19 September 2012

BRON/ BROEN

Amerikanizacija Evrope na evropski način



Bron, Broen, The Bridge ili Most je koprodukcija danske i švedske televizije koja je rezultirala više nego pristojnim osvajanjem tradicionalno(g) američkog formata "potere za masovnim ubicom". Mi, gledaoci koji se obično gostimo na anglosaksonskim trpezama i koji oprezno probamo deserte sa ostalih stolova (i još uvek nismo probali Forbrydelsen!), svedoci smo da (zapravo možda je bolje reći sada su nam dostupniji) serijali pojedinih evropskih zemalja imaju ozbiljnu nameru da udaraju na američke rivale i kako vreme pokazuje sve češće dobijaju svoje američke verzije, i, da završim ovu "rečenicu"- to će biti i slučaj sa Bron/Broen na kanalu FX već od 2013. godine.

(fiju...)

Između Danske i Švedske nalazi se čudesan most. Na polovini tog mosta je granica koje nema. Jedne noći, policija na toj tački nalazi leš čija se jedna polovina nalazi na danskoj, a druga na švedskoj polovini. Zbog toga, u rešavanje slučaja uključeni su policijski timovi obe zemlje. Sa švedske strane predvođeni Sagom Noren čije emotivno neinteligentno ponašanje čini da izgleda bukvalno kao Dr Spock. Njena iskrena zblanutost i nespremnost na ljudske kodekse ponašanja sa svim podrazumevajućim podtekstima daju seriji povremeno neophodan i atipičan komični ton. Sa danske strane tu je Martin Rohde (Refnov stari znanac Kim Bodnia) koji nosi svu "prljavost" evropskog žace- razveden, pa oženjen, deca iz dva braka, sklon neverstvima, tvrd, a mek. Njih dvoje na uverljiv način i relativno brzo uspostavljaju odnos koji bi se mogao opisati kao dirljiv i "za sva vremena". Sam kraj serije ide u prilog u tome.

Ostali junaci su za razliku od američkih serija daleko usputniji bez obzira na njihovu upletenost u priču i moj kompliment ide autorima zbog uspešno sprovedenog napora da Bron/ Broen bude serija o dva osnovna stuba ovog mosta- Sagi i Martinu.

U izvesnoj meri, mane Bron/ Broen su i njene vrline. Pre svega one su posledice vrlo komplikovanog i ništa manje ambicioznog pokušaja da se temelji misterije i saspensa postave na nekoliko punktova i da se odatkle vode ka jednom, logičnom "izazivaču" istih. U tom smislu, baš kao i mnogo neuspešnih holivudskih filmova, Bron/ Broen efektno pumpa dešavanja, nižu se solidne bizarnosti, mešaju se žanrovi (serial killer vs revenge flick vs dark avenger) i stvari, iako u nameri da deluju kao da ih je neko pažljivo osmislio u ishodu deluju pomalo kao tristokilaški mekgafin. To, naravno, malo ubija osećaj zadovoljstva kada stvari kreću da se raspliću i kada s pravom imate utisak da se do pola serije jurio jedan čovek iz niza razloga, a od pola neki sasvim drugi iz samo jednog. Finale koje će neke podsetiti na oporost prve sezone 24 svakako prebacuje Bron/ Broen u kategoriju serija koje zaslužuju vašu pažnju.

Druga sezona planira se za kraj 2013.

5 comments:

  1. Speaking of "folk. Iz Danske" (BTW, hvala na preporuci, skinuo sam je još tokom emisije!), sigurno pratiš Bro(e)n s1 -- biće valjda i 2 i 3, a dotad možda stigne i najavljena s4, poslednja -- na voljenom Studiju B, radnim danima u 19.55; RTS je najavio (englesko-)francuski rimejk Kanal, ali ne vidim ga u današnjem programu... a baš mi se gleda! Ovo mi je jednako uzbudljivo i reprizno! Sigurno znaš da sam mesec dana pre ovog tvog teksta prešao taj čudesni most krećući se od Sage srceta ka Martinu, tako da to seriji daje dodatnu vrednost, posebno u ova sušna vremena...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Normalno da ne vidim Kanal kad je Tunel jebeni :) (povukao me Lamanš...), i to ne od danas, nego: Од 13. маја, суботом и недељом на Другом програму РТС-а, у 22.00, реприза - уторком и средом на Другом програму, у 22.45
      p. s. pardon maj kopirana ćirilica

      Delete
    2. kooooliko je dobar novi slowdive!

      Delete
    3. Da li bi me vozio? Povratna odavde je 3.060, dam ti toliko, možda i dinar-dva više, znamo da sam široke, južnjačke ruke.

      Delete
  2. ako se odlučim, javiću ti. ali to će biti last minute decision mislim

    ReplyDelete