30 August 2012

LE CHAT DU RABBIN

Kako čovek da se ljuti na mačku koja želi da postane Jevrejin?



Le Chat Du Rabbin je francuski animirani film prema istoimenom strip serijalu. Već prema ovom službenom tonu mog obraćanja možete da naslutite da istoimeni strip serijal nikada nisam otvorio, kao i da je ovo teren na kome mogu da plivam jedino slobod(a)n(ov)im stilom.

Početak je kao što se samo poželeti može. Nalazimo se u Alžiru, dvadesetih godina dvadesetog veka, francuska kolonija živi svoje poslednje lepe dane... Ah, to bi sigurno bila moja top 10 destinacija u taxi-vremeplovu.

Stari rabin ima mačku, ćerku i papagaja. Mačka pojede papagaja i progovori. Genijalno, zar ne? Pored toga što zna da priča, mačka zna i da čita, a bogami i da speluje bolje od rabina kome je neophodno da položi test iz francuskog ako misli da se i dalje bavi svojim poslom. A na to sve mačka želi da ima svoj sopstveni barmicvah i da oficijelno postane "mačka Jevrej". Čak se i upušta u simpatične diskusije na temu sa starim rabinom. Sve pitko i slatko.

Međutim, ubrzo potom dolazi do osnovnog problema ovog filma, a to je da njegovi autori (koji su i autori stripa) nisu umeli da odluče koju epizodu svog serijala će pretvoriti u film i nadograditi tako da ona pije vodu u novom mediju, već su ceo film iskoristili kao nekakav "šoukejs" svega što se u serijalu događa. Pa tako vrlo brzo kod rabina i ćerke mu dolazi njihov rođak, svetski avanturista koji na povocu vodi lava, samo da bi ga dan kasnije ostavili po strani zbog Rusa koji stiže u kovčegu sa knjigama iz Rusija, a i on već nekako skreće sa teme kada rabin uspe da pronađe drugog Rusa da mu prevodi ovog prvog. Tu negde i mačka izgubi moć govora, ali ne sasvim... A u jednom trenutku čitava ekipa u avanturi stizanja do grada u kome živi crni (pra?) Jevreji sretne i "belgijskog avanturistu sa crno-belim psićem" i tu se uspostave očekivane veze i shvate ambicije i aspiracije stripa i animacije Le Chat Du Rabin.

Ako je vođenje priče zakazalo, likovi i nisu toliko. Pre svega mačka koja akumulira u sebi dovoljno lukavosti da može efektno da sprovodi zadatu satiru na relgije i sve iz nje proizilazeće razlike, naročito u zoni gde ovih ima previše i svima im nekako visi mač nad glavom (i bukvalno). Stari rabin je simpatičan, baš koliko i njegov arapski "kolega", koji mu je stari prijatelj. Usputni epizodisti imaju generičnost na koju su nas navikle slične (istočnjačke) avanture, ali im to lepo stoji.

Povremeni apsurdni momenti u naraciji uz neočekivani izliv nasilja samo će vas uveriti da je ovo štivo mnogo pametnije nego što se pravi da jeste. Baš kao i mačka. Rabinova. A ne sve ostale.

SELEKTAH: 6minus/10

No comments:

Post a Comment