18 April 2012

TULPAN

Šta god vi mislili o festivalskom filmu, pitam vas gde ćete drugde da vidite kako čovek ukazuje prvu pomoć "usta na usta" jagnjetu koje se upravo rodilo?


Brat živi sa sestrom, njenim mužem i njihovo troje dece. Pomaže mužu u njegovom poslu. I pokušava da sebi nađe ženu.
Na osnovu priče, i da je u pitanju film iz novog rumunskog talasa- možda bih i pogledao. U suprotnom, zabole me.

Ali, ako sve to prebacite u Kazahstan, u sred neke nedođije kojom jednom u nekada prođe poluraspadnut traktor i ponudi sveže krastavce, dobijate mnogo zanimljiviji pogled na svet oko vas od onoga koji bi mogao da vam ponudi kanal National Geographic ili Discovery. Ovde i najmanja životna aktivnost podjednako elokventno govori i o lepoti života i o njegovoj apsurdnosti.

Tulpan je ime devojke koju ovaj mučenik pokušava da osvoji, uprkos protivljenju njenih roditelja, kojima se ne dopada to što je nezaposlen i što je klempav. Ona je to nešto nedostižno, smisao, potreba. A možda čak i ne postoji, ne znamo, jer smo je samo jednom videli s leđa.

Ovo je topla ljudska priča sa vedrim humorom. Nešto što bi Tornatore mogao da režira i nešto što bi njegovoj publici moglo da se dopadne.

Meni i jeste i nije.

SELEKTAH: 6/ 10

2 comments:

  1. tvoj poslednji opis/kritika filma me je podsetio po necemu (stilu?atmosferi?ritmu?) na ovo, pa ti saljem jer mislim da bi ti moglo biti zanimljivo.

    http://naopakiindijanac.blogspot.com/


    mada mozda i gresim - mozda ces da se razocaras kada budes video da ne razmisljam samo tvojom glavom... :)

    Puno pozdrava.
    D.

    ReplyDelete
  2. ne znam koliko nam se stilovi baš podudaraju (ako misliš na pravila igre, ali sam probrao par filmova sa one liste 13 najboljih koje nisam gledao. ah, kako je lepo dobiti preporuke za nešto! thankS

    ReplyDelete