23 July 2012

JUAN DE LOS MUERTOS

Jebeš Kubance, strašno je ovo što se radi zombijima!


Juan de los muertos nije Shaun Of the Dead, ali mu je na mnogo načina sličan, iako sama činjenica da se sve dešava na Kubi otežava zanemarivanje političkih i sličnih kontekstova (/kontekasta-mamaaaaa!!!). Najbolje je da ovaj film proživite onako kako mi se čini i da je sam autor, Alejandro Brugues, zamislio- kao film o prijateljstvu. Što je u ostalom i Shaun of the Dead bio.

Na Kubi smo, dakle. Ako je ono stvarno Kuba, izgleda fenomenalno. Skoro kao Eastwoodov Midnight At the Garden of Good And Evil. Samo blokovska varijanta. Juan je lokalni "Nebojša Glogovac": jebač-presretač, razveden i luzer. Potkošulja na bretele se podrazumeva. On i njegova ekipa (čiji dobar deo duguje ranom Almodavaru) vreme provodi u blejanju i sitnim kriminalnim aktivnostima. Njegova ćerka, koja inače živi u Španiji, trenutno je tu, na raspustu. Ovu ekipu zatiče pojava zombija koju kubanske vlasti zasipaju morem pogrdnih kvalifikacija od kojih je svakako najurnebesnija da su u pitanju "anarho-disidenti" koje plaća, naravno, Amerika.

Brugues svoje zombije tretira vrlo slobodno i van nekih ustaljenih kanona. Kad mu odgovara da budu spori, oni su spori, kad treba da trče, oni trče, a s obzirom da je Juan de los muertos u osnovi horor-komedija (sa slabije naglašenim prefiksom "treš") stepen nasilja nad ovim divnim stvorenjima povremeno će naterati na suze nepripremljenog gledaoca. Na suze od smeha. Brugues i njegovi glumci, pre svega Juan/ Alexis Diaz de Villegas, bez problema se upuštaju u crnohumorne delatnosti zanemarujući očekivane (ili bazične) ljudske reakcije. Tako da kad pošast zombija krene i nekoliko živih će stradati na najbanalnije moguće načine.

Juan de los muertos ne pokušava da da odgovor ko su i odakle su zombiji. Sudeći prema kraju filma i Juanovim odlukama (a i ostatka tima- ostanite do kraja špice) Brugues je evidentno pro-kubanski (Castrovski?) orijentisan i vidi zombije kao "unutrašnji problem" sa kojim sami Kubanci, oličeni u "prosečnom" Juanu, moraju sami da savladaju. Iako nema naznaka zombiji možda predstavljaju tu "mrtvu vlast" koju konačno treba smeniti.

Ne znam ko je dao pare, ali Juan de los muertos izgleda vrlo pristojno i s obzirom da je Bruguesu ovi tek drugi film pokazuje zavidne tehničke kvalitete. Scenario je sa aspekta doziranja fora i kvaliteta istih neujednačen, ali kada je dobar, onda je odličan. Da je, kao u Shaun of the Dead, postojalo zrnce prikazanog straha od zombija, Juan je mogao da bude daleko bolji film, ovako stvari često beže u mehaničnost i komičnost crtanog filma ili deluju kao parodija koja poput deteta ume da se zaigra sama sa sobom.

SELEKTAH: 6minus/10

No comments:

Post a Comment