09 July 2012

NAJBOLJA MUZIKA OD JANUARA DO JUNA 2012.

Znate već...


Pred vama nisu samo albumi ili (i) singlovi, već i neka raznorazna "neformalna" izdanja koja su poslednjih godina prodrla u naša slušalačka iskustva da niti možemo, niti treba da ih ignorišemo. I tako će i ubuduće izgledati moje (polu)godišnje liste.

Sastavio sam listu od 20 mesta. Da ih ne bi bilo 120.

20 LIBERTEER Better To Die On Your Feet Than To Live On Your Knees (Relapse)


19 ZAMBRI House Of Baasa (Kanine)

http://soundcloud.com/zambri/sets/house-of-baasa

18 DEXYS One Day I'm Going To Soar (BMG)

Mene je prvo osvojila iskrenost. Iako se radi o muzici koja je u osnovi dobrano tradicionalistička i samim tim sklona uhodanim obrascima pesme na One Day... zvuče sveže i poletno ili sveže kao cveće na grobu. Album je gore-dole sa raspoloženjem, ali to sve vreme čini zavodnički, sa željom da šarmira čak i kada se žali. Kao malo dete. Kao vrlo malo, nestašno dete. Potresno dok poručuje i ponavlja I am so lost I am so lost, jer znate da autor ima 59 godina.

17 TINDERSTICKS The Something Rain (Lucky Dog)



16 MOONFACE (WITH SIINAI) Heartbreaking Bravery (Jagjaguwar)

Spencer Krug iz Wolf Parade više nije Sunset Rubdown nego Moonface. Siinai su mu bili prateći bend na prethodnoj turneji. Heartbreaking Bravery zvuči kako biste očekivali da zvuče Wolf Parade da su se svim srcem odali prog-roku, sa mnogo, mnogo sintisajzera. Ali kakav glas ima Spencer Krug... ah Julian Plenti.

15 LANA DEL REY Born To Die (Interscope)

Neki recenzenti već su se požalili da je Born To Die zbrzan, da Lana non-stop peva jednu te istu pesmu o ljupkoj pepeljugici koju princ tretira kao zla maćeha, kao i da je produkcija podlegla zahtevima najjeftinijeg mejnstrima, pa je otuda šarm Video Games i Blue Jeans (kao i ranih demo snimaka) potpuno iščezao i sve zvuči gore nego na debiju Susan Boyle. Ili kao za čitateljke Lise. Neke od tih primedbi stoje. Ali umesto da kažem da se zbog toga manete slušanja ovog albuma, podsetio bih vas da neki od nas vole Coldplay.

14 SPEECH DEBELLE Freedom Of Speech (Big Dada)

Trejsičepmanovski omot ovog albuma ne bi trebalo da vas ublaši. Ovo nije lejdbek gospel uz akustičnu gitaru koji protestuje "google search" redom protiv svih zala ovog sveta. Niti je elaboracija svih onih klišea koje sintagma "freedom of speech" može da predstavlja. Ovo je pre svega jedna zanimljiva i uzbudljiva ploča, autorke čvrstog stila, koja ima šta da kaže i koja se ne plaši da iskoči iz svih kalupa u koje bi trendovi mogli da je ubace. Kao prvi album The Streets. Ili kao Roots Manuva na Run Come Save Me. Ili Wee Papa Girl Rappers. Ovo je hip hop album koji fristajluje preko bilo koje podloge za koju mu se učini da će preneti poruku.


13 AMEN DUNES Ethio Covers EP (Sacred Bones)




12 RAZNI IZVOĐAČI Shangaan Shake (Honest Jons)



11 ISLET Illuminated People (Shape)

Illuminated People zvuči kao neki od najboljih albuma YLT osmišljen i snimljen u Velsu u zlatno doba tamošnjeg zvuka (druga polovina devedesetih i prva polovina dvehiljaditih). Svaka pesma je mini-avantura kroz netakodaleku muzičku istoriju, kompilacija neočekivanog i prskana svežinom. Eklektičnost ovde nije dobar termin. Ja govorim o cirkusu u plamenu u kome se stvari tope i tako vrele spajaju jedna sa drugom, u nekakve nove i neobične oblike, o slonu kome iz dupeta viri trapez majstor koji umesto kose ima istopljenu klovnovu cipelu. Vrlo je bitno da zapamtite da u tom plamenu od jednog cirkusa nastaje drugi. Islet su, iako pesmama variraju u trajanju od 3 do 9 minuta jasno fokusirani na to da na kraju sve treba da bude KST klasik koji tamo nikada neće biti pušten.

