07 October 2014

ZA POKOLJ DUŠE - O pokojniku sve najlepše (NAUK)

Moraću dobro da razmislim da li sam bolji album na srpskom čuo ove godine


Možda sam ja sam kriv što baš od srpskih albuma očekujem da moraju da me zabave i da moraju da budu relevantni- da OSETIM da dolaze iz Srbije u kojoj I JA ŽIVIM. A možda je tako nešto logično.

Muzika na ovom albumu, tako mi se čini (a nisam se samoblazirao), verovatnije je i više namenjena osobama koje su duplo mlađe od mene. I to je njen nesporni i ogromni kvalitet. Dvadeset emitovanja do sada služi kao činjenica da i ja, ovakav, mogu u kolo, da i mene može da razveseli i da me pušta da uronim u našu majčicu Srbijicu i upoznam je i ovako muljavu i poplavljenu.

Promo materijal kaže da su Za pokolj duše "legende jugoslovenskog nekro panka" i da O pokojniku sve najlepše donosi "šesnaest hitova pogrebnog evergrina u filharmonijskoj izvedbi". Ne znam da li je išta od toga istina ili zamišljeni cilj, ali želim da verujem u oba.

Nema tog bavitelja (od baviti se) popularnom kulturom u Srbiji koji nije otvorio srce za par folk i turbo folk hitova.
Evo mog ful diskložura:
Silvana, ona stvar
Toma, najveći hitovi
Gordana Stojičevič, Zagrli me i oprosti
Hanka Paldum, Crne kose, Ali pamtim još, Ja te pjesmom zovem
Šaban, Dođi da ostarimo zajedno i ona stvar koja meni i dalje liči na Massive Attack
Mito bekrijo (samo me pozovite na svadbu)
Lepa Brena, sve što je snimila pre Hajde da se volimo

Za pokolj duše imaju dušu za (obrađene) narodnjake i po koji pop hit. Ja prepoznajem pesme, ali ne znam baš sve autore. U škripcu su me zaveli da pomislim da su izabrani samo oni izvođači koji više nisu sa nama, ali već i promo materijal pominje Boru, Čolu, Bajata i Dabu Bubašvabu, pa bih rekao da to ne može biti slučaj.

Za pokolj duše boli k za produkciju. I u odabranim slučajevima to može biti najbolji pristup produkciji. Ovaj album možda je snimljen u preživeloj telefonskoj govornici ispred vaše zgrade. Najvažnije od svega je da se to oseća. Pesme nisu toliko obrađene koliko preorane ralom i volovima. Zadržani su neki posmrtni ostaci (da ostanem u duhu izdanja), deo refrena ili melodija, a kroz to je projureno besom, očajem i kurcoboljom, kao trima, definišućim osećanjima koje prožimaju svako inteligentno srpsko biće.

Na nekim od pesmama zuji sint kao orgulje.
U nekim pesmama hardkor ritmovi me podsećaju na prljavost Drive Like Jehu ili Rocket From the Crypt.
U najvećem broju slučajeva impresionira sa koliko lakoće je moguće "narodnjački" merak pretočiti u pankerski turbo bunt.
Iako ima 16 pesama album traje manje od pola sata i skoro je nemoguće da će vas smoriti. Ili da nećete poželeti da odmah po njegovom završetku ponovo kliknete "plej".

Subota je već u privatnom razgovoru obnarodovao lepotu pesme Krokodil. Ne znam ko je autor i to je možda i dobro po mene, jer u potpunosti uživam u vulgarnom dertu koji bi moja draga Transica Kurtonka možda cenila i više od mene. Iskoristite ovaj deo recenzije i kao preporuku za njen Tviter nalog.

Dobro provučeni sint (sad nešto razmišljam možda je i školska melodika) efektno šareni sirove aranžmane i čini da pesme klize kao da je papagajski njuvejv pop u pitanju, a da pri tome sama suština panka stoji nenarušena. Naprotiv. Možda je zgodno pomenuti i Beastie Boys (kako njihove rane radove, tako i one prve komercijalne), i Lake pingvine. Kozmetiku? Satana (i Panonskog)? Let 3?

Mislim da bi bilo glupo da diskreditujete i diskriminišete O pokojniku sve najlepše kao vic, dobru foru ili gotivnu satiru. Ima ovde mnogo više proćerdane mladosti nego što se isprva da primetiti. Bol boli i kad je funny. Samo pomislite na Peti oktobar.

A ima i jedna pesma o svinji. Debeloj. Smrdljivoj. Prljavoj. Svinji.

EXITE, šta planiraš oko osam uveče na glavnoj bini prvog dana 2015? Jer ako ne bude mesta Za pokolj duše, možda ni tebe neće biti.
Volim kad ne preterujem kao što umem.

SELEKTAH: 9/ 10

Album besplatno i elegantno možete preuzeti ovde.

6 comments:

  1. infostan popović07 October, 2014 16:26

    ''A ima i jedna pesma o svinji. Debeloj. Smrdljivoj. Prljavoj. Svinji.'' - još jedan u nizu gnusnih napada na kk partizan, 13-ostrukog uzastopnog prvaka srbije, osvajača evrolige, tri kupa radivoja koraća i šest jadranskih liga. sramotno je što je jedan slobodarski portal, za čijeg autora čak intimno imam utisak da je veliki navijač crno-belih, pristao da bude deo ove hajke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slobodan je bargro? Naveliko sam izrazocaran i mislim da cu odustati od daljeg citanja bloga.

      Delete
  2. slo bo mi te voli mo vo lis li ti nas

    ReplyDelete
  3. Malo sam stariji Slobodane , ali meni je ovo uzbuđujuće kao The Pop Group ili Pere Ubu kad sam čuo...:)....:)......mmmmmm

    ReplyDelete