакако није оно због чега сам дошао. Много је битније да БС умеју да се носе са Ареном и присутним хиљадама људи (од 15 до 25, зависи коме верујете), као и да имају и умеју шта да кажу. Својим песмама. Неки би им можда замерили оно између њих.

Хип хоп је зајебан жанр. Тешко је развити емпатију са слушаоцем, а задржати дистанцу. Тешко је саосећати, а бити кул. Тешко је ложити се, а не испасти сељак. Јер публика и ако је глупа, не успева да буде глупа на дуже стазе. Немогуће ју је варати на дуже. Неискреност се не исплати и лако се препозна. Након петнаест година постојања и са далеко мање медијске подршке него некада БС су напунили Арену, нешто што ниједан други српски "урбани" извођач самостално и са оваквом "рекламом" не би успео ових дана. Неискреност се не исплати и лако се препозна. С друге стране истина је и да нешто овакво (спектакуларно или не) не би могло да се деси ван описаног друштвеног контекста. БС је исправно проценио тренутак за "улазак у историју".

Млади људи знају све текстове. Скандирају их заједно са бендом. Кад се заорио Синан на почетку Сведока (исправите ме ако грешим) лепо се види да екипа срцем познаје и тај материјал. То је Србија. Убачена у исто време и у Прву и у Другу.  А при томе вуче на своју страну. То су будући јунаци којима се гостујући Горан Султановић обратио говором мајора Драгутина Гавриловића, а којим је овај поручио браниоцима Београда да је живот био оно до мало пре, а ово сад је историја. Славна. Иако ће неко и то можда оспорити. Факат је да је БС у суботу, а можда мало пре и мало после, исправно артикулисао исто оно неопредељено незадовољство (да се тако изразим) које осећамо и ви и ја. Осећај изданости и безизлазности. Свако од својих, свако из свог света.

БС је поздравио и наше другаре из Републике Српске. Када ја кажем Република Српска, ви кажете Србија. Када ја кажем Косово, ви кажете Србија, поручио је БС. Немам ништа против. Можда нам се само средства до циља разликују. Јес' звучало мало газиместански, али у Србији легитиман патриотизам има тај мали проблем да чим се изрази постаје популизам. Чак и ако није. БС је спасавао паркове. Ромска хип хоп група Граб узвратила је вечерас гостујућим наступом. БС је својевремено на врхунцу сопствене каријере прозрео и презрео говедину. Што се мене тиче они су се испели на довољно барикада.

(Као вечито неиспавани млади родитељ) издржао сам два и по сата, до једанаест. Не знам шта је било после. Не знам да ли је суфлирано, речено или наређено за кога да се гласа. Али сумњам да би то ико послушао. И верујем да су БС паметнији од зајебавања са таквим потенцијалним зајебом. Барем су до сада били.

Када ме Ели једнога дана буде питала- тата, где си био кад је БС био у Арени? - моћи ћу да јој кажем.

Време ће показати да ли је све ово било у интересу историје или будућности.

34 comments:

  1. "Када ме Ели једнога дана буде питала..." - kad tvoja Eli poraste, nece biti repa, a mozda ni muzike. sudim po mojim cerkama tinejdzerkama i njihovim interesovanjima.

    bajdvej, lep tekst.

    ReplyDelete
  2. Super mi je kad kod ljudi koje cenim, postujem pratim itd.nadjem na kritiku ili sklonost koja mi je potpuno bezveze, kao neki izuzetak koji potvrdjuje pravilo. HipHop ni ne poznajuem toliko da mogu da pljujem, ali njihov "obraz 1389 porodicna setnja svi su stoka rakija pre viskija" filozofija mi je ogavno odbojna. Da skratim kad on kaze Kosovo ja ne kazem Srbija posto to prosto nije istina. Ali ok, lepo je imati ideale i sanjariti.

    ReplyDelete
  3. Jos kad bi autor znao sta znaci rec govedina u hip hop kontekstu...

    ReplyDelete
  4. @anonymous

    ja sam mislio da svako ima pravo da interpretira umetnost kako mu drago, ali možemo da pravimo beef i oko ovoga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok, gugl radi svoje.
      no, moglo bi se desiti i da te Eli pita gde si bio kada se u Srbiji stvarao fasizam, a ti ces lagati da nikada nisi bio na ovom koncertu.
      jesu li i ovde pevali "Ubij Siptara", ili takve eskapade cuvaju za nastupe u Moskvi?

      Delete
  5. hmmm.BS.ok.kontrverzni/jesu.svasta oni tu miksuju...sloboda umetnosti valjda...al u srbistanu tesshko....

    ReplyDelete
  6. Bravo! Bio si tu kad ase stvarala nacionalsocijalisticka istorija!

    ReplyDelete
  7. meni je mozda i jdini problem sa BS sto se penju na razne barikade. a da mogu da budu opaki, mogu tebra i to kako....

    ReplyDelete
  8. Dobri su BS, ali bolji je MC Stojan. Nekako ima više osećaja za muziku.