10 FATHER JOHN MISTY Fear Fun (Sub Pop)



09 FANTASTIC MR. FOX Black Acre Broadcast 0.01 (Mixtape)

Predstavljanje diskografske kuće Black Acre, meni trenutno najzanimljivije dubstep diskografske kuće. Njihovi izvođači najbolje zvuče kad se drže mraka (Dark Sky), ali kao što ovaj miks(tejp) to pokazuje umeju i da se šale. I da prijaju po suncu. Kao debeli, mračni hlad.


08 THE SHUTES Echo Of Love (Cross Keys)




07 JESSIE WARE Running/110%/ Wildest Moments (singlovi na PMR)



06 SIMON FELICE Self-titled (Team Love)

Kao i u slučaju Dexys i ovde je omot i priča (iz života Simona Felicea) bila presudna da se odlučim na preslušavanje. Simon Felice je (ko-)lider Felice Brothers koje mi je Gordan P. na jednoj žurci hvalio kao jedino gitarskog izdanje (u to vreme) koje mu se dopada. Probao, nije mi se dopalo. A onda sam pročitao da je siroti Simon imao near-death experience i da je ovaj album introspektivna meditacija. A te dve reči, sa takvim temeljom, uvek me privuku. Čudesne, čudesne pesme za kakve bi Michael Stipe dao levi testis da može da ih stavi na svoj solo- album.

05 RAZNI IZVOĐAČI Nicolas Jaar BBC Essential Mix 19-05-2012 (Mix)



04 GOSSIP A Joyful Noise (Geffen)

Disko, haus, Blondie, ESG, Fleetwood Mac, Kim Wilde, Madonna, New Order (i kapljica Kraftwerk) su manje ili više očigledni uticaji na ovom albumu. Brian Higgins, mastermajnd producentskog tima Xenomania, potrudio se da, baš kao Rick Rubin na Music For Men, sve stavi pod konac. I katanac. Sugababes bi u ovim pesmama zvučale toliko jebozovno da bi se uz album sigurno delio i paket kondoma i papirne maramice. Gossip zvuče retro. Nemoderno. Vanvremenski. Nepotrebno. Kul. Kiborški. I?

03 DOC DANEEKA & ABIGAIL WYLES Tobyjug (sa kompilacije Kutmah presents Worldwide Family Vol. 2) (Brownswood)



02 ALT-J An Awesome Wave (PIAS)

An Awesome Wave je jedan AWESOME album i isto toliko opušten. Nešto što satima možete vrteti ležeći pored mora, a da ni jednog trenutka ne primetite njegove složene i kompleksne aranžmane ili to da pevač i ako peva na engleskom čini to ređajući reči kao dete kocke. A ako načuljite uši učiniće vam se da u nekim pesmama baš Colin Greenwood svira bas i to baš kao što dugo nije. Esencijalno, muzika Alt-J je folk na način na koji nam ga je servirao Devendra Banhart, sunčana, melanholična, topla i protkana muharama i balegarkama. Ali, to je samo osnov.

01 TRUST TRST (Arts & Crafts)

Trust su plesniji, mračniji i manje pop od Austre, ali slabe su šanse da ako ste jedno voleli ovo drugo nećete. Za bend koji za sada ima samo tri singla i jedan album (koji izlazi tek krajem februara) Trust imaju opako prepoznatljiv zvuk (na isti način kao i Crystal Castles). U eri kada svaki dan imamo novi bend na raspologanju to je megamegamega uspeh.

1 comment:

  1. moj top 20:
    Attack on Memory - Cloud Nothings
    Django Django - Django Django
    World,You Need a Change of Mind - Kindness
    R.i.P. - Actress
    Ekstasis - Julia Holter
    Akt,Eine Treppe Hinabsteigend - Fsk
    The Bravest Man in the Universe - Bobby Womack
    One Day I'm Going to Soar - Dexys
    Ursprung - Ursprung
    Shangaan Shake - Various
    Among the Leaves - Sun Kil Moon
    Mid Air - Paul Buchanan
    Lost Tapes - Can
    Od dvanaest do šest - Damjan Eltech & Sajsi MC
    Money Store - Death Grips
    Older Than My Old Man Now - Loudon Wainwright III
    Kako to misliš: mi - Obojeni program
    Dispossession - Mike Wexler
    Analogies - Masha Qrella
    Out of the Coma - Comus

    ReplyDelete