16 October 2012

TED

Sve zavisi od toga kolika su vam očekivanja bila. I koliko mrzite Setha MacFarlanea



Počnimo sa najočiglednijim.
1. Seth MacFarlane bi dao dupe da može da kresne Joela McHalea.
(Nadam se da nema ničega homofobnog u ovom komentaru)
2. Mark Wahlberg je kastovan za glavnu ulogu samo zato što u ovom filmu ima scena u kojoj medvedić Ted skine pantalone Wahlbergu i počne da ga spenkuje po goloj guzi antenom za TV. Medvediću je glas pozajmio MacFarlane.
(Nadam se da ni ovde nema ničeg homofobnog)
3. Ima nečeg MeetTheParentsičnog u egzekuciji i franšiznom potencijalu ovog filma.

Setha volim umereno. Daleko više kad ponekad hostuje i roustuje u Comedy Centralovom šou, nego kao autora čuvenih Foxovih crtića kojima je Amerikancima okupirao nedeljno veče (Family Guy, American Dad, Cleveland Show). Ukoliko ste gledali jedno ili drugo onda znate da Seth ume i može da pomera granice humora do vrlo neukusnih nizina. Tad se, obično, najslađe smejemo. Pored toga on je, baš kao i autori South Parka, uvek voljan da vrca šale na račun aktuelnih ili bivših zvezda, pa je stoga rado viđen u domovima štrebera, hipstera i drugih parazita na analnom izlazu entertejnmenta.

Ted je njegov prvi igrani film. On je smislio priču i bio glavni, tj jedan od tri, scenariste. Pretpostavljam da su ga ova druga dvojica sprečavala da stvar u potpunosti pretvori u 106 minuta dugo izdrkavanje. I zato bi im trebalo odseći glave.
(Nadam se da nema ničeg anti-islamskog u ovom komentaru)

Šta je dobro?
Dobar je medved. Animacija je fenomenalna i medvedić u potpuosti diše kao čovek sa živopisnim karakterom. Mark Wahlberg je pronašao filmskog sebe, ako mene pitate. Ova vrsta "bezobrazne" komedije u kojoj se od njegovog lika ne očekuje da bude mnogo bistar teren je po kome on hoda četvoronoške i mislim da uspeh filma u velikoj meri duguje njegovoj potpunoj predanosti liku koji tumači. Ima duhovitih fora i one koje su mene nasmejale uglavnom se ne tiču fekalija i drugih lučevina, kao ni organa koji ih luče. Dobar je i fuck off Holivudu u vidu supertreznog introa i outroa koji parodira tolike "tople", porodične bajke koje nam je isti uvaljivao svih ovih godina. Za MacFarlanea Božić je period kada drugi klinci tuku najslabijeg (ili jedinog) Jevreja u kraju.

Šta je loše?
Loše je što se MacFarlane nije potrudio da svoj koncept (medvedić koji progovori i potom postane najbolji prijatelj dečaka, tinejdžera, pa odraslog muškarca) upakuje u neku priču koja bi bila podjednako originalna, a ne romkom kliše koji smo toliko puta videli- o tome da devojka kašira svog momka, jer on ne želi da odraste (iz ovih ili onih razloga). Ovde je taj model najbukvalnije moguće sproveden, i to ga donekle spasava totalnog posrnuća, ali bilo koji drugi pogled na stvar bio bi daleko zabavniji. S druge strane, MacFarlane je lukavo gledao da napravi komediju koju će podjednako moći ili želeti da gledaju i bate i seke, tako smo dobili osnovni plot koji je totalno "sekapersast", dok su fore koje čine meso filma zadriglo muške, i ne uvek duhovite (muškarci sa mozgom znaju zašto).

Ted će pretpostavljam biti rado viđen DVD materijal, baš kao i Hangover (koji je mnogo bolji i originalnije sproveden koncept), tokom koga će tinejdžeri moći da viču "pazi sad ovo!" ili "jao, gledaj sad ovo!", dok će Sethovi vršnjaci, koji zajedno sa njim vole da nostalgično zapišavaju osmadesete i devedesete u kojima su odrasli (Flash Gordon TV šou) moći da ejakuliraju od sreće na njegov izbor referenci na obe dekade (ja pozdravljam onu na Last Boy Scout).

U (nesumnjivom) nastavku ćemo videti koliko će se sve razlikovati od Meet The Fockers.

SELEKTAH: 5/ 10

1 comment:

  1. pa i većina žena koje poznajem bi dupe dala za joela. pa šta?
    a marki mark se stvarno nikad bolje snašao u ovoj vrsti uloge. stoji većina komentara i zamerki, samo što je film smešniji.

    ReplyDelete