27 April 2015

ANCHORMAN 2: THE LEGEND CONTINUES

SNL u drugom formatu


Kad malo bolje razmislim ja nikada nisam bio neki naročiti fan Will Ferrella i tog SNL humora koji su on, Paul Rudd, John C. Reilly, Steve Carell i Will Arnett (i ostali) priređivali u mahom više američkim, nego svetskim hitovima. Stvari tako stoje i sa Anchorman 2: The Legend Continues, nastavkom jednog on Ferrellovih najvećih uspeha u Americi koji ga je, uslovno rečeno, izbacio u A-ligu holivudskih komičara. Međutim, bilo je zabavnije nego što sam očekivao.

U svim filmovima ovog post-SNL/ pro-SNL koncepta mešaju se apsurdno, surovo realistično i parodično ("sa ozbiljnim licem"), svi upleteni komičari međusobno se nadmeću ko će više prebaciti granice samoapsurdacije, dok se uobičajeni "topli" momenti klasične holivudske komedije (porodične i srodne vrednosti) ismevaju do krajnjih granica.

Da li ima smisla da vas smaram zapletom? Burgundy i ekipa se vraćaju na TV, i to na nešto što će postati "CNN" tip kanala. Film nosi nešto od komentara tj angažmana i kritikuje današnji tabloidoizovani model vesti pokazujući nam koje budale (Burgundy i ekipa) su ga "prvi" smislili. Ostvarenju svih ciljeva i dalje smeta Burgundy-jev ego, barem deset puta veći od njegovog EQ-a.

Nema sumnje da niko sem Ferrella ne bi mogao da igra Burgundy-ja, kao i da ovaj tip komedije u njemu ima jednog od najvećih superstarova. Njegova "smrtna ozbiljnost" je neprejebivo najsmešnija stvar na svetu. Ali ograničen uspeh drugih tipova Ferrellovih komedija pokazuje da se radi o one-trick-pony-ju koji vam je ili smešan ili ne, i koji ne pravi previše kompromisa sa vama, što mu, opet, obezbeđuje popularnost u intelektualnim krugovima. A s druge strane, nije jasno kako je film koji sadrži neke scene koje je Samuel Beckett mogao da potpiše uspeo da bude komercijalni hit, i to u Americi! I to, i Seinfeld, i SNL...

Kapiram da ćete vi koji uživate u veselim opijatima lakše kroz sve ovo...

SELEKTAH: 7plus/ 10

No comments:

Post a Comment