    ReplyDelete
  9. a i treba uzeti u obzir i publiku koja je napunila tu Arenu...vecina njih je bila u pelenama il bar u zabavistu kad su oni poceli/ nisu dca kriva,samo odrasla na koznacemu(bilo nekog skandiranja i baklji...) al cuh da im BS obrusili par puta, i to onako bas dobro...

    ReplyDelete
  10. ti si izgleda @Anonimus, jedan od onih u pelenama,iako realno mozda i nisi bio, tj koristio vec nosshu:)

    ReplyDelete
  11. odeljak ovog teksta http://dizelgorivo.blogspot.com/2011/10/licnosti-koje-su-trajno-negativno.html
    o mc fleXu tj fedji (koji u poslednje vreme sve više preuzima ulogu portparola ili advokata? bs-a iako po meni tu ima autorski ozboljnijih likova od njega) nekako fino sazima moja razmisljanja i osećanja kada se pokrene prica o ovoj grupi...

    ReplyDelete
  12. @Danilo...pa to i jeste taj preokret,zaokret,obrt,zbun... koji ceo BS stavlja u tu kontradiktornu (o)Poziciju...

    ReplyDelete
  13. inace ne smeta li mozda fanovima BS-a to sto jedan clan trubi o realiti programima, a drugi, Ognjen, radi kao producent Survajvera?
    pobuna BS-a je pobuna bogate elite protiv obespravljenih, siromasnih, zaista potrebitih. nije mi jasno kako se to ne vidi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fanovima ne smeta ocigledno, ko ce jos i pratiti sta se sve radi...a ko vidi vidi...

      Delete
  14. A ono "Ubi šiptara" skandiranje? Jesmo li i sa tim ok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma, to su samo "sredstva do istog cilja"...

      Delete
  15. БС је поздравио и наше другаре из Републике Српске. Када ја кажем Република Српска, ви кажете Србија. Када ја кажем Косово, ви кажете Србија, поручио је БС.

    When I say “Hey” thou shalt not say “Ho”.
    When I say “Hip” thou shalt not say “Hop”.
    When I say, he say, she say, we say, make some noise - kill me.

    http://www.youtube.com/watch?v=CWrMGXwhFLk&feature=fvwrel

    zbog ovog "Немам ништа против. Можда нам се само средства до циља разликују." ne znam hocu li te vise citati, ali, vec sad znam, komentirati sigurno necu. nazalost.

    johnnykola iz "муслиманског дела сарајева"

    ReplyDelete
  16. @johnnykola

    ti kod mene ostajes rado vidjen gost. a ja cu se truditi da budem bolji domacin. vise od toga ne mogu da obecam.

    ReplyDelete
  17. ima i nas iz Istocnog Sarajeva koji te citamo. samo napred, nemoj nikome da ides niz dlaku.

    ReplyDelete
  18. ima i nas iz kosovske mitrovice koji te citamo, a znam neke i iz srpskog knina. ne daj se slobodane slobodo!

    ReplyDelete
  19. mislim da cu uskoro da otkrijem kako je poceo rat na mom otoku

    ReplyDelete
  20. Edita Profilovski01 May, 2012 16:46

    Jesi gledao Drive?
    Ne razumem.
    Skini se.
    +1.
    Majin indeks.

    ReplyDelete
  21. ma pusti BS, meni je taj hipohopo ionako dosadan.
    MOC VESHTICA
    hocemo ton filmove:)

    ReplyDelete
  22. nego kako ti se cini ova nova HBO serija, 'girls'?

    ReplyDelete
  23. @"sam sam kriv"
    "nije lako s muškarcima" :)))
    ma opušteno.

    ReplyDelete
  24. :pppppppppppppppppp

    morao sam.

    ja izvin'te!

    http://www.youtube.com/watch?v=BHTTqEJOyRs

    qqqqqqqqqqqqqqqqqqq:

    johnnykola

    ReplyDelete
  25. Ne razumem ovaj tekst. Šta je sledeće - odlazak na koncert Thompsona? Veliko razočarenje, no problem je bio u meni i očekivanjima.

    ReplyDelete
  26. su pevali ovo?

    http://youtu.be/H3gVMuH0pqA

    ReplyDelete
  27. nisam neki poznavalac rada BSa, al da su jadare - jadare su. naci jadare. kosovo i republika srpska, sta bre jedu govna, kad su bili na kosovu. vazno da skabo lupeta u novostima i na tribinama dveri. ste citali njegovu 'kolumnu'?
    ono kako mali perica zamislja i promislja politiku, drustvo, globalizaciju i srbstvo.
    kul su jer kao autenticno furaju neki stav? k-blja

    ReplyDelete
  28. neil tennant05 May, 2012 10:39

    Harise Džinoviću, obrij brkove; Teofile, skrati kosu; Slobodane, vrati Pet Shop Boys!

    ReplyDelete
  29. U vezi cele price evo ga jedan tekst-transkript sa diskusije-tribine-stagod odrzane pre 6- 7 godina, ali izgleda da su sva pitanja i dileme ostale i dalje otvorene, cim se ovoliko dugo ovde nagvazdamo:
    http://www.popboks.com/tekst.php?ID=4959 i
    http://www.popboks.com/tekst.php?ID=4975
    meni bilo interesantno.

    ReplyDelete